Slovenija

Šefic: Usoda Strug in Letuša bo znana v dveh tednih

Ljubljana, 17. 10. 2023 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
160

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic je predstavil pregled opravljenega dela v zadnjih dveh mesecih in povedal, kdaj bodo razseljeni prebivalci izvedeli, kakšna bo usoda njihovih domov. Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre pa je javnost seznanila s spletnim pregledovalnikom delovišč na vodotokih po avgustovskih poplavah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada bo tedensko obveščala o napredku
    02:45
    Iz 24UR: Vlada bo tedensko obveščala o napredku
  • Iz SVETA: Usoda poplavljenih naselij
    03:01
    Iz SVETA: Usoda poplavljenih naselij

 

Od katastrofalnih poplav sta minila dva meseca in pol, za številne najbolj prizadete to pomeni dva meseca in pol agonije, ko ne vedo, kdaj se bodo lahko vrnili na svoje domove, če se bodo sploh lahko. Potem ko so v prvih tednih k njim prihajale množice prostovoljcev, ko so slovenske in tuje enote s težko mehanizacijo skrbele za prve popoplavne ukrepe in ko so bili politiki dnevni gostje, imajo zdaj občutek, da so pozabljeni. 

Poročali smo, da so krajani Strug, zaselka v občini Luče, ki ga je ujma povsem razdejala, pripravljeni celo na cestne zapore, da bi opozorili na sojo stisko. No, danes pa so vendarle dočakali dobrodošlo novico: kmalu bo jasno, kaj bo z njihovim krajem, z njihovimi domovi. "Odgovor bo znan v naslednjih dveh tednih," je napovedal vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic, ki pravi, da bodo nadaljnje korake definirali skupaj z občani. 

Enako, je zatrdil, velja tudi za krajane Letuša, tudi oni bodo še pred novembrom vedeli, ali bodo lahko ostali na svojih domovih. 

"Zakon o obnovi in razvoju bo definiral natančen postopek, kako se ta nadomestitvena gradnja lahko izpelje. Pomembno je, da se najdejo ustrezna zemljišča, da se ta zemljišča ustrezno komunalno opremijo, pripravijo,  da lahko tam sploh gradimo. Potem je treba pripraviti ustrezne načrte, pripraviti tudi tip gradnje, ki mora odgovarjati relativno široki paleti ljudi," je dejal. 

Povedal je, da se nagibajo k več tipom teh nadomestnih gradenj, odvisno, seveda, tudi od okolja. Predvideni pa so tudi postopki v primeru ljudi, ki se bodo odločiti nastalo situacijo reševati sami, ki bi bili zainteresirani samo za neko obdobje najema ali pa tudi za trajno preselitev na neko novo lokacijo, je nadaljeval. "Pred temi aktivnostmi bodo opravljeni pogovori z občankami in občani, predstavljene zadeve, poskušali bomo najti optimalne rešitve, ki bodo šle čim bolj na roke prebivalcem. Zavedam se, da to ne bo enostavno, je pa potrebno," je zagotovil. 

Spomnimo. Občina Braslovče je v dneh po uničujoči ujmi prebivalce Letuša, kjer je bilo poplavljenih kar 271 stanovanjskih objektov, preseljenih pa je bilo 73 družin, postavila pred dejstvo, treba se bo odseliti. Da bi prebivalcem zagotovili varnost, ne vidijo druge rešitve, kot ponuditi nadomestno gradnjo ali odškodnino. Prejelo bi jo 150 lastnikov. Med prebivalci so mnenja deljena. Medtem ko eni ne želijo več vztrajati na zemljiščih, kjer so se dobesedno borili za življenje, drugi občino pozivajo, naj razmisli o drugih možnih rešitvah.

"Imamo plan z ministrstvom, stroko in vlado, da poiščemo nadomestna zemljišča, naredimo hiše na ključ, jih preselimo in bo to razlivno območje Savinje," je takrat pojasnil župan Tomaž Žohar. S tem ne bi zaščitili le Braslovč, ampak tudi Solčavo, pa Laško in Celje, je dodal. 

