Slovenija

Državni svetniki z vetom na pokojninsko reformo

Ljubljana, 21. 12. 2010 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor je z 22 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na pokojninsko reformo. Tako bo šla reforma ponovno v obravnavo v državni zbor. Sindikati trdijo, da se morebitne ustavne presoje ne bojijo.

Poslanci bodo morali ponovno odločati o pokojninski reformi.
Poslanci bodo morali ponovno odločati o pokojninski reformi. FOTO: Dz-rs.si

Državni svet je na današnji izredni seji z 22 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na pokojninsko reformo. Tako so podprli predlog interesne skupine delojemalcev in svetnika Mihaela Jenčiča, ki sta podala predlog za veto in pri tem poudarila, da ne bo zagotovil vzdržnosti pokojninske blagajne in dostojnih pokojnin. To pa pomeni, da bo moral državni zbor o zakonu še enkrat odločati in bo veljaven, če ga bodo poslanci državnega zbora sprejeli z absolutno večino. Sicer je že pri zadnjem glasovanju v DZ zakon dobil podporo večine vseh poslancev. Pretekli teden ga je namreč podprlo 49 poslancev, proti pa jih je bilo 35. Reformo je podprla tudi opozicijska stranka SLS, proti pa je bil koalicijski DeSUS.

"Zakon je krivičen do velike večine delavk in delavcev, ki ne bodo zmogli izpolniti zaostrenih pogojev," je poudaril vodja interesne skupine delojemalcev Dušan Semolič. Po predlogu sindikatov bi moralo 40 let pokojninske dobe za moške zadostovati za starostno pokojnino brez odbitkov, je dejal. Podaljševanje pokojninske dobe na 43 let za moške in 41 let za ženske, kot predvideva zakon za primer, če bi se moški želeli upokojiti pri 60 letih starosti in ženske pri 58 letih, bo imel posledice za zdravje delavk in delavcev, je poudaril.

Sindikati se ne bojijo ustavne presoje

Minister za delo Ivan Svetik je opozoril na raziskavo Ekonomske fakultete, po kateri zakon zagotavlja vzdržnost pokojninske blagajne za naslednjih 10 do 15 let in višje začetne pokojnine. Poudaril je, da si je vladna stran prizadevala doseči konsenz s socialnimi partnerji. Vendar je bilo pogajanja na neki točki treba končati. Vlada je navsezadnje tista, ki je odgovorna za delujoči pokojninski sistem, je opozoril.

Semolič je kasneje poudaril, da se sindikati ne bojijo ustavne presoje referendumske pobude, ki jo je Svetlik napovedal. K temu se bo vlada po njegovih besedah verjetno zatekla tedaj, "ko se bo prestrašila glasovanja in bo negotova, vendar to ni več v naših rokah".

Kaj pa mladi?

Protest upokojencev - 4
Protest upokojencev - 4 FOTO: Blaž Garbajs

Državni svetniki so se do predloga za veto opredeljevali različno. Tako je Bojan Pepič iz interesne skupine delodajalcev dejal, da so se v skupini strinjali, da je določena sprememba pokojninskega sistema nujna, in se odločili, da veta ne podprejo. Iz te interesne skupine prihaja tudi Branimir Štrukelj, ki je postavil vprašanje, zakaj problem mladih za evropske vlade ni tako resen, kot so pokojninske reforme. "Recesije so vedno priložnost za to, da se napadejo pridobitve socialne države," je menil.

Član interesne skupine lokalnih interesov Jernej Lampret je menil, da ni bilo dovolj obveščanja o reformi. Uvajanje v ta sistem je prehitro, je dejal. Andrej Rus prav tako iz te interesne skupine pa je menil, da ne bi smeli nasedati tistim, ki skušajo vsak trenutek izkoristiti za zrušitev vlade.

"Pokojninska reforma manjše zlo"

Po besedah svetnika Jožeta Mencigerja iz interesne skupine negospodarskih dejavnosti imamo v danih okoliščinah dve možnosti – ali še zmanjševati pokojnine ali podaljševati pokojninsko dobo. Slednje je manjše zlo, zato je napovedal glasovanje proti predlogu za veto. Državni svetnik Boris Šuštaršič iz iste skupine pa je povedal, da imajo delovni invalidi še vedno številne pripombe med drugim glede invalidnine, ki so iz pokojninskega prenesene v socialni sistem.

