Slovenija

Drobnič za zaščito delavcev

Ljubljana, 16. 06. 2006 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati so danes zapustili pogajanja o usklajevanju zakona o delovnih razmerjih.

Socialni partnerji so današnje usklajevanje o spremembah zakona o delovnih razmerjih končali pri predlaganih spremembah vloge sindikatov v primeru odpustitve delavca. Vlada in delodajalci menijo, da bi moral delavec sindikat o svojem položaju obvesti sam, sindikati pa vztrajajo, da jih mora o nameravani odpovedi zaposlitve obvestiti delodajalec. Menijo, da želijo delodajalci s tem onemogočiti učinkovito delo sindikata, zato so usklajevanja predčasno zapustili.

Drobnič je poudaril, da s predlaganimi spremembami želijo doseči le višji standard za vse delavce.
Drobnič je poudaril, da s predlaganimi spremembami želijo doseči le višji standard za vse delavce. FOTO: POP TV

Vlada zagovarja načelo, da morajo imeti vsi delavci enako zaščito, ne glede na to, ali so člani sindikata ali ne. Kateri sindikat bodo obvestili, je njihova svobodna izbira, je po pogajanjih v izjavi za medije povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič in dodal, da želijo le višji standard za vse delavce.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menijo, da so pogajanja "ciljno usmerjena v zniževanje pravic in s tem socialno-ekonomske, materialne in pravne varnosti delavcev." Sindikatu se s predlogom, ki so ga dali delodajalci in ministrstvo, bistveno poslabšujejo pogoji za učinkovito delo, so zapisali v sporočilu za javnost. Utemeljitve ministra Drobniča, da se s tem odpravlja diskriminacija med člani in nečlani sindikata, ne sprejemajo.

"Sindikat mora biti obveščen, kaj se njegovimi članom dogaja v podjetju. Ne le zaradi sindikalnega zastopanja, ampak tudi zaradi razumevanja problematike v delovnem okolju," je po pogajanjih v izjavi za medije dejal predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije 90 Boris Mazalin.

Sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič je odziv sindikatov označil za taktični manever, ko pri spremembah vloge sindikata pri odpovedi delavca iz krivdnih razlogov ni bil sprejet njihov predlog.

Na ZSSS so poudarili, da se bodo vrnili na pogajanja, ko bo zagotovljena vsem trem stranem enakopravnost in enak položaj pri usklajevanju predlogov za spremembe in dopolnitve zakona.
Na ZSSS so poudarili, da se bodo vrnili na pogajanja, ko bo zagotovljena vsem trem stranem enakopravnost in enak položaj pri usklajevanju predlogov za spremembe in dopolnitve zakona. FOTO: POP TV

Minister je prepričan, da bodo sindikati ravnali razumno in prihodnjič prišli na usklajevanje. "Člena nismo zaprli in prepričan sem, da bomo našli dobro rešitev," je dejal Drobnič. Da se bodo pogajanj prihodnji teden udeležile tudi štiri sindikalne centrale, ki so danes pogajanja zapustili, meni tudi Hribar Milič.

Kot so sporočili iz ZSSS, se bodo na pogajanja vrnili, ko bo "zagotovljena vsem trem stranem enakopravnost in enak položaj pri usklajevanju predlogov za spremembe in dopolnitve zakona." Menijo, da želi vlada z odprtjem vseh členov zakona reformirati trg dela, vlada pa ob tem ni pripravljena ustrezno zavarovati materialni, socialno-ekonomski in pravni položaj delavcev "kot šibkejše strani v razmerju delodajalec - delavcev".

Socialni partnerji so doslej uskladili nekaj členov, ki so tehnične narave, večino sprememb, ki se nanašajo na usklajevanje z evropskimi direktivami in upoštevanje sodne prakse. Težja bodo po mnenju Drobniča usklajevanja glede odpuščanj in odpravnine, ki naj bi jih začeli prihodnji teden.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Weber
17. 06. 2006 21.13
Drobnič za zaščito delavcev!??? Kot v Hollywoodu! Tam so snemali filme, v katerih, je največji gay vseh časov, Rock Hudson, igral očeta petih otrok!