Slovenija

DZ o primeru Mira Petka

Ljubljana, 09. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanca SDS in NSi, Mirko Zamernik in Janez Drobnič, sta v DZ vložila zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije v primeru Petek.

Namen preiskave je ugotoviti ozadje in vzroke napada na novinarja Večera Mira Petka marca letos ter morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij. Podpisniki pa želijo tudi raziskati okoliščine in razloge za ogrožanje novinarske svobode izražanja in pisanja v tem primeru. "Ustanovitev komisije ni nezaupnica organom, ki se ukvarjajo s tem primerom, ampak pomoč pri njihovem delu," je na novinarski konferenci pojasnil Zamernik, sicer prvopodpisani pod zahtevo 39 poslancev iz vseh parlamentarnih strank.

Po besedah poslanca SDS nekateri indici kažejo, da so v napad vpleteni tudi nosilci javnih pooblastil. Na vprašanje, za katere indice gre, je odgovoril, da so o njih poročali mediji in sam Petek, prav preiskava pa bo pokazala, ali držijo. Po njegovem prepričanju bodo nujno potrebna zaslišanja nekaterih znanih koroških podjetnikov, če hočejo v komisiji priti do rezultatov. Ob tem je poudaril, da ne želi prejudicirati preiskave, in opozoril, da lahko na parlamentarno zaslišanje pripeljejo kogar koli, česar organi pregona ne morejo storiti.

Janez Drobnič je ocenil, da ne gre zgolj za brutalno dejanje zoper svobodo in človeško dostojanstvo, pač pa tudi zoper svobodo izražanja, govora in javnega nastopanja. "To je toliko bolj pomembno, ker živimo v tranzicijskih razmerah, v katerih so nekateri na hitro pridobili oblast, ki jo želijo instrumentalizirati tudi skozi politični pritisk," je dejal poslanec NSi. Po njegovih besedah so dodaten razlog za parlamentarno preiskavo razmere v medijskem prostoru, ki je "zaprt". Pošteno, kvalitetno in strokovno novinarsko delo je namreč po njegovih besedah bodisi zaradi pluralizacije ali pa zaradi uredniške politike kdaj tudi onemogočeno.

Po Zamernikovih besedah želijo s parlamentarno preiskavo tudi preprečiti, da do podobnih dogodkov ne bi več prišlo. Drobnič je dodal, da je bolje podobne incidente preprečiti že na začetku. Če bo komisija ugotovila, da ni bilo političnega ozadja, bodo podpisniki tudi s tem zadovoljni, vendar se Drobnič boji, da glede na poročanje medijev in samega Petka temu ni tako. Mirko Zamernik je še napovedal, da bo prvi korak po ustanovitvi komisije temeljit pogovor s Petkom.

SORODNI ČLANKI