Slovenija

Usoda novih občin ostaja negotova

Ljubljana, 25. 05. 2010 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Usoda ustanovitve novih občin Ankaran in Mirna ostaja negotova. Poslanke in poslanci imajo še vedno zelo različna stališča, zato ni jasno, ali bosta predloga deležna zadostne podpore.

Podpisi
Podpisi FOTO: POP TV

Državni zbor je novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, s katero bi ustanovili občini Ankaran in Mirna, za kateri so se izrekli tamkajšnji prebivalci na referendumu novembra lani, potrdil. A je po vetu državnega sveta ob ponovnem odločanju za potrditev predloga zmanjkal en poslanski glas.

Zato je skupina poslancev predlog za ustanovitev obeh občin vložila ponovno, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov, za vsako občino posebej. Prvopodpisani pod predlog za ustanovitev občine Ankaran je Franco Juri (Zares), pod predlog za ustanovitev občine Mirna pa se je podpisal Anton Anderlič (LDS). DZ je tako o teh predlogih danes razpravljal že tretjič, o tem, ali sta primerna za nadaljnjo obravnavo, pa bodo poslanci glasovali v sredo.

LDS bo podprl oba predloga

Prvopodpisani pod predlog za ustanovitev občine Mirna Anton Anderlič je opozoril, da mora državni zbor spoštovati demokratična pravila in izraženo voljo prebivalcev, saj oba predloga izpolnjujeta zakonske pogoje in se je za njuno ustanovitev izrekla večina tamkajšnjih prebivalcev. "Gre za preizkus, ali zakonodajalec z instrumenti, ki so na voljo državljanom, ne igra," je dejal Anderlič, ki je napovedal, da bo poslanska skupina LDS podprla oba predloga.

Franco Juri pa je povzel analizo o ustavnopravnih vidikih ustanavljanja občine Ankaran, ki so jo pripravili na Inštitutu za primerjalno pravo. Ta je pokazala, da bi morala biti nova občina Ankaran ustanovljena čim prej. Dolgoročno namreč ni sprejemljivo, da morajo prebivalci Ankarana uresničevati lokalno samoupravo proti svoji v okviru Mestne občine Koper, za katero je ustavno sodišče ugotovilo, da ni oblikovana v skladu z ustavo. Ustavnopravno je tudi nesprejemljivo, kadar se ne upošteva demokratično izražena volja na referendumu, je povzel Juri.

Občine se zelo razlikujejo po sposobnostih

Minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš pa je poudaril, da je bilo obdobje uvajanja novega sistema lokalne samouprave proces, ki je pripeljal do velikega števila občin, ki se zelo razlikujejo po sposobnostih uresničevanja sistema lokalne samouprave. Vlada pri tem ocenjuje, da velik del občin težje uresničuje svoje naloge v skladu, z ustanavljanjem občin pa se bo položaj še poslabšal.

Razhajanja tudi znotraj poslanskih skupin

Iz današnje predstavitve stališč poslanskih skupin in poslanske razprave je razvidno, da je usoda obeh predlogov zaenkrat še negotova. Različna stališča do ustanovitve omenjenih občin imajo namreč tudi znotraj nekaterih poslanskih skupin.

Poslanci SD menijo, da potrebujemo močno in predvsem neodvisno lokalno samoupravo, a je takšne razmere izjemno težko zagotoviti prav v vseh občinah, pravi Bojan Kontič. Obe predlagani občini sicer ne izpolnjujeta pogoja, ki pravi, da naj bi občina imela 5000 prebivalcev, a takšnih občin je danes 110, pa kljub temu funkcionirajo. To je tudi razlog, da v poslanski skupini do predlogov ne bodo glasovali enotno, je napovedal.

V poslanski skupini SDS sicer proces ustanavljanja občin podpirajo, a se bodo o svoji podpori odločili do sredinega glasovanja, je napovedal Jože Tanko. Menijo namreč, da bi po zavrnitvi prvega zakona s postopkom morali začeti znova, s čimer bi tudi zagotovili enakopravno obravnavo drugim zainteresiranim, ne samo dvema "privilegiranima" občinama. Predlagateljem je Tanko očital, da poslance silijo v odločitve, ki nimajo ustrezne podlage v aktih in ki favorizirajo izbrane.

Poslanci DeSUS pa nasprotujejo delitvi občin na manjše, saj tudi sedanje male občine težko uveljavljajo svoje pravice in svojim prebivalcem zagotavljajo standard, je dejal Matjaž Zanoškar. Zato v poslanski skupini ne bodo podprli nobenega izmed predlogov, saj menijo, da ustanavljanje občin ne more slediti interesov posameznih skupin, do katerih ima matična občina mačehovski odnos.

V SLS pa so po drugi strani prepričani, da z ustanovitvijo novih občin podpirajo boljši razvoj na tistih območjih, kjer se prebivalci odločijo za lastno občino, je dejal Gvido Kres. V poslanski skupini bodo podprli oba predloga, saj menijo, da je treba spoštovati voljo ljudi, predloga pa tudi izpolnjujeta zakonske pogoje.

Po mnenju poslanca italijanske narodne skupnosti Roberta Battellija pa je državni zbor storil napako, ko je razpisal referendum o ustanovitvi občine Ankaran. S predlogom pa je kršen zakon o lokalni samoupravi, ki določa, da morajo biti občine na narodnostno mešanih območjih oblikovane na način, da zagotavljajo izvajanje posebnih pravic narodnih skupnosti.

Po predlogih zakonov bi se sicer občina Ankaran izločila iz sedanje Mestne občine Koper, občina Mirna pa iz obstoječe občine Trebnje. Občina Sveti Jurij pa bi se preimenovala v Sveti Jurij ob Ščavnici.

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
26. 05. 2010 00.12
Buena Vita
25. 05. 2010 23.54
vsak politik in poslanec hoče svojo občino ko ga volivci brcnejo v rit,,,bo gospodar na svojem,imel bo svojo občino,,,,,
Mancy-28
25. 05. 2010 20.38
Po Sloveniji še kar Lomastijo Norci z tisto noro idejo Občino v vsako družino ter Pokrajino k teti in stricu.
bostjan_safaric
25. 05. 2010 20.29
Citat Boruta Pahorja:"Ko vidim te številke, mi gre na bruhanje". Meni tudi, ko vidim, da bi vsak zaselek imel vsaj dve občini.
Peter Kralj 1
25. 05. 2010 09.21
To, da je občin po mojem mišljenju 5 krat preveč (tudi administracije) je pač moje gledanje na zadevo inse z n jo lahko kdorkoli tudi ne strinja. Ampak zlaganost tistih poslancev, ki so sedaj župani majhnih občin, alj so se zanje borili, pa mi gre resnično na BRUHANJE!