Slovenija

Drobnič želi zamenjave

Ljubljana, 19. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drobniča je presenetila odločitev skupščine ZPIZ, ki ni podprla predloga, da bi že januarja upokojencem izplačali akontacijo t.i. upokojenskega regresa.

Janez Drobnič se je zavzemal za hitrejše izplačilo dodatka
Janez Drobnič se je zavzemal za hitrejše izplačilo dodatka FOTO: Dare Čekeliš

Minister Drobnič je pričakoval, da bo skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) predlog za izplačilo akontacije letošnjega dodatka za rekreacijo v višini 10 tisoč tolarjev z januarsko pokojnino potrdila, saj gre v korist upokojencev. Kot je poudaril, vlada predloga ne bo še enkrat preučevala, razlog za razmislek pa je ravnanje predstavnikov vlade na današnji skupščini. Vladni predstavniki, ki so bili imenovani še v času prejšnje vlade, so namreč po njegovih besedah omenjenemu predlogu nasprotovali in ga niso podprli. Kot je napovedal, bo v prihodnjih dneh oblikoval pobudo za njihovo zamenjavo.

Minister Drobnič je predlog za izplačilo akontacije v januarju utemeljil z dejstvom, da je bila v letu 2004 izvedena medletna uskladitev pokojnin šele z izplačilom pokojnin za mesec december, znašala pa je samo 0,4 odstotka. Po izplačilih izrednih prejemkov, ki so jih nekateri zaposleni prejeli ob koncu leta, pa so pokojnine in drugi prejemki iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bistveno zaostali za plačami.

Na nekatere pomisleke, da je težko odločati o akontaciji regresa, če se ne ve, kolikšna bo višina regresa, je Drobnič odgovoril, da izplačilo akontacije nikakor ne bi vplivalo na višino izplačanega regresa v celoti. "Tudi če bi se karkoli spremenilo, bi se namreč preostanek sredstev izplačal v maju oz. juniju kot običajno." V koalicijski pogodbi je sicer po Drobničevih besedah navedeno, da se bo dodatek za rekreacijo upokojencem lahko tudi povečal, vendar v odvisnosti od gospodarske rasti. Vlada pa bo morala še preučiti, kakšna je finančna situacija in celotna slika proračuna.

Ob tem je minister poudaril, da predlagano izplačilo akontacije dodatka za rekreacijo upokojencem v januarju s tem ni povezano. Izplačilo akontacije je namreč v koalicijski pogodbi postavljeno v kontekstu usklajevanja pokojnin v decembru. Koalicija je v tem dokumentu zapisala, da bo v januarju 2005 upokojencem zagotovila izplačilo akontacije dodatka za rekreacijo v višini 10 tisoč tolarjev, če v decembru 2004 ne bo pogojev za medletno povečanje pokojnin. Decembrska uskladitev je bila minimalna, zato so predlagali izplačilo akontacije, je še pojasnil Drobnič.

Skupščina odločila drugače kot upravni odbor

Skupščina ZPIZ se je odločila drugače kot upravni odbor
Skupščina ZPIZ se je odločila drugače kot upravni odbor FOTO: POP TV

Skupščina ZPIZ danes ni glasovala o predlogu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in so se odločili Drobniču oziroma vladi predlagati, naj zaradi različnih mnenj in na podlagi argumentov, ki jih je bilo slišati na seji skupščine in pred tem tudi na upravnem odboru ZPIZ, še enkrat pretehta svoj predlog. Pred tem je Upravni odbor ZPIZ podprl predlog ministra.