Slovenija

'Država namerno zavlačuje'

Nova Gorica, 30. 10. 2008 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gradnja hitre ceste čez Rebrnice se vleče že 6 let, zato Primorci izgubljajo potrpljenje. Dars pozivajo k odstopu, razmišljajo pa tudi o zaporah. Prekmurcem se je tak pristop obrestoval.

Novogoriški župan in poslanec Mirko Brulc, državni svetnik Matej Arčon in župan občine Vipava Ivan Princes so opozorili na nove zamude pri gradnji hitre ceste prek Rebrnic. Vzrok so "politične igrice" in "pomanjkanje denarja", so prepričani. Zato so upravo Darsa pozvali, naj novi vladi ponudi odstop, "če ima čisto vest". 

Gradnja se vleče že šest let

Gradnja hitre ceste čez Rebrnice se vleče že šest let. Preveč, so prepričani na Primorskem, kjer razmišljajo tudi o zapori cest.
Gradnja hitre ceste čez Rebrnice se vleče že šest let. Preveč, so prepričani na Primorskem, kjer razmišljajo tudi o zapori cest. FOTO: DARS
Po regionalni cesti prek Rebrnic se vsak dan v povprečju pelje 1700 tovornjakov. Vsi pa pot nadaljujejo skozi Podnanos, kjer vaščani čakajo tudi deset minut, da lahko prečkajo cesto. Če hitre ceste ne bo do začetka naslednje turistične sezone, bodo zahtevali obvoz okoli vasi.

Gradnja na več kot 200 milijonov evrov ocenjenih 10 kilometrov hitre ceste prek Rebrnic se vleče že šest let. Samo izbira izvajalca elektro-strojne opreme za zadnja predora traja skoraj tri leta. Nazadnje se je nad izbiro družbe SCT pritožil italijanski ponudnik Vidoni, državna revizijska komisija pa je javni razpis vrnila na začetek.

"Zadeva presega vse meje dobrega okusa. V avgustu sva z vipavskim županom javno pozvala najboljšega ministra za promet vseh časov Radovana Žerjava in vlado, da naj zamenjata upravo Družbe za avtoceste v RS (Dars). Po volitvah je uprava dobila zaupnico vlade v odhajanju. Če ima uprava Darsa čisto vest, bo ponudila novi vladi svoj odstop," je bil na novinarski konferenci v Novi Gorici oster Arčon.

Po njegovih besedah država namerno zavlačuje z dokončanjem hitre ceste prek Rebrnic, saj denar namenja drugim zadevam. Stavr ima politično ozadje, saj "minister in vlada podpirata nesposobnost ljudi na odgovornih mestih". V mesecu po imenovanju nove vlade zato pričakujejo sestanek z novim prometnim ministrom, da mu predstavijo svoje težave, je dodal Princes.

Primorci tako kot Prekmurci

Če odgovora ne bo, potem bodo morali verjetno ukrepati na kakšen drug način, kot so si Prekmurci izborili avtocesto, ki jo odpirajo prav danes, je poudaril Brulc. Sam zadnjim napovedim, da bo promet po hitri cesti prek Rebrnic, čez katere se po regionalni cesti dnevno v povprečju pelje 1700 tovornjakov, stekel aprila, ne verjame. Sprejemljiva pa se mu zdi rešitev, da bi za promet odprli le eno smer avtoceste, medtem ko bi v drugi smer še vedno potekal po regionalni cesti, a le če to ne pomeni novih zamud pri dokončanju celotne trase.

Si bodo Primorci svojo cesto priborili na podoben način kot Prekmurci?
Si bodo Primorci svojo cesto priborili na podoben način kot Prekmurci? FOTO: Jani Dolinšek

Se bo ponovil Šentvid?

Težavo predstavlja tudi posedanje oziroma premikanje pobočja Nanosa, na katerem leži hitra cesta. "Zagotovo se bo zgodilo nekaj takega kot Šentviški predor, da bo zaradi varnosti na cesti večkrat promet ustavljen," je prepričan Princes. Ob tem je dejal, da so bili že projekti za hitro cesto pripravljeni pomanjkljivo. O tem priča neustrezno urejeno odvodnjavanje, saj ob deževju voda zamaka naselji Podgrič in Lozice, tako da "teleta plavajo v hlevih", je pojasnil. Posamezniki so se zato že odločili za tožbe zoper Dars.

Vprašljiva je tudi zaščita hitre ceste ob močni burji, ki v Vipavski dolini lahko piha z več kot 150 kilometri na uro. Hitra cesta bo zato za tovornjake zaprta precej dlje kot 30 dni letno, kolikor danes znaša zapora na regionalni cesti, kar bo lokalnim prevoznikom povzročalo dodatno gospodarsko škodo, se boji župan.

