Slovenija

Drobnič se vrača med poslance

Ljubljana, 01. 12. 2006 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor je razrešil prvega ministra Janševe vlade. Poslanec Sok vztraja, da je Janša govoril o novih zamenjavah.

Janez Drobnič je zavrnil možnost, da bi odstopil s položaja brez razprave in glasovanja v državnem zboru
Janez Drobnič je zavrnil možnost, da bi odstopil s položaja brez razprave in glasovanja v državnem zboru FOTO: POP TV

Poslanci in poslanke so z 59 glasovi za in 7 proti pričakovano razrešili ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča. Začasno bo njegovo funkcijo prevzel minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Vodenje resorja je prevzel po dogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki mu je zagotovil, da bo funkcijo opravljal le kratek čas, dokler ne bo potrjeno ime za novega ministra. Funkcijo sicer lahko opravlja največ tri mesece, nato pa mora Janša predlagati Drobničevega naslednika. Drobnič se z današnjim dnem znova vrača v poslanske klopi. Z njegovim prihodom bo funkcijo poslanca prenehal opravljati Franc Capuder.

NSi bo Janši po besedah predsednika stranke Andreja Bajuka predlog za novega ministra poslala "v relativno kratkem času". Predsednik NSi je poudaril, da pri predlogu o razrešitvi ni bila bistvena sama politika, ki jo je izvajalo ministrstva, temveč način njegovega delovanja tako navzven kot tudi znotraj ministrstva.

Drobniča podprli le v NSi

Drobnič je tudi zavrnil možnost, da bi odstopil s položaja brez razprave in glasovanja v državnem zboru. Vztrajal je, da je njegovo ministrovanje učinkovito, ob tem pa zavrnil očitke glede neučinkovite komunikacije z nekaterimi socialnimi partnerji. Na drugi strani pa je bil kritičen do komunikacije premiera Janeza Janše, ki ni odgovarjal na njegove dopise o ključnih usmeritvah in vprašanjih ministrstva.

Ministra so podprli le poslanci NSi
Ministra so podprli le poslanci NSi FOTO: POP TV

Premier Janša je Drobniču očital nezadovoljivo vodenja resorja, nepotrebne konflikte pri vodenju socialnega dialoga ter poseganje v pristojnosti drugih resorjev. "Drobnič je bil pisno opozorjen že februarja letos, da mora spremeniti način delovanja, izboljšati učinkovitost ter zmanjšati stopnjo konfliktnosti," je ob začetku razprave pojasnil Janša. "Žal se situacija ni bistveno spremenila."

Drobnič je sicer potrdil, da ga je premier pisno obvestil, da ne dosega pričakovanih rezultatov. "Na to pismo sem obširno odgovoril in dokumentirano ovrgel očitane pomanjkljivosti, nekatere pa zaradi napačnega pojmovanja pojasnil," je dejal Drobnič. Predsednika vlade je o svojem delu tudi večkrat obvestil prek elektronske pošte, "vendar povratnih informacij, stališč ali usmeritev ni bilo".

Poslanska razprava pred razrešitvijo in glasovanje sta dokazala, da z njegovim vodenjem resorja ni zadovoljna nobena izmed poslanskih skupin, z izjemo njegove NSi. Opozicijski poslanci pa so obenem opozarjali, da je Drobnič le "zvest in dosleden izvajalec" politike vlade Janeza Janše, ki v celoti odgovoren za slabo in zgrešeno socialno politiko.

Od 72 navzočih poslank in poslancev jih je za njegovo razrešitev glasovalo 59, med njimi poslanci SDS, LDS, SD, SLS, SNS in DeSUS. Razrešitvi je nasprotovalo sedem poslancev NSi, glasovanja pa se je vzdržalo še šest poslancev LDS in poslanec SDS Franc Pukšič.

Janša zanika nove zamenjave

Zamenjava ministra Drobniča, ki ga niso uspeli prepričati v odstop, je sicer potekala v senci širše rekonstrukcije vlade, ki jo je po besedah vodje poslanske skupine NSi Alojzija Soka na sinočnjem sestanku z vrhom NSi napovedal predsednik vlade. Premier naj sicer ne bi povedal, koga od treh do štirih ministrov ima v mislih. Šlo naj bi za ministre, pri katerih naj bi izrazil dvom v njihovo sposobnost vodenja resorjev v času predsedovanja Evropski uniji.

Janša je danes zanikal vest, da je napovedal nove menjave v vladi
Janša je danes zanikal vest, da je napovedal nove menjave v vladi FOTO: Dare Čekeliš

Napoved o menjavah v vladi je povzročila pravo razburjenje med ministri in predvsem v koliacijskih strankah, ki naj bi bile na vrsti po NSi. Največ namigov je šlo v smeri ljudske stranke oziroma ministra za promet. Sicer naj bi problamatizirali predvsem delo resorja za zdravje, promet in javno upravo, spisek ministrov za razrešitev pa se je nato med razpravo tako med politiki kot med novinarji nenadzorovano širil.

