Slovenija

Drugo leto izpolnjeni obrazci

Ljubljana, 06. 12. 2006 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DURS še ni izdala 1115 odločb o odmeri dohodnine, predstavila pa je novosti pri dohodnini za letošnje leto.

Ivan Simič
Ivan Simič FOTO: Dare Čekeliš

Davčna uprava RS (DURS) je do danes izdala 1.270.875 odločb o odmeri dohodnine za leto 2005, neizdanih pa je še 1115 odločb oz. 0,09 odstotka vseh. "Te zavezance bomo poklicali na zagovor, ker gre za bolj zapletene zadeve," je povedal generalni direktor DURS Ivan Simič, ki je skupaj z ministrom za finance Andrejem Bajukom predstavil novosti v dohodnini za leto 2006. "Poenostavitve bodo omogočile bolj mirno življenje vsem," je komentiral Bajuk.

Medtem ko se je v zadnjih letih število vloženih napovedi za odmero dohodnine povečevalo, pa se bo prihodnje leto zaradi spremenjene davčne zakonodaje zmanjšalo. Zavezancev za plačilo dohodnine za leto 2006 bo nekaj manj kot milijon, je povedal Simič.

Med drugim so novost predizpolnjeni obrazci

Finančni minister Bajuk je ob vseh teh spremembah pri dohodnini povedal, da "s ponosom gleda, kako se stvari spreminjajo". Doseglo se je veliko več, kot se je pričakovalo v javnosti, je ocenil ter kot zelo pomembno izpostavil dejstvo, da se z novo dohodninsko zakonodajo število zavezancev zmanjšuje za petino. "To je 250.000 ljudi, ki se jim s tem ne bo več treba ukvarjati," je opozoril.

Pomembna novost je, da bodo zavezanci najpozneje do konca marca 2007 prejeli na dom že predizpolnjene obrazce za odmero dohodnine za leto 2006. Simič zavezancem svetuje, naj obrazec preverijo ter ga vrnejo pristojni davčni izpostavi najpozneje do 30. aprila 2007. Ob tem si na DURS želijo, da bi bilo čim več napovedi vloženih po elektronski poti prek sistema e-Davki.

Da bodo lahko pravočasno pripravili predzpolnjene obrazce, bodo izplačevalce prejemkov prihodnje leto čakali na dostavo kontrolnih podatkov le do 31. januarja. "Zamud ne bomo tolerirali," je opozoril Simič ter napovedal, da bodo zamudnike kaznovali z globo, ki se lahko giblje med 1600 in 25.000 evri, za odgovorno osebo pa med 400 in 4000 evri.

Simič je opozoril, da bodo morali tudi zavezanci, ki predizpolnjenega obrazca ne bodo prejeli na dom, vložiti napoved za odmero dohodnine. Do takih primerov lahko pride, če denimo prejemajo prihodke iz tujine ali pa izplačevalci prejemkov ne bodo dostavili podatkov, je pojasnil. Obrazec je dostopen na spletnih straneh DURS ali na davčnih izpostavah.

Med novostmi je Simič omenil, da bodo morali izplačevalci prejemkov tokrat med podatki o zavezancu navesti tudi podatke o družinskih članih. Sicer pa bo vsa potrebna programska oprema dostopna prek interneta že od 20. decembra, še ta mesec pa bodo pripravili tudi organizirana skupinska izobraževanja, in sicer eno v Mariboru ter dve v Ljubljani. Za tiste, ki so imeli v preteklosti velike težave pri dostavi kontrolnih podatkov, pa bodo pripravili individualna izobraževanja.

Za leto 2007 informativni izračuni na dom

Spet nove novosti se obetajo tudi pri odmeri dohodnine za leto 2007. Spomladi 2008 bodo namreč zavezanci na dom prejeli informativne izračune o odmeri dohodnine in če ne bodo imeli nikakršnih pripomb, jim ne bo treba storiti ničesar več. "Petnajsti dan se bo štelo, da je informativni izračun postal odločba in bo zadeva zaključena," je povedal Simič. Tisti, ki se z izračunom ne bodo strinjali, pa bodo lahko poslali ugovor.

Na DURS bodo s 1. februarjem 2007 vzpostavili inteligenten informacijski sistem za odgovarjanje na pogosta vprašanja davčnih zavezancev. Sprva bo sistem odgovarjal na vprašanja s področja dohodnine, pozneje pa ga bodo priredili tudi za odgovarjanje na vprašanja o drugih davkih. Sistem, poimenovan Vida, ima svojo osebnost in animacijo oz. grafiko, vprašanja pa mu bo mogoče zastaviti prek spleta, SMS sporočil, elektronske pošte in telefona.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkoc@email.si
06. 12. 2006 15.34
končno nekaj pametnega s strani politikov. Najraje vidim, da mi zadevo pošljejo že izpolnjeno in izračunano po amilu, nato le primerjam z lastno evidenco - in če je vse ok, pozabim na to! Sodoben način obravnave dohodnine. Levi ali desni, gor ali dol, kdorkoli je to vpeljal, je odlično storil. Le nekaj, tisti, ki vem ne bo treba oddajat dohodnine zaradi premajhnih zaslužkov: vseen oddajte, ker se verjetno bo zgodilo, da vam bo mogla država še kaj denarja vrniti (delodajalec je za vas v prejšnjem letu nakazoval verjetno več davka, sej ni vedel, da boste v najnižjem davčnem razredu). Država v takih primerih sicer najraje vidi, da ljudje ne vložijo napovedi (ker si pač denar preprosto obdržijo :) ), a zakaj bi svoj keš podarili politikanerski mafiji, pa tudi če gre za pet ali deset jurjev?
gulikoza@bojler.mine.nu
06. 12. 2006 14.39
Bolje kot pri meni ko so guncali do prejšnjega tedna, nato pa naredili narobe
g12345@email.si
06. 12. 2006 14.21
ceu žur. se pravi da me bodo poklicali na zagovor .. jao meni ...