Slovenija

Drobnič zavrača očitke

Ljubljana, 16. 01. 2006 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Imenovanje Krajnika za vodjo pogajalske skupine ne pomeni, da vlada in delodajalci nastopajo proti sindikatom.

Drobnič se bo za pogajalsko mizo usedel le, "če bi se kjerkoli zataknilo"
Drobnič se bo za pogajalsko mizo usedel le, "če bi se kjerkoli zataknilo" FOTO: POP TV

Imenovanje predstavnika Obrtne zbornice Slovenije Dušana Krajnika za vodjo ožje vladne pogajalske skupine za pogajanja o prihodnjem socialnem sporazumu ne pomeni, da so stališča vlade in delodajalcev poenotena in nastopajo proti sindikatom, je očitke sindikatov po današnjih pogajanjih za socialni sporazum zavrnil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič.

Sindikati razumejo gesto kot konec tristranih pogajanj

"Dušan Krajnik je vodja ožje pogajalske skupine vlade in bo zastopal interese in stališča vlade," je za povedal Drobnič. Ugovori sindikatov - ti vladi očitajo, da so se pogajanja za socialni sporazum z imenovanjem Krajnika prenesla s tristranskih pogajanj na dvostranske, kjer nastopajo vlada in delodajalci skupaj nasproti sindikatom - so po besedah ministra Drobniča neutemeljeni.

Vsaka pogajalska skupina določi svoje pogajalce in ti pogajalci zastopajo stališča tiste pogajalske strani. Vlada se je odločila, da bo to Krajnik, ki je sicer zaposlen na obrtni zbornici, vendar v pogajanjih zastopa stališča vlade. Janez Drobnič

Dejal je, da se bo po potrebi pogajanj udeležil tudi sam. "Če bi se karkoli zataknilo in je potreben poseg na višjo raven, se bom sam udeležil pogajanj in po najboljši možni meri pomagal, da se pride do sporazuma," je dejal Drobnič.

Po Drobničevih besedah bo Krajnik sicer opravljal tudi vlogo koordinatorja. "To pomeni, da bodo ostali člani vladne skupine verjetno izrekali stališča, on bo pa predvsem poskrbel za to, da nemoteno teče dogovor, da so zagotovljeni tehnični pogoji, da se vsem da na enak način besedo in za to, da pogajanja tečejo nemoteno," je pojasnil minister, pristojen za delo.

Sindikati bi na mestu vodje pogajanj najraje videli ministra za delo, družino in socialne zadeve
Sindikati bi na mestu vodje pogajanj najraje videli ministra za delo, družino in socialne zadeve FOTO: POP TV

Raje bi videli Drobniča

Socialni partnerji so se na prvem srečanju minuli ponedeljek dogovorili, da bo pogajanja vodila vladna stran, sindikati pa bi na mestu vodje pogajanj najraje videli ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča.

Tega je vlada decembra lani sicer imenovala za vodjo vladne pogajalske skupine, vendar Drobnič na prvem sestanku sindikatom ni želel potrditi, da bo sam tudi vodil pogajanja. Semolič je po koncu ponedeljkovega sestanka povedal, da lahko vlada predlaga tudi drugega ministra, vendar "ministrska raven mora biti, zaradi narave dialoga in zahtevnosti kompromisa za pogajalsko mizo".

Nesoglasja glede veljavnosti sporazuma

Glede veljavnosti socialnega sporazuma - sindikati predlagajo, da bi bila ta vezana na mandat vlade, vlada pa predlaga veljavnost do konca leta 2009 - je Drobnič povedal, da se bodo morali o tem uskladiti pogajalci. "Vlada je pripravila socialni sporazum za obdobje od 2006 do 2009 in menimo, da bi bilo dobro, da se uskladimo za to. Socialni sporazum podpisujejo vsi trije partnerji, ki se pač morajo dogovoriti, ali na tem vztrajati in tisti, ki bo imel argumente, bo moral prepričati druge," je dejal.

Imamo slabe izkušnje s prejšnjim socialnim sporazumom, ki je veljal do konca leta 2005. Nova vlada ni priznavala dogovorov s prejšnjo vlado, kar se je pokazalo v primeru posega v strukturo skupščine Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Dušan Semolič

Pogajanja o nekaterih poglavjih bodo težja, o drugih pa lažja, pravi Drobnič. Možne zaplete vidi predvsem pri pogajanjih o plačni politiki, zaposlovanju in trgu dela ter pri davčnem sistemu. Pogajanja s področja stanovanjske politike, zdravstvenega varstva, usklajevanja poklicnih in družinskih obveznosti, varnosti in zdravja pri delu po Drobničevih besedah ne bi smela predstavljati večjih težav.

Ob koncu je Drobnič še poudaril, da je skupni cilj vseh socialnih partnerjev zagotovitev blaginje v Sloveniji, uspešen gospodarski razvoj in več delovnih mest. "Tukaj se strinjamo. Morda so kakšne poti nekoliko različne in dogovoriti se bomo morali predvsem o skupnih poteh," je dejal. "Vsi ti cilji se morajo doseči na miren način," je dodal.

Pogajanja se bodo nadaljevala prihodnji ponedeljek, ko naj bi predstavniki sindikatov, delodajalcev in vlade spregovorili o ciljih socialnega sporazuma.

SORODNI ČLANKI