Slovenija

'Država, ki nima razvite prometne infrastrukture, ne more računati na gospodarski razvoj'

Ljubljana, 05. 07. 2023 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Država, ki nima razvite prometne infrastrukture, po besedah generalne direktorice GZS Vesne Nahtigal ne more računati na gospodarski razvoj. Predstavniki zbornice so opozorili na nevzdržne razmere v prometu, zaradi katerih nastaja tudi gospodarska škoda, na neizvajanje strategije razvoja logistike in predolgo umeščanje projektov v prostor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prometni kolapsi na naših cestah
    17:36
    Iz 24UR ZVEČER: Prometni kolapsi na naših cestah
  • Iz 24UR: Prometni kolapsi na naših cestah
    03:38
    Iz 24UR: Prometni kolapsi na naših cestah
  • Iz SVETA: Prometna problematika pri nas
    02:57
    Iz SVETA: Prometna problematika pri nas

 

Slovenija je s prometnega vidika tranzitna dežela, promet pa bo le še naraščal, predvsem tovorni, je na novinarski konferenci izpostavila Nahtigalova. "V resnici se to dogaja že desetletje, a smo gledali stran in šele letošnji zastoji so nas nekako predramili, da smo začeli bolj poglobljeno razmišljati, kako bomo te izzive naslovili," je dodala.

"Soočamo se s preozkimi avtocestami in še vedno imamo zelo zastarelo železniško omrežje, ki ne omogoča niti povečane hitrosti vlakov niti povečane kapacitete pretovora," je dodala. Razvita prometna infrastruktura je za Slovenijo po njenih besedah še posebej pomembna, saj logistika predstavlja 7,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

Železnica
Železnica FOTO: Miro Majcen

Na pomen logistike za slovensko gospodarstvo je opozoril tudi direktor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Robert Sever. Gre za eno pomembnejših panog, geostrateška lega Slovenije pa predstavlja odlično podlago za njen razvoj, kjer pa se po Severjevih besedah zatika.

"Podjetja pričakujejo in tudi apelirajo na državo, da začne izvajati strategijo razvoja logistike," je dejal. Stroški, ki nastajajo zaradi zastojev, po Severjevih besedah povzročajo, da se blagovni tokovi iz Slovenije obračajo.

V združenju se strinjajo, da je ena od alternativ cestnemu tovornemu prometu železnica, a je treba njen razvoj pospešiti, je dejal. Predvsem je treba po njegovih besedah razvijati tudi vse ostale alternative, kot je kombiniran transport. "Tega v Sloveniji še zdaleč nismo začeli razvijati," je dejal.

Gneča na avtocesti
Gneča na avtocesti FOTO: Bobo

Direktor podjetja PNZ Andrej Jan je ljubljansko vozlišče poimenoval gordijsko vozlišče, ki ga bo treba presekati in sprejeti resne odločitve. Kot je dejal, je Dars že leta 2018 pristopil k poglobljeni analizi in ugotovil, da bo treba nekaj narediti predvsem z vpadnicami.

Pri tem je opozoril, da prostorski akti v Sloveniji lahko vzamejo tudi do 15 let, zato bi se morali postopkov lotiti že danes, da bi imeli čez 15 let ustrezno podlago za ukrepanje. Jan sicer meni, da je treba pri pripravi ukrepov "slišati tudi vse nasprotnike". "Treba se je usesti za skupno mizo in nemudoma iskati družbeni konsenz za ukrepe," je poudaril.

Na dolgoletno umeščanje v prostor je opozoril tudi direktor Zbornice gradbeništva pri GZS in IGM Gregor Ficko. "Samo poglejmo tretjo razvojno os, ki se pravzaprav umešča v prostor od leta 2004, danes smo leta 2023, pa je še vedno ni," je izpostavil.

Kot je dodal, so se ob vsaki menjavi vlade z željo po poenostavitvi postopkov lotevali sprememb zakonodaje, ki ureja prostorsko umeščanje. "Zadeve so se na koncu le še bolj zakomplicirale," je dejal.

