Slovenija

Drobnič tarča kritik

Ljubljana, 20. 11. 2006 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drobničev predlog strategije za zvišanje rodnosti je naletel na val kritik. Največ očitkov pada na plačljivost splava.

Se je minister lotil reševanja nizke rodnosti Slovencev na pravi način?
Se je minister lotil reševanja nizke rodnosti Slovencev na pravi način? FOTO: Dare Čekeliš

Na predstavitev strategije za dvig rodnosti, ki jo je v sredo predstavil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič, so se v zadnjih dneh odzvali tudi v Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, Društvu za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa in Liberalni akademiji. Društva so kritična do predloga strategije, ki v večini primerov predvideva plačljivost splava, očitajo pa ji tudi veliko mero ideološkosti.

Poseg v temeljne pravice žensk

Nosečnica
Nosečnica FOTO: Reuters

Društvo SOS telefon ugotavlja, da ministrstvo v strategiji globoko posega v že pridobljene temeljne pravice žensk in s predlaganimi ukrepi posredno celo spodbuja njihovo sistematično kršenje. Ne izhaja iz načela o enakih možnostih obeh spolov, ne upošteva ustave in nekaterih zakonov, z vrednostnimi sodbami, ideološkimi interpretacijami in uporabljenim izrazoslovjem pa skuša uveljaviti negativen in diskriminatoren odnos do temeljne pravice odločanja o lastnem telesu, menijo v društvu.

"Ministrstvo s strategijo neposredno posega v sfero zasebnosti, saj daje vedeti, da odločanje o rojstvih otrok ni zgolj zasebna, ampak tudi javna zadeva. Takšno prepričanje grobo posega v temeljna demokratična načela, krši človekovo pravico do zasebnosti in ponovno vzpostavlja zgodovinske težnje držav po prevladi v boju za nadzor rojstev,"
so prepričani v društvu.

Je ministrov predlog protiustaven?

V društvu Vita Activa Drobniča pozivajo k prevzemu odgovornosti za protiustavno in ideološko formulacijo o reproduktivnih pravicah in k odstopu z ministrskega položaja. Strategija med drugim pravi, da je življenje vrednota od trenutka spočetja do naravne smrti. Takšna formulacija je po mnenju društva ideološka, "saj razglaša za avtonomno življenje že fiziološko dogajanje, ki po nobenem medicinskem kriteriju ne ustreza definiciji avtonomne življenjske entitete".

S tem, ko hoče strategija zaščititi življenje, je "ženskam in njihovim spolnim partnerjem odvzeta ustavno zagotovljena svoboščina, da se sami odločajo o tem, kako bodo obravnavali lastno reprodukcijo in kako se bodo odločali v zvezi z rojstvom svojih otrok". V društvu se pri tem sklicujejo na 55. člen ustave, ki ženskam zagotavlja, da same svobodno odločajo o rojstvu svojih otrok, naloga vlade pa je zgolj zagotavljati možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarjanje razmer, ki omogočajo staršem, da se odločijo za rojstva svojih otrok, še menijo v društvu.

»Skrbni« in«udobni«?

Skupina feministk in drugih predstavnikov civilne iniciative za pravico do splava je v petek protestirala v prostorih ministrstva za družino
Skupina feministk in drugih predstavnikov civilne iniciative za pravico do splava je v petek protestirala v prostorih ministrstva za družino FOTO: 24ur.com

Tudi v Liberalni akademiji menijo, da so podmene omenjene strategije sporne in utemeljene na ideološki segregaciji, saj državljanke in državljane deli na tiste z zaželenim življenjskim slogom in tiste, "ki menda skrbijo zgolj za svoje udobje". Besedilo strategije zahteva zviševanje rodnosti, "naloga države pa je menda, da spremeni občutje ljudi, da je posameznik z izpolnitvijo svoje osebne norme o velikosti družine izpolnil tudi svojo dolžnost do drugih, do družbe", opozarjajo v Liberalni akademiji.

