Slovenija

Dva predloga za uskladitev plač

Ljubljana, 17. 12. 2007 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delodajalci in delojemalci so nadaljevali s pogajanji za sklenitev nove kolektivne pogodbe.

V sklopu pogajanj za novo kolektivno pogodba so obravnavali način usklajevanja plač, povračilo stroškov v zvezi z delom in regres za letni dopust za leti 2008 in 2009.

Plače so tudi v predprazničnem času glavna delavska tema
Plače so tudi v predprazničnem času glavna delavska tema FOTO: Dare Čekeliš

Sindikalna stran je na današnjih pogajanjih podala dve različici usklajevanja plač. Po prvi različici bi se najnižje osnovne plače in izhodiščne plače po kolektivni pogodbi, februarja 2008 povečale za razliko med ugotovljeno povprečno letno inflacijo v 2007 in 2,5 %. Osnovne plače bi se februarja 2008 povečale za 85 % razlike med ugotovljeno povprečno letno inflacijo v 2007 in 2,5 %.

Predstavniki Sindikata papirne dejavnosti Slovenije in delodajalcev v dejavnosti so se dogovorili o dvigu plač, tako da je sindikat splošno opozorilno stavko v dejavnosti, ki bi bila januarja, preklical. Vse osnovne plače v dejavnosti se bodo januarja povišale še za dodatnih 2,6 odstotka.

V drugi različici sindikalna stran predlaga, da se februarja 2008 osnovne plače vseh zaposlenih povečajo za 40,3 €. To so izračunali tako, da so na povprečno plačo v Sloveniji izračunali razliko med inflacijo v letu 2007 in 2,5-odstotnim dvigom, je povedal predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj.

Proti dvigu vseh osnovnih plač

Delodajalci so še vedno proti dvigu vseh osnovnih plač in so drugo različico zavrnili. Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije, je zanje prvi del prve različice sprejemljivejši, v drugem delu pa da je treba najti "kompromisno rešitev, ki bo kompenzirala inflacijske pritiske predvsem najnižjim dohodkovnim razredom in hkrati ne bo povečevala stroškov dela preko meje, ki bi ogrozila poslovanje podjetij".

Na vprašanje, ali bodo sindikati vztrajali pri dvigu vseh osnovnih plač, je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič odgovoril, da je treba "poiskati rešitev, da bodo vsi delavci, ki so na kolektivnih pogodbah, zaznali dvig plač; rešitve pa so različne".

Rebolj je bil do tovrstnega dodatka skeptičen. "Delavec bi ta dodatek dobil samo v času visoke inflacije; kaj pa bo takrat, ko bo inflacija nizka, cene hrane pa bodo ostale na visoki ravni," se je vprašal.

Naslednja pogajanja bodo v ponedeljek, 24. decembra 2007 ob 9. uri.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aljosaaljosa@mail386.com
18. 12. 2007 13.31
fmunih ti si prifuknjen...
tirolec
17. 12. 2007 21.06
ufh, ali kdo ve, kdaj bodo volitve - namesto Semoliča??? Kandidiram! Rabim usklajeno podporo..!
hinko.murovec@siol.net
17. 12. 2007 20.08
Prvoborec v kot in tišina. Tristo hudičev, zaradi tebe so na našem koncu za domačine povišali ceno špeha in klobas, si izpogajal tako ceno, da sem sedaj vsak teden dva dni na prisilnem postu. Veš kako trpim ? In tako sestradan naj odgovarjam ljupki Manji , ko zahlepi po krvi rdečkarjev . Ti si čisto navaden reakcijonar uničuješ našo bazo na področju zdrave " špeh " prehrane. Lep pozdrav in zrihtaj cene .
fmunih@email.si
17. 12. 2007 20.02
DELODAJALCI, NIKOMUR NE POVEČAJTE PLAČE. TRGOVINA JE TISTA, KI MORA ZNIŽATI CENE NA FEBRUAR 2007. CENE V EU SO ZRASLE LE ZA 3.1 ODSTOTKA, PRI NAS PA 13.3 ODSTOTKA V POVPREČJU, KAR POMENI PRI PREHRANI ZA NAJMANJ 30 ODSTOTKOV. SEDAJ PA NAS TRGOVCI VABIJO Z 45 ODSTOTNIMI ZNIŽANJI. HALO! ČE POVEČATE PLAČE, TRGOVCI NE BODO ZNIŽALI VSEH CEN NA FEBRUAR 2007. DELODAJALCI NISTE SOCIALNA SLUŽBA, DA BOSTE PORAVNALI POŽREŠNOST TRGOVCEV OZIROMA NJIH NAREDILI BOGATE, VAS PA REVNE. TRGOVCI SO ZELO ZADOLŽENI Z INVESTICIJAMI, ZATO JIH JE POTREBNO Z MINIMIZIRANJEM NAKUPOV POTISNITI V KOT, DA VRNEJO KUPNO MOČ Z ZNIŽANJEM VSEH NEODGOVORNO DVIGNJENIH CEN.
Prvo Bore
17. 12. 2007 18.49
Če se pa ta Semolič zna pogajat, sem pa Papež. Semulič odstopi, ker te nihče več ne jemlje resno.