Tudi predsednik Strateškega sveta za investicije in gradbeništvo Uroš Mikoš je izpostavil "izjemno dolgotrajno" umeščanje v prostor. Meni sicer, da največja težava ni v zakonodaji. "Mi imamo bolj problem v realizaciji in učinkovitem izvajanju te zakonodaje. Naš poziv gre v smer, da je treba pospešiti aktivnosti umeščanja v prostor, kar je posebej pereče pri reševanju tovornega železniškega prometa," je dejal.

Direktor Združenja za svetovalni inženiring pri GZS Slovenko Henigman je ob ukrepih v infrastrukturo izpostavil tudi potrebo po mehkih ukrepih, ki bi omogočili, da bi infrastruktura bolj učinkovito delovala. Med drugim je naštel nočno vožnjo težkih tovornih vozil, spodbujanje dela od doma, drseči delovni čas, več potnikov v vozilih, skupne vozovnice ...

Gradnja drugega tira
Gradnja drugega tira FOTO: Damjan Žibert

"Kar pa se tiče gradnje novih infrastrukture, moramo paziti, da ne bomo delali napak iz preteklosti. Poglejte na primer drugi tir, kjer se najprej gradi en tir, sočasno se umešča v prostor in pripravlja vzporedni tir ... to je daleč najdražja rešitev," je dejal.

Predstojnik Prometno tehniškega inštituta in predsednik DRC Peter Lipar se je medtem dotaknil širitve avtocest in zavrnil bojazni, da bi dodatni prometni pasovi privabili le dodaten promet. Pri tem se je oprl na analizo upokojenega profesorja z ameriške Univerze Berkeley, ki je spremljal širitev avtoceste z osmih na 12 pasov v okolici mesta. To sicer ni primerljivo s Slovenijo, je poudaril, a kot je strnil ugotovitve, so po osmih letih ugotovili, da je ob širitvi avtoceste še vedno 20 odstotkov površine proste.