"S predlogom nedopustnega, grobega poseganja v ustavno pravico ženske, skupaj s predlogi ukrepov, ki predpostavljajo, da ženska sama ni sposobna racionalno odločati o tem, ali bo donosila ali ne, si oblast lasti nadzor nad najbolj intimnimi odločitvami žensk," so še kritični v akademiji.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
21. 11. 2006 16.04
Knes, tvoji pogledi na zdravstveni sistem so edinstveni. Presegajo celo ultrarepublikanske bogatune v ZDA, ki se jim fučka za vse srednje in nižje sloje. Janševa vlada se je spet zaletela in ta predlog seveda ne bo sprejet.
mit.ya@email.si
21. 11. 2006 12.01
Knes, predlagam, da tebe postavijo na položaj ministra. Mislim, da bi s svojega položaja letel še pred koncem tedna. To kar ti predlagaš pomeni, da bi malo bolj premožni ljudje imeli več in boljše možnosti za zdravljenje, kot pa manj premožni, kar pa je nekako v nasprotju z zdravo pametjo, mar ne? Upoštevat moreš, da niso vsi zdravstveni problemi posledica malomarnosti do zdravega življenja (kot je zdravo prehranjevanje, veliko gibanja, itd.). S tvojim predlogom bi zdravstvo postalo divji zahod - več plačaš, dlje živiš. Rešitev, ki se ponuja glede rodnosti, je ta, da se finančno omogoči mladim družinam začeti neko skupno življenje. Ne pa, da se čaka do 30. leta, ko imaš koliko toliko primeren finančni zalogaj, da si mogoče lahko privoščiš otroka in ga tudi (finančnim razmeram) primerno vzgajaš. TO bi morala biti prihodnost in rešitev demografske problematike. Kajti trenutni sistem ni niti približno naklonjen mladim parom, ki si želijo otroke.
doki007@email.si
21. 11. 2006 11.55
OD ZDEJ NAPREJ VSI KONDOME NA K**CE DA NE BO KDO PO NEPOTREBNEM PLAČAL KAZEN ZA DOBROBIT PRORAČUNA !!!!!! - ekonomist-
jsmazarot@email.si
21. 11. 2006 11.33
Če ste vsi proti, se pa ahtite, ko se razgibavate in uporabljajte 2x zaščito!
hefaist
21. 11. 2006 10.01
Vesel sem, da je slovenska javnost, za razliko od gospoda Drobniča, pokazala vso zrelost in modrost ter odlocno nastopila proti tako neumnemu predlogu. Stroka, tako medicinska, kot družbeno-sociološka je jasno izrazila močne argumente, ki jih ni izpodbil nihce. Mislim, da je celo Drobnic sam ugotovil, da je njegov predlog popolnoma nesmiseln - na to kaze njegovo vztrajno bezanje pred kamero in izjavami. Ce ste pozorno poslusali, je med vrsticami celo JJ povedal, da je proti. Takisto so proti njegovi strankarski kolegi. Skratka, Drobnic je oplel na celi crti. Slovenija, mocna si, nesposobnim ministrom navkljub. Slava ti!
gabrijelcic.milena@email.si
21. 11. 2006 08.34
Romke ne bodo mogle plačevati splava, zato jih bo še več, nepismenih, "zaželenih", premožnejši pa bodo spet imeli le po enega otroka. Dobra poteza, ni kaj!
andrej.rajh@ibe.si
21. 11. 2006 08.00
Splav postaja socialna kategorija. Nekatere ženeske se odločajo za to iz materialnih vzrokov, kar je po mojem menenju anomalija. Država se deklarira kot socialna. Prepričan sem, da je v državi dovolj denarja, ki bi omogočil vsem državljanom spodobno in dostojno življenje. Sedaj se to ne dogaja in tudi to je anomalija. Eno anomalijo rešujemo z drugo anomalijo, kar je nesmiselno.
pizm@email.si
21. 11. 2006 06.23
Če je potrebno prinašati denar v proračunsko blagajno, zakaj država pusti podjetjem, da delavcem nadure plačujejo na roko? Zakaj nekateri zaposlujejo tujce (v mojem primeru makedonce) in ti delajo minimalno 300 ur na mesec? Zakaj jim minimalni znesek nakažejo na bančni račun in ostalo na roke? Tu naj malo pogleda Drobnič in naj malo brezposelnost odpravi. Naj malo POPTV razišče to dogajanje. Z veseljem jim namignem imena podjetij (seveda anonimno).