Sicer pa je Šefic tudi napovedal, da bo v naslednjih dveh tednih bistvena pozornost dana pomoči fizičnim osebam, predvsem pri obnovi objektov. "Popolnoma razumem vse, ki so v tej situaciji, ki jim grozijo plazovi, morda v prihodnosti tudi take, podobne ali morda celo hujše poplave, da pričakujejo hitre odgovore, in mi vlagamo vso energijo v to, da bi to tudi zagotovili," je dejal. Dodal je, da bo državna tehnična pisarna intenzivno nadaljevala s pregledi objektov fizičnih oseb, v naslednjih tednih pa se obeta še nekaj predlogov oziroma rešitev.  

Kaj je bilo narejenega v dveh mesecih? 

Boštjan Šefic je predstavitev narejenega začel s pohvalo humanitarnih organizacij, ki so, kot je dejal, opravile izjemno pomembno vlogo. Ne samo pri delitvi pomoči, pač pa tudi pri psihosocialni pomoči in izvrševanju nekaterih drugih nalog. Omenil je pomoč posameznikov in, seveda, mednarodno pomoč. Nadaljeval je, da je bila ključnega pomena tudi hitra reakcija vlade, tako kar se tiče finančne pomoči kot tudi nujnih intervencijskih ukrepov. 

Vlada je takoj odobrila 10 milijonov pomoči, ki sta jo najbolj prizadetim razdelila Rdeči križ in Karitas. Omogočila je predplačila občinam v višini 40 odstotkov, ta izplačila se izvajajo v rekordno kratkem času, je dejal. Izplačana so bila predplačila gospodarstvu, gre za 32 milijonov, zanje pa je zaprosilo 708 podjetij. Interventni stroški občin se sploh prvič izplačujejo v sto odstotkih, do konca tedna, upamo, da bodo tudi izplačani, je poudaril Šefic. Izplačuje se tudi pomoč prebivalstvu, kot je na primer sedemkratnik enkratne solidarnostne pomoči. Prvim 3000 gospodinjstvom je bila ta pomoč izplačana 4. oktobra, drugih 3000 jo bo dobilo 20. oktobra, je napovedal Šefic. 

Spomnil je tudi na interventni zakon, ki da je odgovoril na številne izzive. "Naslovil je številna vprašanja in številne izzive, od reševanja situacije z muljem, naplavinami, posegel je na ukrepe na področju zaposlovanja tujcev, angažiranja upokojencev, javnih del, omogočil interventno delovanje na vodotokih, uvedel nekatere ukrepe, ki so blažili situacijo, kar se tiče plačevanja stroškov energične energije, ukrepe za občine, moratorij na kredite, uredil krizne namestitve, subvencije tržnih najemnin, dodeljevanje neprofitnih stanovanj," je naštel.

Vlada je zagotovila tudi sredstva za sanacijo vodotokov. "Na več tisoč kilometrih vodotokih se izvajajo urgentne sanacije, da preprečujemo dodatno škodo na teh območjih," je dejal Šefic. Dalje je omenil tehnične pisarne, ki da danes lahko hitro in učinkovito ne samo ocenjujejo škodo na objektih fizičnih oseb, ampak tudi pregledujejo plazove, zlasti tiste, ki ogrožajo naselja. Pomagajo pa tudi pri obnovi občinske infrastrukture. 

Vada že obravnavala zakon o obnovi

V tem času je bilo pripravljeno delovno gradivo za zakon o obnovi, ki ga je vlada pretekli teden že obravnavala in odredila, da je treba dodatno razdelati vprašanja, ki se tičejo nadomestnih gradenj, hitrejšega sprejemanja odločitev in rokov za posamezne postopke. Prav tako se pripravljajo predlogi, kako dodatno pomagati najbolj prizadetim. Veljal naj bi okvirno pet let, ključne so učinkovitost, hitrost in kakovost, je poudaril Šefic. 

