Slovenija

Dvig obdavčitve za premožnejše

Ljubljana, 14. 09. 2006 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najvišje plače bodo obdavčene z 41 odstotki, stopnja v drugem razredu bo 27 odstotna, v najnižjem pa 16.

Zavezanci za dohodnino naj bi že prihodnjo pomlad na dom prejeli že izpolnjene obrazce napovedi za odmero dohodnine za leto 2006.
Zavezanci za dohodnino naj bi že prihodnjo pomlad na dom prejeli že izpolnjene obrazce napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. FOTO: POP TV


Vlada je na seji sprejela že nekaj časa napovedovane predloge sprememb svežnja davčnih zakonov. Nekateri od njih so v primerjavi z vsebino, javnosti predstavljeno konec avgusta, doživeli manjše spremembe. Tako novi predlog novele zakona o dohodnini nekoliko spreminja stopnje obdavčitve, in sicer so namesto prvotnih treh davčnih razredov s 16-, 28- in 39-odstotno obdavčitvijo zdaj predlagani pragovi 16, 27 in 41 odstotkov.

Poleg predloga sprememb zakona o dohodnini bo vlada v obravnavo v DZ po rednem postopku poslala še predloge sprememb zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, zakona o davčnem postopku, zakona o davku na dodano vrednost, zakona o davku na promet nepremičnin, zakona o davku na vodna plovila, zakona o davku na dediščine in darila ter zakona o davčni službi. Veljati naj bi začeli s 1. januarjem 2007.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Andrej Bajuk, vlada v spremembah zakona o dohodnini namesto sedanje lestvice s petimi razredi (16, 33, 37, 41 in 50 odstotkov) predlaga le še tri davčne razrede. Za davčno osnovo do 6800 evrov naj bi veljala 16-odstotna obdavčitev, za osnovo med 6800 in 13.600 evrov 27-odstotna in za osnovo nad 13.600 evrov 41-odstotna obdavčitev.

Po prvotnem predlogu naj bi bile najvišje plače obdavčene zgolj z 39 odstotki, stopnja davka v drugem dohodninskem razredu pa je bila sprva predlagana v višini 28 odstotkov. Vlada se je za tako lestvico odločila na osnovi usklajevanj in predlogov javnosti, je povedal Bajuk. Zagotovil je, da progresivnost še vedno obstaja, vendar pa ne bo več tako izjemno visoka, kot je bila.

Državni sekretar za davke Andrej Šircelj je ocenil, da se tudi z novim predlogom obdavčitve fizičnih oseb zagotavlja socialna vzdržnost davčnega sistema. Noben davčni zavezanec ne bo plačeval več kot dosedaj, je zatrdil. S tem se zagotavlja splošna razbremenitev prebivalstva in daje možnost socialnim partnerjem, da uskladijo bruto in neto plače, tako da se bo to pokazalo tudi pri znižanju cene delovne sile oz. stroškov delodajalcev.

Andrej Bajuk
Andrej Bajuk FOTO: 24ur


Zaradi sprememb pri obdavčitvi fizičnih oseb bo v letu 2007 prišlo do izpada proračunskih prihodkov v višini približno 35 milijard tolarjev, je napovedal Bajuk. Po sedanjih izračunih bo mogoče ta izpad pokriti, ne da bi bilo treba vladi zviševati stopnje davka na dodano vrednost, vendar pa se bo vlada po Bajukovih besedah za to morda odločila kdaj v naslednjih letih, če se bo izkazalo za potrebno.

Za spremembe prvotnega predloga se je vlada odločila tudi pri obdavčenju dohodkov pravnih oseb. Kot je pojasnil Bajuk, se bo stopnja davka od dohodkov pravnih oseb prihodnje leto znižala z obstoječih 25 na 23 odstotkov, zatem pa se bo postopoma do leta 2010 še zniževala, dokler ne bo dosegla 20 odstotkov. Pri davčnem odtegljaju pa se stopnja davka znižuje s 25 na 15 odstotkov.

