Slovenija

Državni organi dolžni sodelovati s komisijo

Ljubljana, 27. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so končno sprejeli vmesno poročilo preiskovalne komisije, ki se ukvarja z napadom na novinarja Mira Petka in sklepe povezane z delom komisije. Ugotavljajo, da policija in tožilstvo ne sodelujeta dovolj s preiskovalno komisijo. Notranjega ministra in generalno državno tožilko pozivajo, da v enem mesecu odpravita vse ovire.

Mirko Zamernik
Mirko Zamernik FOTO: POP TV

V zvezi z besedilom sklepov so poslanske skupine po sredinem zapletu vendarle dosegle kompromis in visoko stopnjo soglasja. Državni zbor je v izglasovanih sklepih ugotovil, da je pri parlamentarni preiskavi prišlo do zapletov in nesporazumov zaradi pomanjkljivega sodelovanja pristojnih organov, ki so dolžni sodelovati s preiskovalno komisijo. Zato bo parlament z vmesnim poročilom seznanil notranjega ministra Rada Bohinca in generalno državno tožilko Zdenko Cerar ter ju hkrati pozval, da ga temeljito proučita in v roku 30 dni odpravita vse ovire za polno sodelovanje pristojnih organov v skladu z ustavo in zakonom. O tem bosta morala poročati preiskovalni komisiji in državnemu zboru.

Poslanke in poslanci so po sprejetju vmesnega poročila sprejeli še en sklep.

"Da bo prišlo do zapletov smo malce računali, da bodo tako hudi pa ne. Zdaj bodo morali bolj sodelovati," je povedal Mirko Zamernik.

Z njim so parlamentarno zakonodajno-pravno službo pozvali, da v roku 60 dni prouči možnost sprememb zakona o parlamentarni preiskavi v smeri, kot izhaja iz sklepa, "jasne in nedvoumne zavezanosti državnih organov k sodelovanju s preiskovalno komisijo in ustreznega sankcioniranja nesodelovanja". Obenem bo državni zbor vladi predlagal, da v istem roku prouči kazenski zakonik in zakon o državnem tožilstvu "v smeri natančnejše opredelitve termina kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala".

Vmesno poročilo nosi oznako zaupno, zato njegova vsebina javnosti ni dostopna.

Miro Petek: Zaupanje kopni

Miro Petek
Miro Petek FOTO: POP TV

Miro Petek pa je ob drugi obletnici napada nase za 24ur povedal, da se boji, da bomo doživeli še kakšno takšno obletnico, čez leta. "Upanja je iz leta v leto manj. Bolj ko se odmika čas od tega trenutka, manj je upanja. Človek mora biti optimist in zmeren optimist sem tudi jaz v tem primeru. Vidi se, da je parlamentarna komisija opravila svoje delo. Kot izgleda, je tudi nekaterim stopila na žulj, zato so tudi bili takšni odzivi. Najprej od generalne državne tožilke in gospoda Pogorevca, ki sta zahtevala opravičilo od gospoda Zamernika. Tudi sinoči, za zaprtimi vrati v parlamentu, je bilo precej različnih mnenj. Zaupanje počasi kopni. Seveda bi bilo zanimivo izvedeti, zakaj v teh dveh letih ni bilo narejen, kar bi moralo biti. Tožilstvo in policija bi bila uspešna, če bi ta primer razrešila. Po nekih neformalnih poteh dobivam tu in tam kakšen podatek, kako poteka preiskava, vendar tem podatkom ne verjamem več," je še povedal Petek.

Kljub zapletom vendarle do dogovora

Pred nadaljevanjem seje, ki je potekala za zaprtimi vrati, so se na neformalnem posvetu s predsednikom državnega zbora sestali vodje poslanskih skupin in člani parlamentarne preiskovalne komisije.

Leo Kremžar
Leo Kremžar FOTO: POP TV

Predsednik preiskovalne komisije Mirko Zamernik (SDS) je bil prepričan, da bo prišlo do dogovora in da bo komisija nadaljevala z delom. "Škoda bi bilo, če bi se vnovič zapletlo tako, kot se je sinoči," je še dejal Zamernik, ki bo "vse sile usmerjal v to", da bi komisija nadaljevala z delom. Vmesno poročilo, ki nosi oznako zaupno, bo po pričakovanjih Zamernika državni zbor sprejel. Težave in zapleti so bile zgolj okrog sklepov, ki jih je pripravila komisija in predložila državnemu zboru v sprejem. Zamernik meni, da so te težave presegli in pričakuje, da so se v poslanskih skupinah s kompromisnim predlogom strinjali in da bo lahko komisija nadaljevala z delom.

"Zahtevam da se odpravijo vse ovire, za to, da bi lahko končala svoje delo. Ne samo, da bi delala," je povedal Borut Pahor.

Svoj odstop so v sredo zaradi zapletov s predlaganimi sklepi napovedali trije člani preiskovalne komisije. V primeru, da bi odstopili člani, ki so že napovedali možnost odstopa iz komisije, potem tudi predsednik komisije nima več mandata, je povedal Zamernik. Osebno pričakuje, da bo komisija nadaljevala z delom v zdajšnji sestavi. Zato svoj morebitni odhod s te funkcije ocenjuje kot skrajno možnost.

"Glede na to, da bi lahko moj odstop dejansko povzročil, na nek način vsaj zastoj ali pa celo padec, kot je slišati, te preiskovalne komisije, se mi zdi v tem trenutku, da je to pač bolj nujno, kot to, da jaz moralno razmišljam tako ali drugače," je povedal Leo Kremžar.

Leopold Kremžar (LDS), ki je v sredo nepreklicno odstopil z mesta podpredsednika preiskovalne komisije, je dejal, da so v komisiji cel dan pripravljali kompromisni predlog in zdaj kaže, da lahko DZ o tem vprašanju vendarle doseže soglasje. Sprejetje predlaganega sklepa daje možnost, da se delo preiskovalne komisije ne bo ustavilo, "kar bi si lahko kdo želel". Omenjeni sklep po njegovih besedah zavezuje nosilce javnih funkcij, da v zelo kratkem času poročajo o vseh dosedanjih zapletih in ustrezno ukrepajo. Sicer pa Kremžar glede svojega odstopa pravi, da je še vedno veljaven.

Društvo novinarjev Ropu poslalo odprto pismo

Predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Grega Repovž je v imenu društva na predsednika vlade Antona Ropa naslovil odprto pismo, v katerem ugotavlja, da od prve obletnice napada na novinarja Večera in člana DNS Mira Petka ni prišlo do nobenega vidnega premika oziroma napredka pri preiskavi primera. Društvo novinarjev ne verjame več, da bo primer Petek raziskan, še piše v pismu, v katerem DNS premiera poziva, da zagotovi, da bo delo pristojnih organov za vse bodoče primere obračunavanja s tistimi, ki delujejo v izpostavljenih poklicih, bolj učinkovito. Priznanje, da so pristojni organi v omenjenem primeru ravnali slabo in nestrokovno in s tem škodovali tudi ugledu države, pa bi lahko predstavljalo pomemben premik.

Omenjeno društvo izraža razočaranje tudi nad sprenevedanjem pristojnih, ki primera Petek zaradi napak in nestrokovnega dela niso zmogli rešiti, danes pa slovensko javnost zavajajo z izjavami, da primer še vedno raziskujejo. S tem so v očeh novinarske skupnosti prevzeli tudi odgovornosti za ta primer, je v omenjenem pismu še zapisal Repovž.