Nekaj besed je namenil tudi sami vsebini zakona. "Spreminjajo se nekateri roki in postopki na področju nadomestitvenih gradenj, urejanja v prostoru, definirajo se predpogoji za izvajanje protipoplavnih ukrepov, posebej je opredeljena pomoč kmetom in urejanje problematike nadomestitvenih kmetij, že omenjena nadomestitvena gradnja, pomoč tistim, ki so v največji stiski, obnova degradiranih območij, tako zaradi naplavin kot zaradi mulja, seveda pa je potem potrebno ustrezno revitalizirati to območje. Pomembno je področje financiranja celotne obnove in nekateri razvojni projekti in inštrumenti, ki bodo kasneje omogočili vladi, da poseže zelo ciljno, zelo usmerjeno v smislu pomoči, bodisi posameznim ožjim območjem ali pa tudi posameznim subjektom," je naštel. 

"Gre za veliko območje delovanja, vendarle je močno prizadetega približno polovica območja Slovenije. Močno prizadetih je preko sto občin, popisana škoda pa je v 138 občinah. Obseg škode tako na infrastrukturi kot na privatni lastnini je izjemno velik in je praktično nemogoče v kratkem času vse te zadeve urediti," je dejal Šefic. 

Nadaljeval je, da smo v fazi priprav na naslednje korake, kar pa se navzven ne vidi. A čeprav se zdi, da stvari potekajo prepočasi, v resnici potekajo zelo intenzivno, ob dobro pripravljenih podlagah pa bo tudi delo na terenu opravljeno hitro in kakovostno. "Določiti bomo morali prioritete pri obnovi, to bo ena najtežjih nalog," je še dejal.  

Pripravili spletni pregledovalnik delovišč na vodotokih

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre je nadaljevala s predstavitvijo spletnega pregledovalnika delovišč na vodotokih, ki je dostopen vsem in se osvežuje vsak dan. "Z izrednimi ukrepi na vodotokih po poplavah se je začelo že prvi dan po nastopu poplav oziroma takoj, ko so hidrološke razmere to dopuščale," je dejala. Ti ukrepi še vedno potekajo, prioritetna ostaja vzpostavitev pretočnosti vodotokov, del katere je tudi stabilizacija brežin. 

Do današnjega dne je bilo zaključenih že 466 delovišč, kar pomeni več kot 330 kilometrov vodotokov. Ponekod je bilo treba na novo vzpostavljati struge, te se bile ponekod popolnoma zasute ali prestavljene za več metrov, je spomnila. Trenutno je odprtih 206 delovišč, na terenu je okrog 1000 delovnih strojev s strojniki in okoli 500 dodatnih delavcev. 

Danes je bil vzpostavljen tudi spletni pregledovalnik, ki je javnosti dostopen na portalu Poplave 2023, ki deluje v okviru portala e-vode. Na njem je mogoče dostopati do lokacij aktivnih in zaključenih delovišč. 

