Slovenija

Država zahteva svoj davek

Ljubljana, 22. 02. 2006 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker se Slovenci radi postavljamo z dobrimi avtomobili, nas bo namera o obdavčitvi vozil zelo prizadela.

Nič ni še dorečenega. Finančno ministrstvo predlog šele pripravlja, vlada pa ga bo obravnavala po poletnih počitnicah. Predstavnica za stike z javnostjo na finančnem ministrstvu Tamara Kotar

Ministrstvo za finance pripravlja predlog dveh novih davkov - premoženjskega davka na prevozna sredstva in davka na nepremičnine. Vlada naj bi o tem razpravljala po poletnih počitnicah, novi davki pa bodo slovenske državljanke in državljane udarili po žepu leta 2007, je za 24ur.com povedala predstavnica za stike z javnostjo na finančnem ministrstvu Tamara Kotar.

Zaradi odprave davka na plače bo v proračunu nastala finančna luknja, ki jo želi vlada zapolniti z davkoma na nepremičnine in vozila. V državni proračun bi se tudi s pomočjo teh davkov letno steklo okoli 30 milijard slovenskih tolarjev.

Nepremičnine bodo obdavčene glede na tržno ceno
Nepremičnine bodo obdavčene glede na tržno ceno FOTO: POP TV
Olajšave pri nepremičninah bi veljale predvsem za humanitarne ustanove in cerkev.

O obdavčitvi nepremičnin je podrobneje spregovoril državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj. Pojasnil je, da manj premožnim lastnikom nepremičnin teh zaradi davka ne bo treba množično prodajati. Stopnja davka na nepremičnine bo "vsekakor nizka, koliko davka bo kdo odštel, pa bo odvisno od vrednosti njegove nepremičnine", je zatrdil Šircelj. Hkrati je opozoril, da se bodo z davčno reformo znižale stopnje dohodnine, zato bo ljudem ostalo od plače več denarja. "Razloga, da ne bi izdatneje obdavčili premoženja, zato ni," je dodal.

Obdavčitev nepremičnin bo vlada vodila celovito, na ravni države, da pri obdavčevanju posameznih nepremičnin ne bo več tolikšnih razlik, je povedal Šircelj. Ob tem je dodal, da občinam ne bi vzeli celotne pristojnosti nad obdavčevanjem nepremičnin. Vendar pa bi občinam, tako Kotarjeva, nekoliko zmanjšali moč.

Množično vrednotenje nepremičnin glede na tržno ceno

Umetniška dela, zbirke starih kovancev, starine, zlato in družinska srebrnina ne bodo obdavčeni.

Davčno osnovo bi po Šircljevih besedah določili na podlagi tržne vrednosti nepremičnine oziroma vrednosti, ki se zelo približuje tržni, saj se ta spreminja iz dneva v dan. "Nepremičnine bomo vrednotili množično... Ocenjujem, da ta približek ocenjene tržne vrednosti nikakor ne bi presegel najvišje tržne cene," je povedal.

Na podlagi česa bodo obdavčene nepremičnine, še ni popolnoma znano. Možno pa je, da glede na velikost ali pa število stalno prijavljenih prebivalcev.

Osnova za davek naj bi bila čim realnejša, izražala naj bi dejansko stanje, vsekakor pa ne sme biti višja, kot je tržna cena, pravi Šircelj. Meni, da bodo v večini primerov z lastniki nepremičnin dosegli soglasje o njihovi tržni ceni, "drži pa, da je ne bo potrdil vsak posamezni lastnik". Ob tem je zagotovil, da država zaradi obdavčitve cen nepremičnin gotovo ne bo navijala.

"Izbiramo med več kriteriji, izbrali ga še nismo. Vsekakor bo takšen, da bo zagotavljal socialno vzdržnost davka na nepremičnine. To pa pomeni, da bi bilo premoženje, ki je nadpovprečno veliko, obdavčeno bolj," je povedal Šircelj.

Davek na dediščino in darila se bo zvišal. Izjema: družinske in sorodne povezave. Darila humanitarnih organizacij bodo manj obdavčena ali pa sploh ne bodo.

Davek država uvaja zato, da zagotovi financiranje lokalnih skupnosti, saj ljudje tam prebivajo in koristijo storitve, ki jih je treba plačati, je med navajanjem razlogov za uvedbo davka na nepremičnine dejal Šircelj.

Odlok plačila davka oziroma državni kredit?

