Slovenija

Dve novi anonimni pismi

Ljubljana, 19. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.Ž./J.M.
Komentarji
0

Anonimnega obtoževanja vodilnih na kmetijskem ministrstvu in veterinarski upravi ni konca. Potem ko je tako imenovani J. Novak zaradi prikrivanja informacij v aferi kloramfenikol ovadil celo ministra Buta, sta v javnost prispeli še dve anonimni pismi. Po neuradnih informacijah je pošiljatelj isti.

Prestrašeni inšpektorji, tako so se oziroma se je podpisal anonimnež, so pismo naslovljeno na medije začeli takole: "Prosimo, pomagajte nam in dajte v javnost, kaj se nam dogaja, saj se bojijo samo vas."

Vida Čadonič Špelič
Vida Čadonič Špelič FOTO: POP TV

Veterinarska uprava na čelu s Salamonovo naj bi, kot piše v anonimki, po navodilih državne sekretarke Vide Čadonič Špeličeve preverjala klice na službenih mobilnih telefonih veterinarjev in kaznovala tiste, ki kličejo na neprave številke. Čadoničeva odločno zanika, da "to gotovo ne more držati. Ne bi mogla reči, da se je sploh kdaj na našem ministrstvu ali na Vurs-u kogarkoli kontroliralo koga je klical, samo za koliko denarja je klical, kajti to je pa edino pravilno, ker gre za službene telefone, torej za trošenje proračunskega denarja." Pravilnik ministrstva natančno določa znesek, ki ga lahko uslužbenci porabijo za pogovore po službenih mobilnih telefonih. Prekoračitev morajo plačati sami.

Sicer pa bodo anonimneža ali anonimneže kmalu poskušali razkrinkati kriminalisti. Na kmetijskem ministrstvu že pišejo kazensko ovadbo zoper neznanega pisca, ki jo bodo odposlali še ta teden.

O nekdanjem direktorju veterinarske uprave Kovaču pa govori naslednja anonimka, poslana zunanjemu ministru Ruplu. "Kovač si ne zasluži, da ga je zunanje ministrstvo kot diplomata poslalo v Bruselj," je zapisala tako imenovana poznavalka razmer na Veterinarski upravi. Sekretarka Čadonič Špeličeva je prepričana, da je anonimno pismo namenoma napisano v ženskem spolu, da bi sum padel nanjo, češ da je pisala ona. "Jaz sem prepričana, da je temu tako, da to pismo prihaja od istih avtorjev kot prva dva," pravi Čadoničeva. Kot se neuradno govori, naj bi se za anonimnežem skrivala nekdanja pomočnika Zorana Kovača, eden je še vedno zaposlen na veterinarski upravi, drugi dela kot veterinarki inšpektor v Novem mestu. Oba sta zatrdila, da s tem nimata ničesar.

Bodo Kovača ovadili zaradi preveč izplačanih potnih stroškov?

Neuradno nam je uspelo izvedeti, da naj bi v teh dneh po končani kriminalistični preiskavi zaradi preveč izplačanih potnih stroškov policisti kazensko ovadili odstavljenega direktorja Veterinarske uprave Zorana Kovača. Kmetijski minister But, ki je Kovača odstavil zaradi neposlušnosti, pa, kljub napovedim, še vedno ni odvzel pooblastil generalnemu sekretarju ministrstva Janezu Pevcu zaradi sporne pogodbe s Kovačem.

Zoran Kovač
Zoran Kovač FOTO: POP TV

Deset dni po besedah kmetijskega ministra, da bo v dnevu ali dveh odstavil generalnega sekretarja svojega ministrstva, se še vedno ni zgodilo nič. Po naših podatkih je But doživel hude pritiske tudi v svoji Slovenski ljudski stranki. V bran generalnemu sekretarju Pevcu naj bi se postavila celo vladna služba za zakonodajo in pravna služba na kmetijskem ministrstvu, ki naj bi se z neodvisnim pravnim mnenjem Pravne fakultete o pogodbi ne strinjali.

Odstavljeni direktor veterinarske uprave, ki je krivec za številne razprtije na kmetijskem ministrstvu, medtem uživa status diplomata na slovenski misiji pri EU v Bruslju. Vendar očitno ne brezskrbno. Uspelo nam je namreč izvedeti, da je pri koncu tudi kriminalistična preiskava v zvezi s preveč izplačanimi potnimi stroški Zorana Kovača. Po naših neuradnih podatkih naj bi si od leta 2000 do 2002 neupravičeno izplačal veliko denarja. Prav v teh dneh pa naj bi ga policisti kazensko ovadili. To smo želeli preveriti na PU Ljubljana, vendar zaradi poteka preiskave informacije niso ne potrdili ne zanikali. V odvetniški pisarni Senica, ki Kovača zastopa, pa pravijo, da o tem niso obveščeni.