Takšne davčne stopnje po Šircljevih besedah predstavljajo motivacijo za davčne zavezance in dokazujejo, da vlada resno zmanjšuje davke z namenom zviševanja tako domačih kot tujih vlaganj. Opozoril je še na dopolnitev olajšave za raziskave in razvoj, in sicer bo možno v njenem okviru upoštevati tudi opremo za raziskave in razvoj.

Pri predlaganih spremembah zakona o davku na vodna plovila je Šircelj pojasnil, da bodo iz obdavčitve izvzeta vsa plovila, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti, tudi tista, ki jih uporabljajo društva za športne namene. Obdavčena bodo tako le plovila, ki se uporabljajo za zasebne namene, in sicer glede na dolžino in moč motorja. Stopnje davka so takšne, da so konkurenčne s sosednjimi državami, je zagotovil Šircelj.


ZSSS pozdravlja dvig obdavčitve za najpremožnejši sloj

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pozdravlja danes predstavljeni predlog zakona o dohodnini. Kot je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič, so s tem ukrepom sindikati dobili garancijo, da ne bi bilo potrebno dvigovati davka na dodano vrednost.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: POP TV

S prvotnim predlogom, po katerem bi bila dohodninska obdavčitev fizičnih oseb 16-, 28- in 39-odstotna, je bila država po Semoličevih besedah preveč radodarna. Z najnovejšim predlogom, po katerem se povečuje obdavčitev premožnih, je "država upoštevala predloge sindikatov in zato to odločitev pozdravljamo", je dejal.

Navkljub pozitivnemu premiku je Semolič izrazil obžalovanje, da vlada še vedno vztraja le na treh davčnih stopnjah. "Vlada bi bolj sledila našim predlogom, če bi vzpostavila štiri dohodninske razrede, saj bi s tem ublažila preskoke med dohodninskimi razredi," je dejal.

Socialni partnerji bodo po prvem branju zakonov v DZ predlagane zakonske osnutke še enkrat vzeli pod drobnogled, da vidijo, ali je morda prišlo do kakšnih korenitih sprememb, so sklenili na nedavni seji ekonomsko socialnega sveta.


KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nadja
21. 09. 2006 10.55
Helena-pirih: oprosti ampak tvoja inteligenca je očitno na minimumu. kJe za vraga sm rekla, da kot študent prejemam 270k???Še enkrat preberi vse skupaj.Drugače se pa popolnoma strinjam s tabo. S študentsko problematiko bi bilo tudi nujno potrebno kaj narediti. Drugače pa še enkrat: Plače so absurdno nizke in prehodi v razrede so smešni....kar smatramo mi za višji razred je katastrofa. Da ne poudarjam, da so pa cene evropske....ali še čez, primer stanovanja (katerih cene so btw v treh letih enormno porasle!!).
predaI
21. 09. 2006 10.41
kritika: ves kaj je kapitalizem? Vec delas, vec imas! Ni potuhe za lenuhe. Sluzba je delo, ce dobro delas, dobis placo. Ce delas zelo dobro, dobis zelo dobro placo. Tako je vsaj v normalnih podjetjih. Ni vec casov socializma, ko noben ni nic delal, pa vsi so imeli placo. Oz. jih je nekaj dobro ali celo zelo dobro delalo, pa se jim ni veliko poznalo. Na zalost se nam se danes ta mentaliteta pozna. Zakaj mislis, da toliko ljudi joka za "Jugoslavijo"!? Si ze slisal: "Nisam dosalo radit, nego zaradit!" Ko se bo ta miselnost v nasih glavah spremenila, se bo spremenilo vse. Se 1x pravim, drzavni aparat zmanjsat za pol. Izboljsat kader v drzavnih sluzbah. Primer so samo nase ceste: kdo je kriv, da popravijo odsek slabe ceste tako, da je nova se slabsa!? Ne, na zalost ni delavec na cesti, ni delovodja... kriv je tisti, ki placa, ki je zadovoljen z narejenim delom!!! Ce ne bi placal oz. bi zahteval kvaliteto za ta denar, ki mislijo, da jim je senkan, bi delovodja zahteval od delavca, da naredi dobro, ker ne bi imel za kruh! Tako pa vemo kaksno je stanje in ne samo na nasih cestah!! Ja, ceste so tako drzavne kot obcinske, torej celotna oblast je v k*rcu! Sami nesposobnezi, ki skrbijo samo za svojo rit! (grrr)
ivo55
21. 09. 2006 10.38
Menim, da se davčna reforma niti ni začela. To kar s tem imenuje g. Bajuk je v bistvu le to čemur v naprednih ekonomijah pravijo kreativno finančništvo in se ga grejo vse dotlej dokler se vse ne zapravi. npr. ENRON, PARMALAT... Ob tem je zunanji dolg države vse višji. Reforme bodo začete s sprejemom in IZVAJANJEM zakonodaje, ki bo preprečila zlorab statusa s.p. za lažno prikazovanje uboštva in na podlagi tega koriščenje javnega denarja za osebno okoriščanje v obliki minimalnih prispevkov v zdravstveno ter pokojninsko blagajno. Za skrivanje dohodkov pa jih država, v kolikor imajo otroke nagradi še z minimalno ceno vrtca, s subvencijo za prevoz v šolo ter štipendijo. Enako velja za študentsko delo. Zloraba in nelojalna konkurenca tistim, ki redno delajo in morajo zato imeti še višje davke, ki jih rabi država za stroške birokracije, ki se zaradi neučinkovitosti širi iz leta v leto. Žalostno je, da se z davčno reformo obravnava le obdavčitev dela, kot da je le to način s katerim je mogoče obogateti. Še vedno pa tisti ki delavci (to naj bi bil srednji sloj s plačo od 500 - 1000 EUR ) stoično prenaša vse te anomalije ter z lastnim denarjem preživalja in šola otroke. Tega g. Bajuk ne vidi, jih noče videti ali zanje sploh ne ve??? Dvomim, zelo dvomim, on se kiti z machridskimi kriterijimi in prerazporejanjem denarja od dela. Pošteno je potrebno obdavčiti nepremičnine, vendar ne tako da se bodo najprej izmerila stanovanja in obdavčilo tiste, ki posedujejo 1. stanovanje ali 1. hišo in v njej živijo z družino, davki se naj poberejo od tistih ki z nepremičninami služijo. ITD.. V naprednih državah je zadolžena za nadzor FINANČNA POLICIJA in je strah in trepet vsem tistim, ki imajo več premoženja od zaslužkov od katerih so plačali davke. Pri nas padoločeni policaji v okviru družine opravljajo še pridobitno dejavnost in širijo nezadovoljstvo v latnih vrstah. generacija sedanjih študento pomrlo vsaj pol sedanjih upokojencev in se bodo mlade družine morale preživeti od svojega dela - na pa od pomoči staršev .