Predsednik vlade je izjavo Alojza Soka glede zamenjav ministrov danes sicer zanikal. "Glede na vest, ki je bila objavljena v nekaterih današnjih časnikih, bi rad dejal, da v četrtek na nobenem sestanku nisem napovedal nikakršnih novih zamenjav v vladi, ne poimensko ne z imenovanjem resorjev, niti o tej temi ni tekla razprava na koalicijskem sestanku," je dejal.

Trenutno ni pokazateljev, ki bi kazali na predčasne volitve, meni pravni strokovnjak Miro Cerar
Trenutno ni pokazateljev, ki bi kazali na predčasne volitve, meni pravni strokovnjak Miro Cerar FOTO: POP TV

Na predlog predsednika NSi Andreja Bajuka na četrtkovem koalicijskem vrhu, da je treba opraviti tudi razpravo o delu drugih ministrov, je premier odgovoril, da "ta razprava stalno poteka in da je to ocenjevanje stalno odprto", je dejal Janša.

Sok pri svoji izjavi vztraja in pravi, da mu je Janša danes dejal, da se očitno niso dobro razumeli. Po besedah Soka je Janša povedal, da je "govoril o tem, da je treba pretresti delovanje treh, štirih ministrstev". Dejal je še, da je Janševe besede po sestanku s poslanci NSi preverjal tudi pri poslanskih kolegih, ki so "potrdili, da so razumeli tako kot jaz".

Vladne krize še ni

Po mnenju analitikov padec ministra sicer ne pomeni vladne krize in napovedi predčasnih volitev. Matej Makarovič z ljubljanske Fakultete za družbene vede meni, da sama zamenjava ministra za delo in nekaj nesoglasij v zvezi s tem ne pomenijo vladne krize. O tem bi lahko govorili, če bi prišlo do intenzivnejšega konflikta, ki bi vplival na samo delovanje vlade. Vsaj zaenkrat pa sledov česa takega ni.

Tudi Vlado Miheljak s FDV pravi, da o vladni krizi ne moremo govoriti, pač pa je sedanje dogajanje priložnost za premiera, da se "elegantno reši nekaterih svojih ministrov". Konkretno je omenil ministrico za kmetijstvo Marijo Lukačič, potem pa še koga iz SLS, da se ravnotežje izenači. Vse ostalo so špekulacije drugega reda, meni.

Pravni strokovnjak Miro Cerar pa je poudaril, da trenutno ni pokazateljev, ki bi kakor koli kazali na predčasne volitve. Kot je opozoril, predčasne volitve postanejo aktualne v primeru, ko obstoječa koalicija ni več enotna, ne nastane pa še nova koalicija. Potem bi se pojavili dve možnosti: ali deluje manjšinska vlada, torej vlada, ki nima večinske podpore v državnem zboru, ali pa bi se odločili za predčasne volitve.