knes
20. 11. 2006 23.46
rokca, glej, jaz znam racunati in vem kaksne so ze in bodo posledice nasega preseravanja in 'razsvetljenstva' ob mnozicnem odlocanju za pse namesto otrok. Zaradi mene lahko zagovarjas nizko rodnost kolikor hoces, celo 'napredno' se lahko pocutis ob tem, namignem ti pa lahko, da noben sistem ne bo zdrzal demografskih pritiskov, ki jih ustvarjamo (tudi jaz). Sam sem pripravljen sprejeti posledice svojih odlocitev, me pa zanima kako je glede tega z vami - namisljenimi naprednezi in ekonomsko popolnoma nepismenimi (ultra)levicarji
rokca@email.si
20. 11. 2006 23.32
Ah, knes, nehaj z neumnostmi. To so zame čist resne stvari. Saj ni treba gledat sam tle v Sloveniji. Po celem svet se ozrite. V Rusiji matere svoje sinove, stare komaj 8 let, oddajo v vojsko. Tam jih gonjo po tistih močvirjih, jih fiksajo s koko, pol jih pa v prve vrste postavjo. In to, da otroke, sirote že kar v naši sosednji državi likvidirajo zato, da tam en 7o leten bogatun dobi šarenico, ledvico, ma ni da bi govoril. Zato pravim, da je po svetu preveč otrok, ki trpijo. Pri nas naj rajš zakonodajo zrihtajo, da boš lahko te sirote posvojil brez komplikacij, pa ne bo treba po štirikrat invitro poskušat, so otroc že tle, dihajo, obstajajo. Vsak naj dva al tri posvoji, pa bodo otroci rešen, pa naša nataliteta tudi.
knes
20. 11. 2006 23.32
albertinum, jaz bi predlagal tocno to. ukinitev 'javnega zdravstva' oziroma njegovo korenito preoblikovanje z moznostjo neplacevanja zdr. zavarovanja in popolnim samoplacnistvom. jasno pa je, da mora biti v trenutnem sistemu tudi splav (deloma) placljiv, se posebej pa sedaj, ko so placljiva tudi ocala, lece, vsaka malo boljsa zobozdravstvena storitev... ne vem zakaj je ravno splav izjema. lahko pa, zaradi mene, s temi placili malo posubvencionirajo kondome, ki so krepko predragi
albertinum@excite.com
20. 11. 2006 23.23
Trn v peti, zakaj zagovarjaš, da morajo finančne posledice za svoja dejanja nositi samo ženske, ki zanosijo? Kaj je z vsemi, ki se nažirajo, kadijo, jedo mastno hrano, ki se ne gibajo, so pod stresom ali kako drugače nezdravo živijo? Ali predlagaš finančne posledice za nezdrava ravnanja (in to ne enkratna, pač pa ponavljajoča skozi desetletja) tudi za vse te druge segmente prebivalstva? Predlagaš torej ukinitev javnega zdravstva? Ali so ti trn v peti samo ženske, ki zanosijo?
rokca@email.si
20. 11. 2006 23.14
Vi se tle kregate okrog splava, al je to umor al ne. Zakaj se pa noben ne vpraša, ali ni še hujš to, da otroka, za katerega življenje se tako silno borimo, potem pošljejo v Irak ali kam drugam. V smrt, proti kateri se tako z vsemi silami borimo. A to vam pa ni sporno. Al pa te otroke, katere moramo za vsako ceno imeti, potem prodajajo po svetu v prostitucijo ali za rezervne dele. Da ti nenačrtovani otroci po svetu pristanejo v kanalizacijah, ker nimajo kje biti, ker so jih starši zapustili. Ali pa da jih eskadroni smrti preprosto ponoči likvidirajo, ker so vsem v napoto. Človek je neverjetno dvoličen, kaj to , tisoč obrazov ima. Grdobe.
TRN V PETI
20. 11. 2006 22.47
