Gospodarstvo

'Država ti da korenček in palico'

Ljubljana, 17. 03. 2010 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zakonu o malem delu si bodo brezposelni in upokojenci lahko okrepili položaj, slabe strani zakona pa bodo izkoristili delodajalci, pravi Semolič. Delodajalci pa, da bo zakon po žepu udaril prav njih.

Zakon o malem delu bo krepil zaposlovanje v negotovih oblikah dela, spodbujal nelojalno konkurenco, izkoristil bo stisko socialno ogroženih ljudi, meni predsednik zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Opozarja, da bi moral zakon težiti h krepitvi zaposlovanja za nedoločen čas, a bo obratno. Tudi nadzor nad zlorabami po njegovem ne bo učinkovit.

Sistem nadzora nad zlorabami sedaj ne deluje, a tudi z zakonom o malem delu ne bo. Dušan Semolič

Predsednik zveze sicer pozdravlja, da si bodo brezposelni lahko okrepili svoj položaj, a ob tem opozarja na možnost zlorabe zakona s strani delodajalca. Ta bo lahko po njegovih besedah zlorabil stisko ljudi in delavca silil, da "sprejme vsakršno delo, sicer bo izgubil druge pravice".

V zvezi svobodnih sindikatov se tako bojijo, da bodo delodajalci zaradi ugodnejših pogojev raje zaposlovali preko malega dela in ne za nedoločen čas. Prispevki ob zaposlovanju za nedoločen čas so namreč neprimerno višji.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Damjan Žibert

Izvršni sekretar zveze svobodnih sindikatov Andrej Zorko ob tem opozarja, da se plačevanje prispevkov iz malega dela ne bo štelo v pokojninsko osnovo. Pojasnil je, da bodo brezposelni, ki bodo delali malo delo, lahko istočasno prejemali tudi denarno nadomestilo. Ob tem opozarja, da zakon o urejanju trga dela določa, da lahko brezposelna oseba dobi nadomestilo in dodatno zasluži do 350 evrov. Če pa zasluži več kot 200 evrov, se ta razlika odšteje od nadomestila.

"Država ti da korenček in palico," je dejal in dodal, da bo malo delo lahko postalo socialni korektiv. Dvoličnost zakona se po njegovih besedah kaže tudi v določitvi maksimalnega zaslužka za delavca, medtem ko niso omejeni menedžerski prejemki.

Stroški delodajalcev se bodo povečali

Po predlogu, ki ga je ministrstvo za delo predstavilo minuli petek, bi bilo delo po tem zakonu omejeno na 14 ur na teden oziroma 728 ur letno. Bruto prejemek ne bi smel biti nižji od 3,50 evra in ne višji od osem evrov. Iz malega dela bi se plačevali tudi prispevki delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, skupna obremenitev malega dela bi bila 29,50-odstotna. To delo bi se štelo v delovno dobo, opravljali pa bi ga lahko tudi brezposelni in upokojenci.

Predlog zakona o malem delu bo s spremembo študentskega dela ukinil "edino prožno obliko zaposlovanja v Sloveniji", pravijo v Združenju delodajalcev Slovenije. Poleg tega bo povečal stroške delodajalcu, vprašanje je tudi, kje bodo lahko s tem insitutom delali, saj je predvideno delo le na nesistematiziranih delovnih mestih, dodajajo.

Generalni sekretar združenja Jože Smole se zato sprašuje, kje bo ta institut sploh uporaben, saj "so praktično vsa dela, za katera potrebujemo fleksibilno delovno silo, sistematizirana".

Stroški za delodajalca bi se glede na sedanji predlog po oceni združenja povečali za 10 odstotkov, in sicer zaradi prispevkov za socialno varnost in dajatve za malo delo. Tako se Smole sprašuje, komu je namenjena izhodna strategija, ki naj bi med drugim zmanjšala obremenitve delodajalcev.

denar
denar FOTO: Reuters

Delodajalci se sprašujejo tudi glede vrednotenja izkušenj na nesistematiziranih delovnih mestih. Že sedaj diplomanti prihajajo brez izkušenj, predlog zakona pa pridobivanje izkušenj popolnoma onemogoča, saj se bo lahko delo opravljalo le na nesistematiziranih delovnih mestih, pravi Smole.