Vendar pa je spomnil, da trenutno ni pokazateljev, ki bi kazali na predčasne volitve. Vlada ima še vedno večinsko podporo v parlamentu, sama pa tudi ne misli postavljati vprašanja zaupnice. Vprašanje predčasnih volitev bi lahko postalo aktualno takrat, bo bi predsednik vlade sam postavil vprašanje zaupnice.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
02. 12. 2006 19.32
Jaz nisem videl kaj je dobrega napravil,in tudi ne kaj je slabega napravil,se pravi je kot so vsi ostali VLADARJI
darcs
02. 12. 2006 12.21
lds in sd, nič ne bo
darcs
02. 12. 2006 12.14
vsi vi bi bli verjetn dobr politiki, hahaha
goso
02. 12. 2006 01.58
Bivšo jugo so kritizirali, da se eni in isti skoz vrtijo v politiki. Da bo v demokraciji drugač. Figo bo. Oblast vsakmu paše in neb šel dol, za hudiča ne. Kar naprej se vrtijo na funkcijah pa seveda debel denar vlečejo. To je to.
Delilah@email.si
01. 12. 2006 23.08
In tako bo Drobnič morda imel nekaj več časa, za povečevanje rodnosti.
kgb@akcija.net
01. 12. 2006 22.03
upajmo da je sedaj na vrsti rupel
malasutra@gmail.com
01. 12. 2006 21.28
ja, znajde se on v diplomaciji kot slon med porcelanom.
OldSkul
01. 12. 2006 20.11
Rupel je itak večni minister... kar je napaka in to velika. Rupla odpikat, ker se v marsikateri situaciji ne znajde dobro.
esfflight
01. 12. 2006 19.47
Arogantnost in nesramnost sta bili glavni vrlini Drobnica. Njega osebno ne poznam, vidim pa njegova dejanja in obnasanje. Ali s takimi mislite naprej? Kaj pa Rupel, a tega boste obdrzali za seme? Od njega prav tako ni nic, le kozo zamenja in ze se pelje naprej z vozom ki vlada.
malasutra@gmail.com
01. 12. 2006 18.48
končno. upam, da so naslednji (vsaj): mate, lukačičeva, bručan. tudi rupel je v diplomaciji zadnja rupa na sviralu.
Smrkec
01. 12. 2006 18.28
no pa je odletel gospod minister drobnič je zgubu stolček...hvala bogu da so ga razrešli...
hinko.murovec@siol.net
01. 12. 2006 18.18
Hinko MUROVEC, Ja veš moj dragi " roko " si pa res neozdravljiv optimist, mirno ti lahko zagotovim, da tisti, ki bi morali razumeti sigurno ne bodo, za ostalih nekaj starih mam, ki so še starokopitne in doma pri ognjišču pa itak ni važno. Torej Roko, žal ti ostaja samo upanje, temu so dokaz tudi razni komentarji. Me pa veseli, da je moj glas " upijočega v puščavi" le dosegel vsaj tvoja ušesa. Iskren pozdrav in s Spoštovanjem Hinko MUROVEC ( to je res moje ime in ne psevdonim).
Uporabnik113189
01. 12. 2006 16.18
Razreševanje ministra Drobniča se lahko spremeni v veliko traparijo. Opozicija vladi privošči slabega ministra in se bo verjetno vzdržala glasovanja ali celo glasovala da naj ostane kot mlinski kamen okrog Janševega vratu. Če še NSI glasuje za, potem ga bodo težko stroniral. Težave te vlade se bodo še povečale, mi pa še bolj nasrkal..
balon200
01. 12. 2006 13.13
Uh, Hinko Murovec, tvoj zadnji post je tak ciničen, da sem komaj ugotovil kam pes taco moli ;-). Upam, da je še kdo. :)
KESS
01. 12. 2006 12.04
Mirko31, Ja in vodenje ministrstva za finance preteklih dveh let, gre pa še na račun prejšnje vlade al kaj, potem sploh ne rabimo vlade, saj je vse posledica prejšnje in gre vse samo od sebe naprej......drugače pa se strinjam, saj se bodo posledice poizkusa odpravljanja napak prejšnjega obdobja pokazale šele v prihodnjih letih, saj to ni možno kar iz danes na jutri, ker tudi okolje ni naklonjeno za kakšne korenite spremembe....
Gruub73
01. 12. 2006 11.33
k.bostjan: kako Bajuk vodi finance bo vidno šele čez nekaj časa, novi davčni zakon bo šele začel veljati, miniti pa mora potem še celo leto, da se vidijo napovedani primanjkljaji prihodkov v proračun.
hinko.murovec@siol.net
01. 12. 2006 11.25
Hinko MUROVEC, Ej moj dragi " roko 08:58 " to kar si navedel kot naloge za Janšo je pa za njega pa še koga malce prehuda . Ja kje bo pa našel razgledane ljudi, ki bi hoteli biti ministri. Kaj še nisi dojel kaj je glavni razlog, da so kakršnji pač so. Tudi glavna zveza z Vatikanom ne bo kar tako odletela kot bi ti bilo všeč. Pa masakr na RTV , ja človek božji, po 10 20 letih jim uspe dvigniti gledanost, ti bi pa kar najbolj zaslužne za to, da se je tako hitro razvilo zanimanje Slovencev za " kulturna dogajanja" menda kar ukinil . Ti pa res nimaš smisla za razvijanje temeljev kulture naroda ti,ti lump. Vsekakor ti svetujem, da ne blatiš in poskušaš izriniti glavne protagoniste Slovenske dežele v svetu zaradi svojega nerazumevanja bistva in pomena nenadnega kulturnega razcveta dežele. Pa lep pozdrav. Hinko MUROVEC
KESS
01. 12. 2006 10.54
Sj vem da bajuk nima dobrga slovesa, ampak predvsem zato ker nezna in noče lepo z mediji, ki pač človeka nardijo, vendar mislim da kot "strokovnjak" in človek ni tko napačen in zaenkrat kar fura dobr z kešem, seveda pa vsa ministrstva nebodo nikol zadovoljna da so dobila dovolj keša... tak isto mislim da tud rupla ne bo zamenjal, tak kot je zakon1 navedu, da volk iz istga tropa ne ugrizne....., pa tud verjetn ga bo zarad izkušn obrdržal, čeprav dela pa....., lukačičeva pa verjetn mima šans da ostane...
tinamiska
01. 12. 2006 10.24
Žal Bajuka zihr ne bo zamenjal, to je iluziorno pričakovati, je pa skrajni čas da odletita Rupel in Lukačičeva.
KESS
01. 12. 2006 10.16
pozabil pa smo glavnega za zamenjavo.... (no tud mogoč JANŠA), vendar v mislih imam gospoda DIMITRIJA RUPLA, saj on pa res nič ne naredi dobrega za zunanjo razpoznavnost Slovenije, še manj pa za slovenijo naredi na področju nerešenih vprašanj z hrvati!!!