Slovenija

Država bogati z davki?

Ljubljana, 23. 02. 2006 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada želi z novimi davki pridobiti prek 30 milijard proračunskih prihodkov od davkoplačevalcev, meni SNS.

V SNS so kritični do napovedane nove obdavčitve nepremičnin
V SNS so kritični do napovedane nove obdavčitve nepremičnin FOTO: Dare Čekeliš
Če vzamemo pavšalno oceno, da imajo vsi državljani enaka stanovanja in da je število prebivalcev na kvadratni meter stanovanja pri vseh enako, bi s tem davkom lastnika nepremičnine obremenili za 120.000 tolarjev letno. Sašo Peče (SNS)

S predlogom novele zakona o obdavčitvi nepremičnin vlada po mnenju poslanske skupine SNS zasleduje en sam cilj: pridobiti prek 30 milijard slovenskih tolarjev proračunskih prihodkov iz naslova davkov. S tem se bo delež davčnih prihodkov, ki v strukturi proračuna že zdaj znaša 92 odstotkov, še povečal, je dejal poslanec SNS Sašo Peče.

Zakon poleg davka na dodano vrednost in davka od prodaje premoženja predvidena še novo davčno stopnjo v višini dva odstotka letno, je dodal. "To pomeni, da bi slovenski državljan v 50 letih samo skozi plačilo tega davka stanovanje po tržni ceni podaril tudi državi," je poudaril Peče.

Norčevanje in poniževanje?

Predlog novele zakona o obdavčitvi nepremičnin je Peče označil za žaljivega, najbolj ponižujoče pa je po njegovem mnenju tako imenovane opravičilo vlade v zakonskem predlogu, ko navaja, da bo imel nov zakon tudi socialno noto, da bo nov davek neke vrste socialni davek.

"Po pojasnilih predlagatelja zakona, ministrstva za finance, bo država tistim, ki ne bodo imeli denarja, da bi plačali davek, hočeš nočeš dala tako imenovani davčni kredit. To bo navaden bančni kredit, obremenjen z obrestmi, kar je čisto norčevanje iz državljanov," meni poslanec SNS.

Vladne usluge lobijem in špekulantom?

Peče je še prepričan, da bo nov zakon, ki naj bi ga v parlamentarno proceduro poslali jeseni, vodil tudi v spremembo strukture lastništva nepremičnin, prisluhnil lobijem in špekulantom, po drugi strani pa "prižgal rdečo luč za reševanje stanovanjske problematike za poštene državljane".

Ali se za slovenske imetnike nepremičnin začenjajo črni časi?
Ali se za slovenske imetnike nepremičnin začenjajo črni časi? FOTO: Reuters

Peče je kritičen do polnjenja proračuna iz naslova davčne obremenitve državljanov. Struktura proračuna je po njegovih besedah že deset let enaka: kar 92 odstotkov proračunskih prihodkov predstavljajo davki. "Miselnost se tudi z novo vlado ni spremenila. Nasprotno, sedanja vlada je to pot naredila še globljo," je poudaril Peče.

Peče je poleg neenakomerne strukture državnega proračuna kot slabost izpostavil tudi dejstvo, da Slovenija že leta beleži proračunski primanjkljaj. "Problem nastane, ko v okviru javnofinančnega proračuna nastopa dolgoročni primanjkljaj. Slovenski proračun je že deset let podvržen primanjkljaju, kar se negativno odraža v obrestnih merah in inflaciji," je bil kritičen Peče.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekaj
24. 02. 2006 15.10
karmen.kenk@egv.si
24. 02. 2006 14.56
No, kar se tiče vlade, mislim, da vsi sploh nismo bili za to vlado, ker smo se zavedali, da bo nova vlada, seveda spet poskrbela najprej zase, potem pa dolgo nič, potem pa šele za rajo. No, pri stari vladi, smo dali že vse to skozi. Davki, pa....lahko še tako norimo in komentiramo, kljub temu jim bo uspelo, pa je nam prav ali ne. Ja, kar naj še kakšnega novega iznajdejo, saj smo Slovenci zelo potrpežljivi, že od nekdaj. Vslužbe hodimo, ker moramo in smo še veseli, daj jih sploh imamo (srečneži), da dobimo tisto plačo, če ji lahko sploh tako rečemo, delamo iz dneva dan več, starejši, ko smo več od nas zahtevajo, pa manj nas plačajo. Čedalje dalj časa moramo delati, mladi pa ostajajo brez dela in se prekladajo okrog, pa delajo traparije, mi bomo pa res delali do smrti in še dlje, treba nas je do konca izkoristiti, pa saj smo navajeni
Zakon1
24. 02. 2006 12.03
Dragi moji sodržavljani in sotrpini. Imamo vlado, kot smo jo izbrali na volitvah. Sedaj pa potrpimo do naslednjih volitev (o da, predčasne bi nam skrajšale muke. Upam.). ... Sedanja vlada pa ... "Bravo", kar "nadaljujte". Ko vas bo nekoč od Slovencev ostalo le še nekaj dobro situiranih ter nekaj bogatih (ostali bomo pač pod rušo, kamor nas bodo spravili davki, nizke plače, ohol ipd. odnos novodobnih kapitalistov, ...), boste pa lahko davke pobirali od prebivalcev azijskega porekla živečih na tem področju. Dokler se ne bodo uprli in vam naredili kakšne revolucije. Vaši preživeli potomci, ki bodo imeli najverjetneje poševne oči (še prej kot sicer, kajti vaše delo na "rasti" slovenske natalitete in pogojev za njeno razvijanje in življenje je močno "pozitivno") pa bodo potem nekdaj morda lahko uveljavljali kakšno denacionalizacijo (gotovo bo uspešna, čeprav bo premoženje izbiralo na podlagi izkoriščanja ljudi).
joco@voljatel.si
24. 02. 2006 09.09
Bravo in čestitke državi. Končno ne bomo imeli proračunske luknje. Jaz bi še predlagal, dodaten 15% davek za vse, ki imajo manj kot 250.000Sit neto ;)
franc.zun1@siol.net
24. 02. 2006 06.56
Take države ne potrebujemo! Plačujemo dohodnino, za vsako kupljeno dobrino plačamo DDV, če slučajno kaj prihranimo, plačamo davek na obresti, zdaj pa naj bi plačevali še dodaten davek na vozila in nepremičnine! DRŽAVA SE DELA NORCA IZ SREDNJEGA SLOJA!!
Alha
23. 02. 2006 23.40
Če bo tole res, bodo morali zidati zapore in Stojan Auer bo imel pestro družbo......