Slovenija

Dušan Mramor

Ljubljana, 14. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mesto bivšega finančnega ministra Antona Ropa bo zasedel širši javnosti manj znani profesor ekonomije Dušan Mramor. Izbrali smo ga za ime tedna.

Mramor na ekonomski fakulteti predava kar 12 predmetov
Mramor na ekonomski fakulteti predava kar 12 predmetov FOTO: POP TV

49-letni doktor ekonomije Dušan Mramor je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani zaposlen že 23 let. Najprej se je zaposlil kot asistent, zdaj pa že 12 let dela kot izredni profesor. Svojo delovno kariero je začel v Ljubljanski banki, in sicer kot referent za kredite. Trenutno na ekonomski fakulteti predava 12 predmetov. Tukaj je pridobil tudi večino akademskih nazivov. Pri 23-ih letih je diplomiral, pri 31-ih magistriral, šest let kasneje pa je dobil še naziv doktor. In zakaj se je ob vsem tem sploh odločil za vroč ministrski stolček? "To sem sprejel kot strokovni izziv in upam da bom lahko pomagal," odgovarja Mramor. "Mislim da ima tisto najpomembnejšo lastnost, ki jo finančni minister potrebuje, in sicer, da dobro pazi na davkoplačevalski denar," dodaja Maks Tajnikar, dekan ekonomske fakultete.

Mramor predava finančno-analitske predmete, med drugim študente uči upravljanja z denarjem. Z njim bo moral dobro ravnati tudi na novem delovnem mestu. Eden prvih ciljev, ki si jih je zadal, pa je znižanje inflacije. "Kar se tiče njegovih izkušenj na področju javnih financ v celoti in na področju proračuna, mi ni znano, ga bom pa z veseljem poslušal, ko bo prišel na predstavitve," poudarja predsednik NSi, Andrej Bajuk.

Dekan ekonomske fakultete Maks Tajnikar
Dekan ekonomske fakultete Maks Tajnikar FOTO: POP TV

Zaradi neizkušenosti v političnih igrah se mnogi sprašujejo ali bo sploh zdržal do konca dveletnega mandata. Tajnikarja, sicer tudi bivšega ministra, to ne skrbi: "Mislim, da se profesor Mramor dobro zaveda, da nima nobenih izkušenj v politiki. Po drugi strani pa je dovolj izkušen človek, da bo spoznal, zakaj gre v politiki, in da se bo znal prilagoditi."

Je pa Mramor nase opozoril v poznih devetdesetih letih. V razvpiti finančni aferi Dadas, je kot predsednik strokovnega sveta agencije za trg vrednostnih papirjev sodeloval pri razkritju finančnih goljufij podjetja družine Sadar. Zaradi domnevnih nepravilnosti so mu očitali, da je svoje delo slabo opravil.

Kljub domnevnim, a nikoli dokazanim nepravilnostim, v njegovo strokovnost takratni guverner Banke Slovenije, France Arhar, ne dvomi. Dobro mnenje o njem ima tudi poslovnež in direktor Mercatorja, Zoran Jankovič: "Midva se poznava že 30 let, pri njem pa bi izpostavil tri značajske lastnosti, in sicer delavnost, poštenost in da ni človek kompromisov."

Kandidat za ministra ne predava samo na ljubljanski ekonomski fakulteti, gostuje še na dveh poslovnih fakultetah na Dunaju in v Budimpešti. Predaval je tudi v ZDA. Študentje ga imajo radi. "S svojo sproščenostjo in naravnanostjo nas je nekako znal motivirat za njegov predme, ki je pravzaprav eden težjih," dodaja športnik Mitja Petkovšek.

Če bo profesor Mramor dobil pisarno v prvem nadstropju stavbe na Župančičevi 3, bo moral zaradi nezdružljivosti funkcij številna predavanja in finančna svetovanja odpovedati.

SORODNI ČLANKI