Opozarjajo tudi, da je vprašljivo izvajanje zakona, dokler niso znane spremembe pokojninske zakonodaje in davčna obravnava dohodkov iz malega dela. Menijo, da bo zakon še dodatno generiral delo na črno, namesto da bi uredili nadzor nad delovanjem sedanjega sistema.

Sožitje študentov in upokojencev

Prizadevanja študentov, da se študentsko delo uredi tako, kot to želijo študenti, podpira tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), a ob tem poudarja, da to ne pomeni nujno z zakonom o malem delu. Upokojenci si želijo zakonsko urejeno obliko dela, ki jim bo omogočalo zaslužek, so sporočili po srečanju Zdus in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Kot so po sestanku sporočili s ŠOS, študentska organizacija podpira zahtevo upokojencev, naj se na formalni in zakonski ravni uredi delo upokojenim osebam, saj je veliko takšnih upokojencev, ki se s premajhno pokojnino komajda preživljajo, preko malega dela pa bi si lahko zagotovili dodatna finančna sredstva.

Po navedbah v sporočilu za javnost predsednica Zdusa Mateja Kožuh Novak poudarja, da v kolikor tak predlog zakona študentom onemogoča zaslužek, s katerimi bi si pokrili stroške študija, jih upokojenci v njihovi zahtevi podpirajo. Upokojenci si namreč želijo, da bi bile vse skupine, ki se jih dotika trg dela, zadovoljne, da bi spremembe v resnici izboljšale položaj posameznikov.

V ŠOS so se z upokojenci dogovorili za sodelovanje. Tako bodo v torek pripravili konferenco socialnih partnerjev, na kateri bodo upokojenci, sindikati, študenti in dijaki predstavili svoja stališča, so še zapisali.

SMS Zeleni razočarani nad pomanjkanjem solidarnosti

Z novim zakonom se ne strinjajo niti v SMS Zelenih, saj ocenjujejo, da dolgoročno ogroža socialno varnost državljanov. Zakon bo delodajalcem omogočil, da v iskanju izhoda iz krize odpustijo delavce in jih najemajo za nekaj ur dnevno. Malo delo ne bo zmanjšalo brezposelnosti, ampak jo bo kvečjemu povečalo, so prepričani.

V stranki so še zapisali, da bo vlada s tem zakonom ogrozila sistem socialne varnosti, zaprla študentske servise in študentsko organiziranje, študente pa pognala v večjo revščino in socialno izključenost. Sistem študentskega dela je vzpostavljen na dobrih temeljih, treba bi bilo le organizirati več nadzora in nekaj korekcij najbolj izpostavljenih očitkov.

Opozarjajo tudi na to, da imajo v Sloveniji vsi prebivalci Evropske unije enake možnosti za zaposlitev. Ti bodo v Sloveniji iskali predvsem možnost zaslužka preko malih del in bodo svoje storitve ponujali po nižjih cenah od državljanov Slovenije. Nasprotujejo tudi prevzemanju študentskega dela s strani upokojencev, ki bi bili ob pokojnini pripravljeni delati za manj denarja kot drugi kandidati na trgu dela. Zaslužek bi zanje pomenil dodatno stimulacijo, ne pa sredstvo za preživetje, so prepričani v SMS Zelenih.