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
18. 10. 2023 11.43
+2
Šefic ni samostojen ,igra na trobento ,ki jo dirigira golobnjak.
Nežna dušca
17. 10. 2023 15.43
+2
Če bi se Šefic toliko brigal za poplavljene, kot se je za emigrante , bi bilo to že rešeno. Tako pa se briga le kako bi še .povečal sebi finance. Kje je že začetek avgusta? Poden!
majmun11223344
17. 10. 2023 14.56
+1
E bogi, no niste edini ki so jih prizadele poplave. Tako da....
Uškakola
17. 10. 2023 14.53
+5
Spet bo tako kot z potresom v Posočju, kjer so rdeči fanatiki drugič oropali Slo9venski narod, denar zažrli v Ljubljani, ljudem pa podelili pasje kredite, da jih še danes glava boli. Še pomnite tovariši ?
BundyCrocodile
17. 10. 2023 14.11
+3
V Letušu je tako. 30 let so gradili nasipi, črpali so državni denar in nikoli niso bili dokončani. Nametali so en kup zemlje in pustili. Ta ujma je te nasipe podrla kot za šalo, ker ni bilo kamenja kaj šele betona. Če bi bili nasipi narejeni, ne bi bilo v Letušu in Malih Braslovčah pol toliko vode ali nič tako da namesto, da razmišljajo kje bodo zopet rubili državo in davkoplačevalce naj raje naredijo nasipe in ni potrebno nobene selitve. Druga zgodba so višje Struga, Luče in Ljubno. Sicer pa država je v tej ujmi ljudem namenila 37milijonov in že bo treba rezati povsod in obremenjevat davkoplačevalce. Zdaj pa si zamislite projekte v višini 300 milijonov in več. Nihče s tem ne bo zadovoljen. Na koncu bodo/bomo ljudje pristali v naselju kamor sploh ne želimo iti mimogrede pa poslušali, kako smo dobili parcele zastonj. Sicer pa roko na srce sploh ne gre za Letuš ampak za Celje in Laško ampak reševanje teh krajev na plečah Letuša pa ni pošteno do krajanov Letuša. Nasipi so daleč najboljša in najcenejša varijanta ampak dokončani nasipi in če se postavi nasipe, ga ni Letušana ki bi se želil seliti.
misekmali
17. 10. 2023 13.47
+1
Da jih sneg ne prehiti.
mijavci
17. 10. 2023 13.40
+2
Bo narava prej dala odgovor, samo da začne spet padat dež.
deny-p
17. 10. 2023 13.31
+5
Čez dva tedna bo zopet dva tedna..... SREČNO
Lojze Biber
17. 10. 2023 13.29
+3
Že ko ga vidim vem da ima rad marmelado na prstih.
txoxnxy
17. 10. 2023 13.28
+6
Prazne obljube in časovnice, vse kar je sposobna trenutna vlada
Dragica Cegler
17. 10. 2023 12.54
+11
Kjer je poplavilo ,prebivalce izselit,vodi pa pustiti prostor,ker naslednjič bo porušilo tudi to,kar boste zdaj popravljali.Butalci ,ne pa strokovnjaki.
rzui
17. 10. 2023 12.45
+7
V dveh tednih bo še ena poplava
džonborno
17. 10. 2023 12.38
+16
Umaknite ljudi pred naravnimi katastrofami! Poskusi ukrotiti naravo in njene zakonitosti je nesmisel. Gradnja v poplavnem območju je izzivanje kljub nasipom!
jutri_pa_res
17. 10. 2023 12.33
+16
Poselili so hudourniške grape, zdaj jim pa naj nove hiše zgradi delavec na minimalcu, ki je najemnik v kakem neprofitnem stanovanju...
Malo_sutra
17. 10. 2023 12.30
+4
ei tega s to frizuro iz leta 1941
Sventevith
17. 10. 2023 12.29
+11
Dokler jih hranite in plačujete, bo tako. Dejte se vprašat takole: kaj imajo vladne institucije z vlado na čelu od vas, delovne raje in kaj imate vi od njih? Ne razumete, da jih lahko zbrcate s položajev? Niti sila ni potrebna za to. Škoda, da večina tega ne razume.
Koroški Slovenec
17. 10. 2023 12.21
+6
2 tedna, da izvedo za usodo, ki so jo že doživeli in nato obnova, kjer se predvideva čas obnove = NEDOLOČEN.
jodr
17. 10. 2023 12.10
+10
Šefic povejte, kaj ste do danes že naredili. Konkretne rezultate prosim.
Cobra007
17. 10. 2023 11.58
+15
Raje se preselim drugam, kot pa da se bom pri vsakem večjem deževju sekirala, ali bo voda ostala v koritu! Zakaj je tak problem preselitve, saj se s tem rešijo vsi problemi!
mat8
17. 10. 2023 11.57
+2
ali lahko z referendumom ustavimo ta nesmisel epskih razsežnosti?
El pi5tolero
17. 10. 2023 12.04
+5
Normalno! Z referndumom lahko ustavis vse, tud dobre stvari! Recimo vodo smo hotl ustavt z referndumom pa ni uspelo… nimas kej! Lol
mat8
17. 10. 2023 12.08
+4
tudi z nemnostjo bi bila težka, ampak zelo potrebna