predaI
21. 09. 2006 10.28
Jugon: pojdi raje delat v kaksno podjetje! S taksno izobrazbo in verjetno tudi znanjem te veliko bolj potrebujejo v kaksnem podjetju kot pa v drzavni sluzbi. Tudi placa ti bo hitro rasla - predvsem z napredovanjem in rezultati. Ce pa si delal doktorat za to, da bos potem v drzavni sluzbi, potem pa res ne vem kam gre ta svet? Ce si zadovoljen s svojo sluzbo in placo, potem ne jambri kako en z osnovno sluzbo v prodaji zasluzi skor toliko kot ti. Pa ne bo dolgo, ko bo zasluzil vec kot ti! Kaj bos pa potem naredil? Sprijazni se, drzavne sluzbe so proracunski porabnik in kar se mene tice, bi moral drzavni aparat zelo zelo zmanjsat!
kritika@email.si
21. 09. 2006 10.23
Ja žalostno je, ko berem te komentarje. Nekako dvomim, da ima doktor po izobrazbi le 206.000 SIT plače ampak kljub vsemu se strinjam z večino. Mislim, da večina ko se je odločala za kapitalizem ni imela pojma kaj ta sistem pomeni. Pomeni, da je izobrazba luksuz in še potem, ko jo imaš je to le vstopnica za sodelovanje v igri imenovani služba. Glede davčne politike pa je že dolgo znano, da je Slovenija izredno požrešna država in da je sociala že zdavnaj le politični populizem. Vendar pa vseeno ni rešitev visoko obdavčenje premožnih, ker Slovenija mora postati gospodarsko zanimiva, da se bo pričel stekati nov kapital v državno blagajno. PRAVI PROBLEM je kam in kako se ta sredstva odtekajo! Zato pa so nujno potrebne ostre demonstracije česar Slovenci nismo storili že dolgo časa, ker smo apatični in nenehno sprti med sabo.
predaI
21. 09. 2006 10.15
Tako kot je dejal pomi, izobrazba ne pomeni takoj nujno tudi vecjo placo. Ce delas v sektorju, ki nima prespektive, potem je na zalost pac tako. Izobrazba je samo en predpogoj za boljso sluzbo. Dobro sluzbo oz. boljsi polozaj v podjetju oz. moznost napredovanja pa dobis samo z rezultati svojega dela. Najprej rezultati tvojega dela, sele potem se bo poznalo tudi na koncu meseca. Noben ti ne bo dal najprej denarja, potem pa cakal na tvoje rezultate. Bodi ambiciozen! Ce tvojega dela in tvojih rezultatov ne cenijo, verjetmi, jih bodo drugje. Zamenjas sluzbo takoj, ko je to mozno. Dobrih in uspesnih delavcev se noben ne brani in jih tudi z veseljem dobro placajo. So namrec kljub vsemu redkost v Sloveniji! Res je tudi, da se place veliko razlikujejo od dela, ki ga opravljas in od panozne dejavnosti. Ce mislis, da delas v panogi, ki ni dovolj cenjena oz. ni prespektivna, potem moras to cimprej zamenjat. Ali delovno mesto ali pa sluzbo. Ni prav, da se svoje sluzbe drzimo kot da je edina mozna in da ne more biti bolje. lp
Materi
21. 09. 2006 10.13
Če prideš do dr. naziva, mislim da ni treba povdarjati, koliko znaš. Tisto, kar si obdelal obvladaš, ostalo je praksa. Praksa je problem, ker si visoko usposobljen kader. Delam v državni firmi in če delaš v državni firmi in pišeš članke, raziskave, poročila, hodiš na seminarje... in na koncu rešuješ probleme v industriji mislim, da je kar dobro. Le da je plačna politika tako bedna, da bolje ne gre trenutno, ker so na vrhu sami mrhovinarji. Žal pa je tako, da se visoka izobrazba v Sloveniji ne izplača.
pomi@auspuh.com
21. 09. 2006 10.01