Razočarani so nad pomanjkanjem medgeneracijske solidarnosti v Sloveniji. Prepričani so, da je solidarnost v Sloveniji strogo enosmerna, saj so mladi preveč solidarni, zato država ukinja brezplačne vrtce za drugega otroka, prehrano dijakom in študentsko delo. "Predlagani zakon potrjuje dejstvo, da so delavci obravnavani zgolj kot številke in strošek, ne pa kot ljudje s pravicami in potrebami," pišejo v SMS Zelenih.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
18. 03. 2010 10.06
Z malim delom se vlada poskuša znebiti problemov, kateri so nastali z zgrešeno politiko v preteklosti. Če hočemo stokovnjake je potrebno TAKOJ IZBOLJŠATI IN OMOGOČITI primerno izobraževanje. Če se hoče neki študent vključiti v neko visoko strokovno izobraževanje je začetni strošek izobraževanja : 1200 EUR računalnik 6000 EUR programska oprema 5000 EUR pripomočki za izobraževanje Hrana ni zastonj Obleka ni zastonj Stanovanje ni zastonj Elektrika, voda in kurjava ni so zastonj Komunikacije niso zastonj, da se lahko izobražujeješ. Tako znašajo samo začetni stroški šolanja in to brez vsega več kot 13000 EUR. Zato predlagam, da ne klatiti takšne neumnosti. Že iz prejšnjega izračuna sem prikazal, da izobraževanje ni mogoče za tiste družine, katere imajo sedaj 350 eur plače. Tudi na tem področju gremo v hiter propad in zaostalost. Žal menim, da ima SEmolič prav, ko navaja takšne trditve. Izhoriščali bodo predvsem delodajalci, kateri lahko svoje tehnološke procese prikrojijo in priredijo dokumntacijo. Tako gremo lepo z hitrim tempom na beraško palico.
bnam 2707
17. 03. 2010 22.49
Bolj,ko bomo razdeljeni,bolj bomo šibki!
bnam 2707
17. 03. 2010 22.11
Vsak lahko odpre podjetje ali sp ali akr hoče in plačuje davke iz tega naslova.Sploh ne vidim nobenih razlogov za omejetve ali drugače rečeno kvalifikacijo "malo delo".To je nesmisel.Kdor hoče delati naj odpre podjetje in bo tako plačeval davke kot vsi ostali.To velja za vse tudi za upokojence in študente.Za svoje delo bo izstavil račun in plačal davek.to je vsa umetnost,ne pa ,da se gremo igre malo delo ali veliko delo.Študentske servise pa je treba ukinit.
delavc1
17. 03. 2010 19.22
kar koli je bolje kot obstoječa varianta Študentskih servisov. Malo si poglejte premoženje podjetij in posameznikov, ki so imeli koncesije za štidentske servise, koliko je bilo lažnih napotnic, pranja denarja... zADNJI ČAS DA SE JE NEKAJ PREMAKNILO Semolič pa naj pove, koliko je njegova plača
Zentrum
17. 03. 2010 19.12
maus111, tud če bi Janša še bil na položaju, bi isto blo..
maus111
17. 03. 2010 19.05
js sm proti temu 14 ur na tedn,to je definitivn premal...ma kaj se mi bunmo,tako vlado ste volel,zj pa mate..pa tak al tak mi ne mormo nc nrdit..dab sou pa sam stavkat bi se mi pa usi smejal.
Jožajoža
17. 03. 2010 18.05
plus socialna podpora, maximalni dokladi,zastonj malica v šolo, zastonj vrtec................slovenija je še več kot švica. samo dela se moraš izogibat in prave volit
Jožajoža
17. 03. 2010 17.52
hura, sem se bal, da bo delo na črno ukinjeno. sedaj so nam delo na črno legalizirali, 14 ur na teden uradno 200 ur na črno.
am_staff
17. 03. 2010 17.48
Približujemo se vedno bolj času, ko bo študij samo za priviligirane in bogate. Tisti, ki nimajo nadpovprečnega rezultata ne morejo konkurirati za štipendije, želijo pa študirati. Delo ob študiju sicer znižuje ocene pri študiju, saj nekaj časa porabijo za zaslužek, da preživijo. Vsi niso prevaranti. Veliko jih je prisiljenih delati. Vlada upoštevaj to dejstvo. Z obremenitvijo dela študentov ne bomo rešili države in proračuna R. Slovenije.
marija pomagaj
17. 03. 2010 17.19
Sramota za državo ki je obljubljala da bo postala druga Švica...Zdaj je postala država v kateri ti bo še sistem onemogočal da si urediš lagodno življenje...Le oni tam zgoraj si bodo že izglasovali vešje plače in vse kar je možno,mi mali delavci pa bomo z davki pokrivali luknje njihovih nesposobnosti...LJDSTVO SKRAJNI ČAS JE DA ZRUŠIMO TO NESPOSOBNO VLADO KI SE NORČUJE IZ NAS VSEH KI SMO VERJELI TEM PREVARANTOM....
Bigbadjohn
17. 03. 2010 17.11
kdo pa rabi pametne hlapce ?! Priviligirani imajo itak dovolj sredstev za študij, za ostale pa velja- manj kot so izobraženi, lažje jim je vladati. Le komu je namenjena vlada- svojemu narodu ali sama sebi ?
Gosposvetski
17. 03. 2010 14.56
Korenčka ni je pa palica ,kdo pa to še ne ve?