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilihip
06. 07. 2023 08.49
prometne infrastruktuire za bit tranzitna država zagotovo ne potrebujemo. vanjo naj vloži Hrvaška, če želi da bodo njihovi turisti prišli čim hitreje do njih.
231koak
05. 07. 2023 21.59
Z baloni bi lahko
duhccc
05. 07. 2023 21.54
+1
to so sam logistiki nesposobni sicer pa prijatu k pride iz tujine pravi da bi on mogli nam placevati k se vozimo po zjebanah cestah
Jernej Sekirnik
05. 07. 2023 21.42
+3
Ampak Urška pravi, da je najceneje s Falconom....torej za vsakega volivca Svobode omogočit prevoze s Falconom,...
Jernej Sekirnik
05. 07. 2023 21.40
+3
Alenka bo naredila hitro progo LJ - MB, hiter vlak 10 minut, v njenem mandatu...ona rešuje, proga bo po luftu, na stebrih. Je videla kako Kitajci delajo na TV-ju, spodaj pa kmetijska območja.....
avgust.
05. 07. 2023 21.23
+4
Glede na dosedanje izkušnje bo vlada ustanovila komisijo, da v letu ali dveh za veliko denarja in s 100 novimi zaposlenimi ugotovi to, kar že vsi vemo.
Banion
05. 07. 2023 21.18
+1
na kaj lahko računa država kateri so ceste zapolnili tovornjaki v trnazitu in tuji turisti.
Janez23
05. 07. 2023 21.16
+5
Ceste so preobremenjene zaradi tujcev, ki predstavljajo 70% vseh tovornih vozil in 40% vseh osebnih vozil. Veliko priseljevanja iz Bosne in Kosova, hrvaški turizem, preko 2 milijona jugovičev dela na zahodu, vse gre preko slovenskih cest. Več deset tisoč slovenskih tovornjakov, ki jih vozijo Bosanci , Srbi in še kakšni Filipinci vozi po zahodni Evropi in vsak petek pride nazaj v Slovenijo, da jih čez vikend operejo, šušmarji poservisirajo in natankajo s subvencionirano nafto. Madžarska, Poljska, Romunija, Češka, Slovaška, Rusija, Ukrajina in še kakšna država veliko izdelkov prevažajo s kamioni po slovenskih cestah. Rešitev uvedba eko takse za tuje kamione in ta denar za subvencije tistim, ki uporabljajo železnico. Ukinitev potnih stroškov zaposlenim v javni upravi , dobijo naj enotno vozovnico za javni promet. V zasebnem sektorju naj obdavčijo potne stroške, tako bodo ljudje motivirani uporabiti javni transport in iskanje služb bližje domu. Zmanjšanje delovnih viz tistim tujcem, ki delajo v transportu.
Mister iks
05. 07. 2023 21.45
+0
Ni kaj potrudil si se da si to sestavil, ampak rad bi ti povedal da razmišljaš popolnoma napačno in celo protizakonito. Lp
Na pol ovca
05. 07. 2023 21.08
+3
Kolikor vidim je 70% Slo AC namenjeno tujcem
srecnii
05. 07. 2023 21.04
+1
sam avti se pa prodajajo kot za med in ostala tovorna vozila, kombiji, tovornjaki.....ceste pa iz leta 2000
txoxnxy
05. 07. 2023 20.28
+4
Čez par let boste pod to vlado še tak samo kolesaril zakaj bi potem metali denar vstran in za turiste in tovornjake gradili še dodatni pas .
Draža
05. 07. 2023 20.05
+6
Avstrijski Asfinag naj prevzame komplet vse naše avtoceste,naj pokažejo našim kako se upravlja promet in razvoj.
BWC Buyer
05. 07. 2023 21.05
txoxnxy
05. 07. 2023 21.39
+2
Gobe , ASFINAG in večina avstrijskih cest ni kaj dosti boljših kot naše same omejitve in še dvojno kasiranje saj je večina tunelov privat in so poleg vinjete še dodatno plačljivi, so pa res v večini vsaj dovolj široke še za reševalni pas .Lep vzgled bi lahko našli pri sosednjih Italijanih A4 bo že kmalu od Pordenone široka sodobna 3 pasovnica z odstavni pasom in SOS ložami pa Benetk se je že zdavnaj izognila v velikem loku.
bodi
05. 07. 2023 20.05
+1
ko prestopiš mejo prozi severu ali zahodu takoj vidiš da država funkcionira državljani v čast proti jugu gre pa večino v privat žepe brez učinka in še voli se jih z novimi obrazi. Je pa tudi res da smo mi do leta 91 bili v jugi in tudi kasneje po tem času so te isti ljudje vladali in kradli saj so bili ves čas na vodilnih mestih in so še sem pa tja kakšnega zvije.
proofreader
05. 07. 2023 20.02
+3
Šivilja poskrbi samo za svojo infrastrukturo, vodo pa to.
RRfreak
05. 07. 2023 19.41
+1
Se strinjam! Da je bil slab menedžment pa so krive tudi vse prejšnje Vlade, (tudi največjega, "oh in sploh" gospodarstvenika - JJ, ki je bil na oblasti 3x). GZS je pa institucija, ki je, (že od nekdaj), bila prvenstveno sama sebi namen in predvsem "varno zatočišče" za njene, odlično plačane, a v glavnem povsem nesposobne vodilne! Sedanja direktorica samo potrjuje zgoraj zapisano ...
bodi
05. 07. 2023 20.00
+2
mnsandman
05. 07. 2023 19.35
+8
25 let prepozno za tropasovnico od Šentilja do Kopra… Na nekaterih odsekih v jutranjih konicah, pa je že potreba po štiripasovnicah… pa take, pa to… Ni potrebe po topli vodi, saj smo druga Švica…
proofreader
05. 07. 2023 19.23
+5
Golob in Mesec sta dvignila loparček, da se ceste ne bodo širile.
Špinača
05. 07. 2023 19.20
+11
počakajmo na el.vozila, da ti vidiš pol kolone!🤣🤣
aple2014
05. 07. 2023 19.20
+10
Samo razmišljanje in študije storjeno pa čisto nič! Pa tudi če bi se jutri začelo kaj dogajat je pri nam vse tako dolgotrajno, da bi nas spet čas povozil.
Mušmula
05. 07. 2023 19.15
+8
Po moje je tako nalašč, da turisti mislijo kako ogromna je Slovenija, ko rabiš z enga konca na drugi pol dneva.