Drago Ščernjavič iz interesne skupine delojemalcev je dejal, da je vse bistvo v tem, da smo se preveč zadolžili in da je nastal "orjaški dolg". Predlagano podaljševanje obdobja za izračun pokojninske osnove pa bo znižalo pokojnino v vsakem primeru, je dejal. Izračuni, ki jih predstavlja vlada, so po njegovih besedah izjemno zavajajoči.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
23. 12. 2010 11.21
Nujno je, da država loči pokojninski del, kjer ljudje plačujejo v pokojninski sklad, od socialnega dela. Ta slednji mora biti sedaj glede na trenutno stanje države izredno majhen. Potrebno je namreč spodbuditi ljudi, da delajo in to ne na črno, potem pa iščejo neko socialo od države. Če tega ne bo vlada rešila, bomo ime Slovenija brali le še v zgodovinskih knjigah.
acimam50
22. 12. 2010 10.45
Nujno potrebujem odgovor: S 1.1.2011 torej nova reforma še ne stopi v veljavo?
3PO
22. 12. 2010 10.23
Pričakovan veto. Državni zbor bo še enkrat potrdil zakon, potem pa se bo spet našlo nekaj nadobudnežv, ki bodo uredili referendum. Referendum pa bodo šli volit itak vsi tisti, ki se jim bo podaljšala delovna doba za kakšno leto ali malo več oz. tisti ki so na meji in ven padli, Nihče pa ne vidi pet mililetrov čez svoj nos in si sami v skledo pluvamo Zakon res ni optimalen in najboljši a ga na žalost rabimo čeprav tako slabega kot je...je vsaj začetek.
dule100
22. 12. 2010 07.36
Ja krucifiks, kaj je pa to ? Al tudi ti Brute !
cirenij
22. 12. 2010 07.34
Katerakoli vlada bi morala zagrist v nepriljubljene reforme, po direktivi velikih bratov. Nočejo pa slišati glas ljudstva, da se prerazporedi pokradeno premoženje, tudi tisto, ki je že izteklo iz Slovenije. Če bi bila volja, je zaplemba lahko zelo hitra in enostavna. In reforme bi bile lahko veliko manj boleče.
jurimuri1
22. 12. 2010 05.09
če bo referendum bom šel glasovat proti reformi, naj svetlik in pahoe delata do 100 leta če jima paše, samo ne to kar zdaj počneta ampak naj si gresta služit kruh v "zasebni sektor", pa bosta videla, kako mora človek delat, ne samo gobezdat
Google_Chemtrails
22. 12. 2010 01.32
reforme so manipulacija za množice, kriza jim je samo pomoč, da jih uvedejo;)
tv1
22. 12. 2010 00.27
vsaka reforma je čudna, ne glede na gospodarsko krizo .-)))
dukenukem
22. 12. 2010 00.01
biti v vladni koaliciji pomeni plenitev denarja ,preseravanje na vseh področjih ,ni čudno da je blagajna prazna, ko pa plačujemo rolexe,bmwje,wile,zlatnino,potovanja ,počitnice ,droge.....ni konca lopovskih podvigov
alterego
21. 12. 2010 21.30
tago, če pade na referendumu, se premakne najmanj za eno leto!
Tago
21. 12. 2010 21.21
to pomeni da reforma ne bo pričela veljati s 1.1.2011?
Darko32
21. 12. 2010 20.47
Pri pokojninski zakonodaji je veliko stvari nerešenih in se jih nikoli ni spoštovalo. Poglejmo primer opozoril Semoliča in Rebolja. - Če bodo dvignili delovno dobo brez rešitve problematičnih delovnih mest, kjer je veliko bolezni, ki izvirajo iz dela je po tem predlogu vrženo breme na zdravstveno blagajno. Politika pa ta podjetja nagradi z raznimi subvencijami. Tako imamo absurd brez primere. Tista podjetja, ki skrbijo za delovno mesto in ga vseskozi vzržujejo in izboljšujejo delovne pogoje pa so kaznovana preko nedobljenih subvencij. Torej imamo sedaj popolnoma dva različna položaja. Ali ni neke vrste to lažna solidarnost, katero se gre SVETLIK. Potem pa imamo nov problem, kateri je viden v primerih gradbenih podjetij. TA podjetja so znana po slabih delovnih pogojih. Ko poženejo to podjetje načrtno v stečaj ti delavci pristanejo na plečih države in dvojno kaznovani. Politika pa daje podporo ljudem, kot so ala ZIDAR in kampanija. TAko se na račun tega polnijo žepi posameznikov, saj ne vlagajo v razvoj delovne opreme in delovnih mest. TAko ne more priti do konkurečnosti, saj je osnovna politika podjetij popolnoma zgrešena. ZAto če hočemo, da bo reforma uspela bomo morali rešiti delovna mesta po obremenitosti. Nedopustno pa je, da se vsa delovna mesta dajo v isti koš. Prej ali slej bo ta izenačitev povzročila negativno reakcijo v obliki denarja na drugem naslovu. Zato menim, da je državni svet naredil pravilno, da je vrnil nazaj v odločanje v Državni zbor. MIslim, da veliko poslancev sploh ne ve zakaj je glasovalo za ali pa nimajo dovolj podatkov.
alterego
21. 12. 2010 19.52
maš prav, prašek, moje opravičilo. brisanje jim gre pa boljš, kot popravljanje tekstov...
prašek
21. 12. 2010 19.49
Admin, ko boste popravili, pa še moje komentarje izbriši !
prašek
21. 12. 2010 19.47
No, admin, a boste kaj popravili ???
prašek
21. 12. 2010 19.44
Se opravičuvljem za dvojno kopiranje !
prašek
21. 12. 2010 19.43
alterego 21.12.2010, 19:38 asgaroth 21.12.2010, 19:40 Jaz sem prebral in komentiral prvi odstavek pod naslovom !! »Državni zbor je na izredni seji z 22 glasovi za in 12 proti izglasovall odložilni veto na pokojninsko reformo. Tako bo šla reforma ponovno v obravnavo v državni zbor.»Državni zbor je na izredni seji z 22 glasovi za in 12 proti izglasovall odložilni veto na pokojninsko reformo. Tako bo šla reforma ponovno v obravnavo v državni zbor.«
V_13
21. 12. 2010 19.40
Državnih svetnikov je vse skupaj 40 prašek... To je naš wannabe drugi dom, državni zbor je nekaj čisto drugega.
alterego
21. 12. 2010 19.38
pa je Žerjav dobil priložnost za popravni izpit... prašek, državni SVET ne državni ZBOR je izglasoval veto! svetnikov pa ni devetdeset...
prašek
21. 12. 2010 19.32
Državni zbor sestavlja 90 poslank in poslancev. Enega odštejem, ker je v zaporu , ostane jih 89 ! »Državni svet je na današnji izredni seji z 22 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na pokojninsko reformo.« Na izredni seji je bilo prisotnih 34 !!!!! Saj ni, da bi komentiral !☻