Zakaj? Zato, ker more to nekdo plačat! In kdo bi naj to bil? Bogati? Zakaj pa? Revni? S čim pa? Ostane le še srednji sloj, ki ga je že itak malo. Po obdavčitvi bo ga še manj. Tea. Če te odpustijo zaradi nosečnosti, potem jih lahko tožiš. Sem pa siguren, da tako neumni niso. Če jim boš omenila, da njihov papir ne velja pred sodiščem, ker ej nespodoben, potem ti bodo vsekakor ponudili vsaj kompenzacijo, če ne tvojega delovnega mesta. Mitya. Zagovarjam odgovornost pri spolnosti. Če ne sprejemaš odgovornosti, potem se vzdrži, ker nisi sposoben imeti otroka. To ni mnenje omejenega konzervativca, ampak nekoga, ki se obnaša nekoliko bolj odraslo kot ti in v spolnosti ne išče le svoje zadovoljitve. Samo. Večina splavov je izvedenih pri ženskah z otroki. Če so te naivne, potem pa Bog pomagaj.
jurkjurk@msn.com
20. 11. 2006 22.06
Kaj ce bi namesto placljivega splava rajsi zvisali ugodnosti za starse? Kaj ce bi recimo dejansko upostevali pojem "brezplacnega" solanja? Ce je brezplacno, zakaj je septembra potrebno odsteti cez 50 000 sit za knjige, zakaj sole pobirajo 5 000 sit letno za "fotokopije", zakaj otrok revnih starsev ne dobi hrane za malico? Konec koncev, zakaj pa vsaka druzina ne dobi naprimer mesecno 10 000 sit na otroka? za dobro otroka.... Sicer je res da to pomeni zmanjsanje proracuna, ampak saj so alternative za polnenje le-tega.....alkohol, cigareti, mamila, luksuzni avtomobili, jahte, vikendi oz. last vec kot enega stanovanjskega objekta.... Skratka ce bi bilo mesto poslanca castno namesto placano, bi blo verjetno mnogo boljse, v tem primeru bi se s tem ukvarjali izkljucno tisti, ki si tega zelijo in so temu sposobni, VIP v smislu Veze In Poznanstva pa tako ali tako vladajo svetu....na zalost
mit.ya@email.si
20. 11. 2006 21.47
Trn v peti, definitivno gledaš na stvar preveč ignorantno, brez kakršnega koli kančka empatije. Tvoji argumenti so irelevantni, saj nimajo s problematiko nobene veze, vendar se kljub temu na njih opiraš in upaš, da bodo prepričali kakšnega laika; sam pa pravzaprav mentalno niti ne zaobjameš problematike, saj se je lotevaš, kot večina tebi podobnih - samo iz svojega stališča. Zanemarjaš dejstva, ki bi seveda pričala proti tvojim patetičnim argumentom, saj na njih enostavno nimaš odgovora. Govoriš o tem, kako je vsak sam kriv za spočetje nezaželenega otroka, zanemarjaš pa dejstvo, da nobena zaščita ni 100%, tudi ob pravilni uporabi ne. Zanemarjaš, da se dogajajo posilstva - seveda pa bodo potem žrtve morale same plačati splav, a ne? Predvidevam pa, da imaš za vse takšne stvari rešitev; kot ti praviš - abstinenca. Jaz pa pravim, da se vrni v svojo omejeno in konservativno okolje, in najbolje, da se sploh ne predajaš spolnemu aktu, ker... Če se kaj ponesreči, bo morala plačati tvoja boljša polovica.
Samo.Jst
20. 11. 2006 21.36
Citiram S.Borisa-Srednja pot: ..očiten znak njihove (vladne) nesposobnosti, skoz nas jebejo pa še zmer ne zvišajo rodnosti,... ..če imamo davkoplačevalci denar (beri, nam vzamejo in adijo) za latala, oklepnike, socialne parazite, narkomane, cigane, darfurce,.. ku... palce, no potem pa mamo tudi za kakšno malce preveč najivno slovensko dekle.. Kdor pa resno misli da se bo s tem rodnost povečala.. mislim da verjetno živi v neki pripovedki s prelepim koncem, ne pa v Sloveniji 21st.
filipich
20. 11. 2006 21.36
Trn v peti. Ja papir ja, če pa jaz zanosim sem pa na cesti četudi ta papir ne velja!
TRN V PETI
20. 11. 2006 21.29
Tea. Papir, ki si ga mogla podpisat je pred sodnikom neveljaven. Malo se pozanimaj.
filipich
20. 11. 2006 21.24
Drobnič se je na nepravem koncu lotil. Jaz sem v službi mogla podpisat, da ne bom imela otrok, pa čeprav si jih zelo želim!!!! Najprej naj pri delodajalcih ukrepajo!! Bedaki!