Zapora ceste kot način pritiska se mu sicer ne zdi ustrezna rešitev, a v skrajnem primeru bodo prisiljeni tudi v to, je opozoril. Če promet po hitri cesti prek Rebrnic ne bo stekel pred naslednjo turistično sezono, bodo zahtevali ureditev obvoznice mimo Podnanosa, kjer pa pešči na prečkanje ceste čakajo tudi po 10 in več minut, je poudaril.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RADO62
01. 11. 2008 18.50
Ja stvari se zavlečujejo v nedogled. Malo ironično se mi zdi sicer podcenjevanja svetnika Mateja Arčona. \"najboljši minister vseh časov\" ??? vse lepo in prav, če ne bi vedeli da ima svetnik Matej Arčon končano le poklicno šolo in še to z velikimi težavami... Tako, da naj se omenjeni strokovnjak za nebuolzne izjave, najprej sam sebe pogleda v ogledalo in potem kritizira ljudi, katerim ne sega niti do pete... heh
srednjeslojnik
31. 10. 2008 12.13
V normalni družbi bi bili profesoinalci zaposleni na DARSU. Sedaj pa je direktor družbe človek, ki razume postopkovnik kot državni uslužbenec. Prav imajo Primorci, na cesto je traba, zapreti najprej promet zato, da se v dveh dneh aktivira vožnja ena smer za gor po avtocesti, in druga smer za dol po stari cesti. Tretji dan sledi zamenjava uprave DARSA in nato strokovni pregled projektov na DRSC npr. za PERAČICO. Šesti da se delo zaključi, sedmi dan pa si naj vsi vzamejo počitek zato, da se v ponedeljek začne novo, normaslno delo.
ivo55
31. 10. 2008 07.55
Navadna barabija v breme davkoplačevalcev - zapreti nadzornike!
Klampfman
30. 10. 2008 18.14
Gradnja preko Rebernic se je vlekla zato, ker je to zelo zahteven teren, ki drsi in je bilo potrebno vse stebre viaduktov in traso dodatno utrditi. Tako zahtevna trasa pa je bila izbrana zato, ker razni Frančeki in Micike niso hoteli prodati svojih zemljišč z razpadajočimi bajtami. Dejstvo je, da je avtocesta praktično končana že pol leta, DARS pa ni sposoben izvesti normalnega razpisa
tinie100@email.si
30. 10. 2008 17.59
G A M A D !!! Vlada z ministrom na čelu mora pritisniti izvajalce, drugače ne bo nič iz tega. Če te nekdo plačuje za ne-delo, pa imamo tako kot je! G A M A D !!! Kmečki punt, traktorje na cesto !!! Vsi na cesto, totalna zapora! Ne popustit dokler ne bo odgovorni ne samo odstopil, temveč za zapahi z polnomočno obsodbo obsojen za zločin nad lastnim narodom ter odvzet vso premoženje ki ga je pridobil za časa funkcije.. G A M A D !!! Gradbene firme bi se morale zavedati da delajo za Slovence in ne za denar. Če jim ni do Slovenije, pa naj spokajo v tujino !!! Bomo videli koliko jih bo obstalo v tujini !!! G A M A D !!! Danes so zelo lepo odprli pomursko avtocesto, ja od 10 dopoldan pa do 16:30 je bila popolna zapora na cesti Lenart Muska Sobota, zaradi nesreče. Spokali pa so tovornjaki, kaj pa drugega, če imamo povprečje 2 avta in 8 tovornjakov na 10 vozil. Ob 16 uri so po R.City rekli da avtocesta še najmanj 3 ure ne bo odprta!!! G A M A D !!!
Tonček Balonček
30. 10. 2008 17.48
Ampak mi takšega kalibra, kot je Žerjav (in še prej Božiča, pod pritiskom je delal, kar ni šlo), res še nismo imeli! Ni več zastojev in šiba 100 na uro, bravo!
Rok Pirc 1
30. 10. 2008 17.39
Kot državljana Slovenije me je sram v kakšni državi živimo. Sramotno je dejstvo da imamo takšne politike ki kradejo davkoplačevalski denar in čas. SRAMOTA ZA SLOVENIJO!
Tonček Balonček
30. 10. 2008 17.22
Žerjav je car, tako kot s edela zdaj, cse ni še nikoli! Skrajni čas je, da kardinal Rode spet pošlje kakšno prijazno pismo na kabinet predsednika vlade, seveda v upanju, da s ebo vse razrešilo v korist vse strani! Mogoče mu bo pa Zidar kupil novega mercedea, ne pa da se revež vozi v šest let starem, celo samo z dvoje vrati! Sramota pri toliko cestah in predorih, pa naj jih vrta Grasetto ali Primorje ali SCT, en avto za kardinala je finančni pljunek!
1P2L
30. 10. 2008 17.22
krivdno jih odstraniit vse,da naujo se odpravnine dobili.... to je banda...
Gruub73
30. 10. 2008 17.16
Če bi kdaj nekjo več kot 5 delavcev hkrati, s tem da vedno 2 telefonirata, eden je, eden nekaj gleda in eden grabi, potem bi bile stvari že zdavnaj narejene. Je pač treba šparat. Zanimivo da so enake projekte v sosedanjih državah, tudi v tako ponizevani jugi, sposobni opravit veliko hitreje...ampak tam se pač dela, več delavcev, ki dejansko delajo, ...
mihec.zupopihec@email.si
30. 10. 2008 17.14
to je pa zato, ker nad temi pralci denarja ni nobenega nadzora.. to primorje in sct pa s svojimi kiperjami delajo tam dol samo gužvo iz podnanosa do razdrtega oziroma do gradbišča, sam vozim šleperja in moram z 40 tonami za njimi bremzati navzgor!!!!! ta izgradnja, pa ne samo ta tudi vse ostale so sramota za slovenijo!!!!!!!!! sramota!!!!!!!!!!! ja prav ste prebrali sramota!!!!!!!!!
pijanec22
30. 10. 2008 17.04
Samo v Sloveniji lahko izbirajo neko elektro opremo več kot 3 leta.