Sicer meni, da do centralizacije lastništva nepremičnin v rokah nekaj velikih lastnikov zaradi tega davka ne bo prišlo. "Razmišljamo o možnosti, da bi ta davek vseboval tudi mehanizme, ki bodo omogočali odlok plačila davka. Tudi tako dolgo, da bi ga plačali njihovi dediči. Zavezancu, ki ne bi mogel plačati davka, bi dala država davčni kredit, ki pomeni socialno komponento obdavčitve," je pojasnil Šircelj.

Davek ob registraciji vozila

Višina davčne stopnje za vozila naj ne bi bila enotna. Davek bi torej plačali glede na prodajno ceno vozila, obdavčili pa bi tako nove kot tudi stare avtomobile. Pri tem bodo upoštevali evropsko lestvico avtomobilov Eurotax in ocene zavarovalnic.
Višina davčne stopnje za vozila naj ne bi bila enotna. Davek bi torej plačali glede na prodajno ceno vozila, obdavčili pa bi tako nove kot tudi stare avtomobile. Pri tem bodo upoštevali evropsko lestvico avtomobilov Eurotax in ocene zavarovalnic. FOTO: POP TV
Avtomobili so za državo nekakšen "trezor brez dna". Avtomobil bi moral danes spadati med nujne življenjske potrebščine, zanj plačujemo že davek na pogonska goriva (bencin, uporabnina cest, cestina,...), zdaj pa ga bodo še dodatno obdavčili.

Poleg nepremičninskega davka pa vlada načrtuje tudi davek na motorna vozila. Pri prevoznih sredstvih bodo obdavčili vse osebne avtomobile in motorna kolesa do vrednosti, ko bi stroški pobiranja davka presegli sam znesek davka. Davek bi plačevali že ob registraciji, za rabljena vozila pa bi upoštevali ceno, znižano za amortizacijo. Višino davčne stopnje za obdavčitev prevoznih sredstev še preučujejo, vendar naj ne bi bila enotna.

Ekonomisti so glede uvedbe davka na prevozna sredstva različnega mnenja. Predsednica društva davčnih svetovalcev Petra Mlakar meni, da bodo ljudje le zamenjali avtomobile in da bistvenega davčnega izplena ne bo, davčni svetovalec Klemen Šešok pa meni, da je predlog absurden.

Pri prevoznih sredstvih bodo obdavčili vse avtomobile in motorna kolesa. Kolesa ne bodo obdavčena.

Tine Stanovnik z ljubljanske fakultete predlog podpira. "Išče se davčni vir, kandidatov pa ni veliko. Mislim, da bi lahko ta davek delno pokril izpad iz davka na plače," je povedal Stanovnik, ki pravi, da je napoved davka na vozila tudi tiho slovo od enotne davčne stopnje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stanko Mlakar
11. 04. 2006 22.06
Dr. Bajuk je vse genijalne inovacije na področju obdavče- vanja pridobil v Južni Ameriki.Baje je v teh krajih davčno breme enako porazdeljeno na vse sloje prebivalstva.Med južno ameriško in to slovensko džunglo pa itak ni nobene razlike.Tam gre za neizobražene potomce Inkov in Majev, tukaj za 25% prebivalstva z visokošolsko izobrazbo. Ptrebno bo obdavčiti visokošolske diplome,(normalno,za g. Šimenca, ta obdavčitev naj ne bi veljala!)
zoran.artnak@hotmail.com
11. 04. 2006 21.32
Tale država in Bajuk očitno nekaj pozabljajo. Večina se komaj prebija iz meseca v mesec. Z dragimi krediti je komaj uspela kupiti kakšno nepremičnino in si zagotoviti streho nad glavo. Vsi ki gradimo tudi jaz in ostali, ki so pustili leta svojega dela, pošteno plačevali davek na material, pošteno odvajali davek od svojih osebnih dohodkov in nismo bili breme države, jih bomo sedaj dobili po grbi. Ali je res bolje, da človek vse zapravi na luksuziranju, se vda v alkoholizem in ponočevanju, ter postane breme države na socialni in zdravstveni ravni??????????? Ma vsi skupaj v državnem zboru ste navadni f*****, ki j***** poštene državljane. Lahko vam je srati s polno kahlo. Dajte meni miljonček na mesec, pa vam bom odvajal dvakratno davčno premijo letno. Tako pa večina dobimo eno bedo in se krpamo skozi mesec. Do kdaj še???????? Mar je v tej državi res potrebno enkrat narediti eno delavsko revolucijo in zminirati vladajočo oblast. Obljubljali ste gradove v oblakih, gradite pa nam miljardni proračunski primankljaj. In mi naj vam ga krpamo???? Ma res ste beda.