Slovenija

DZ o lastninjenju zavarovalnic

Ljubljana, 11. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko je podprl sprejem predloga zakona o lastninjenju zavarovalnic po hitrem postopku, s katerim se bo odprla pot za olastninjenje zavarovalnic, v katerih je še vedno družbeni kapital.

Vlada je pri pripravi predloga zakona upoštevala mnenje ustavnega sodišča, da mora v zakon poleg pravic ustanoviteljev zavarovalnic vgraditi tudi pričakovane pravice zavarovancev, ki so v obdobju t.i. vzajemnosti vplačevali premije, je povedal finančni minister Anton Rop. Ker pa predlog zakona podrobno rešuje le razdelitev ugotovljenega deleža vplačanih premij pravnih oseb, medtem ko za ugotovljeni družbeni kapital iz naslova vplačanih premij fizičnih oseb le napoveduje sprejem novega zakona, so člani odbora soglašali, da postavlja fizične osebe v podrejen položaj.

V predlogu zakona o lastninjenju zavarovalnic je določena metoda za ugotovitev razmerja med lastniškim in družbenim kapitalom v zavarovalnici ter način razdelitve slednjega med lastniške upravičence. "Gre za to, da rekonstruiramo dogodke izpred 11 let, ko družbeni kapital v zavarovalnicah ni imel svojega zastopnika," je pojasnil minister Rop. Temelj za odčitanje bo bilanca stanja zavarovalnice na dan 1. januar 1991, opravil pa jo bo Slovenski inštitut za revizijo. Kljub temu da se predlog zakona nanaša na šest zavarovalnic, pa bo veljal le za tiste, v katerih je bilo navedenega dne več kot pet odstotkov družbenega kapitala: torej za Zavarovalnico Triglav in Pozavarovalnico Sava. Vendar pa se je razprava na odboru sukala le okoli Zavarovalnice Triglav, v kateri se delež družbenega kapitala po Ropovih besedah z vsako dokapitalizacijo zmanjšuje.

Predlog zakona o lastninjenju zavarovalnic bo DZ obravnaval na aprilski seji, ki se začne v torek, 16. aprila.