Jugon, ti dam en dobronameren nasvet. Sicer nisem doktor, blizu pa že. Zadnji čas je, da premisliš o svojem položaju in SAM ukrepaš. To, da si doktor ne pomeni meni čisto nič. Edino mogoče dobra vstopnica za nadaljne življenje. Ampak izkoristit jo moraš sam. Če boš čakal, da ti bo kdo dal velik denar samo zato, ker si doktor, se pošteno motiš. Važno je koliko si vreden na trgu. Če si malo, moraš ukrepati in uporabiti tisto, kar dobro obvladaš. Če ne nič in imaš samo doktorat, si izgubljen primer.
Materi
21. 09. 2006 09.44
Sem doktor po izobrazbi, moja plača je 206.000 SIT, prijatelj z osnovnošolsko izobrazbo je prodajalec ima 180.000 SIT. Sprašujem se, sem študiral tako dolgo zaradi 26.000 SIT? = 100 EUR? Tukaj je res nekaj zelo narobe.
predaI
21. 09. 2006 09.33
Se strinjam z Nadjo, da je najvisji razred zelo nizko postavljen. Ce razumete, to je 270.000 sit BRUTO!!! Sem ravno na tej meji in zivim dalec od kaksnega razkosja! Zase vem, da se bom moral se marsikaj nauciti in trdo delat, da bom prisel se visje. Vendar, da mi pa drzava zaradi mojega trdega dela, pobere 41% mojega trdo prisluzenega denarja, je pa tudi visek!!! Ce kdo mene vprasa, se s to reformo se naprej podpira lenuhe! Tisti, ki dela za 100.000 SIT ali manj, si je cisto samo kriv! Dodatno se izobrazujte in zamenjajte sluzbo. Danes dobiti vsaj zadovoljivo placo in sluzbo ni tezko, ce se vsaj malo potrudis. Dejansko sem za enotno davcno stopnjo. Naj drzava pobere vsem enak delez! Se vedno bomo mi, z "ZELO" visokimi placami, nosili veliko vecji delez v proracun. Tako kot sem rekel, ce kdo misli, da premalo zasluzi, naj se sam pobriga!!! Zakaj bi zdaj JAZ moral podpirat te LENUHE in se za njih placevati! Najlazje je NIC delat in zivet od sociale. Lazje je delat za 100.000 SIT, kot se dodatno izobrazit in bog ne daj dobit za to boljso sluzbo, vec denarja in nositi VECJO odgovornost! LP
helena_pirih@hotmail.com
21. 09. 2006 09.17
Draga Nadja, to kar navajaš, da s plačo kot študen dobiš 270 jurjev, pa tud ni mačji kašelj. To je tudi narobe pri naši zakonodaji, da dopušča študentom take plače. Vprašaj delavko s 35 leti delovne dobe koliko zasluži. Tvoj dohodek bi bil zanjo blaginja.
helena_pirih@hotmail.com
21. 09. 2006 09.11
Lahko je s polno ritjo srati, so rekli včasih. Normalno, da svojim ne bodo napokali velikih davkov. Čas bi pa že bil, da vsaj nekaj nardijo, kar so obljali, sicer bi jih tako vzeli v roke kot na Madžarskem.
nadja
15. 09. 2006 08.51
Men se zdi sam tko dost žalostno kaj smatramo za ''najvišji''razred. Plača 270 tisoč.....ne vem no. S tem se osebno ne bi smatrala za ''premožnejšo''- trenutno sem še študent preden me napadete.:). Je solidna plača to ja ampak plače imamo grozljivo nizke kokrkol obrnete....srednji razred se začne tm pri meji 135 tisoč....pa to je katastrofa! Dvig plač!!! Tale davek je treba čist ukint, ne pa da tuki eni še celo podpirate dvig najvišje obdavčitve. Namesto da se posvečamo preprečevanju revščine se tuki predvsem posvečamo preprečevaju dviga najvišjih plač. Najnižje plače se na ta način ne bodo dvignile....
vilset@yahoo.com.au
15. 09. 2006 04.30
Vsekakor napredek pri davcnih stopnjah na dohodek. Pogresam minimalni letni dohodek brez obdavcitve,tako , da vsi katerih letni dohodek ne presega,recimo,3500 evrov ne bi placali nobenega davka.Tu v Avstraliji je ta meja AUD6900 na leto.Vili
v.radulovic@gmail.com
15. 09. 2006 01.54
Zanimivo, o igrah brez meja nepregledna mnozica komentarjev, o davcni reformi pa niti enega. A je kak ekonomist, ki to bere? Bi blo zanimivo slisat, oziroma prebrat kako mnenje.