Slovenija

Drnovškovi predlogi proti kajenju

Ljubljana, 19. 01. 2007 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drnovšek opozarja na upoštevanje predlogov za spremembo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov.

Drnovšek opozarja na upoštevanje dodatnih predlogov za spremembo zakona
Drnovšek opozarja na upoštevanje dodatnih predlogov za spremembo zakona FOTO: POP TV

Predsednik republike Janez Drnovšek je danes predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje Andreju Bručanu poslal pismo glede predloga sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Meni, da bi bilo treba upoštevati dodatne predloge za spremembo zakona, ki so jih v javni razpravi posredovali CINDI Slovenija in druge nevladne organizacije, so sporočili iz urada predsednika republike.

Drnovšek pozdravlja prizadevanja vlade in ministrstva za spremembo zakona, v katerem so upoštevali nova spoznanja o škodljivosti pasivnega kajenja in izkušnje evropskih držav s strožjimi ukrepi na tem področju. Predlog zakonskih sprememb, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, predstavlja pomemben prispevek pri omejevanju škodljivih in smrtonosnih posledic kajenja ter s tem tudi k splošnemu izboljšanju javnega zdravja v Sloveniji, meni Drnovšek.

V spremenjenem zakonu je potrebno ponuditi dodatno pomoč pri opuščanju kajenja, meni Drnovšek
V spremenjenem zakonu je potrebno ponuditi dodatno pomoč pri opuščanju kajenja, meni Drnovšek FOTO: POP TV

Opozarja pa, da so ga predstavniki organizacije CINDI Slovenija seznanili s predlogi za dodatne dopolnitve zakona, ki so bili v javni razpravi posredovani ministrstvu za zdravje. S predlogom se strinjajo, vendar pa ocenjujejo, da je treba v spremenjenem zakonu ponuditi tudi dodatno pomoč pri opuščanju kajenja in dodatno zaščito mladoletnih oseb pred pasivnim kajenjem, piše Drnovšek.

Meni, da lahko ti predlagani dodatni ukrepi pomembno prispevajo k omejevanju kajenja in preventivnemu delovanju na področju zdravja. Pri tem še zlasti podpira njihove programe in aktivnosti na področju svetovanja, izobraževanja in osveščanja, ki so namenjeni predvsem promociji zdravega načina življenja in izboljšanju zdravja med mladimi.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
20. 01. 2007 18.57
G. Murovec, minister Bručan je prej kot minister zdravnik. In kot zdravnik mu gre za dobro ljudstva, ker je to njegovo poslanstvo, ker tako piše v Hipokratovi zaprisegi. Prehitro sklepate "po politični poti", in a priori izključujete možnost, da vendarle dela za ljudi. Moram reči, da je stroka zelo zadovoljna s tem ministrom (s Kebrom je bilo neznosno in katastrofalno težko), projekti in predlogi zakonov pa dobri. Glede pa tistega zakona... nikoli ni nujno, da bo nek zakon sprejet, pa četudi je prioriteten. Tudi verski zakon je bil prioriteten, pa poglejte kje je... no, pač, hočem povedati, da malo preveč zadrto razmišljate, v nasprotju z vašimi drugimi komentarji.
hinko.murovec@siol.net
20. 01. 2007 15.11
Hinko MUROVEC, zanima me kateri bebec še verjame, da se temu ali kateremu koli Ministrstvu in Ministru gre za resnično dobro ljudstva?. Ne mislim se spuščati v polemiko kaditi ali ne, vsak ve zase kaj mu odgovarja. Prav je , da so zaščiteni nekadilci ne smejo pa biti kadilci žrtev nabiranja točk Ministra, ki si je nakopal kar nekaj zamer. V informacijo o resnosti izjav Ministrstev in držanja obljub tole: Leta 2004 , 1 Julija mi je bil poslan dopis zagotovilo , da je prioritetno sprejetje Zakona o duševnem zdravju v zaščito obolelih oseb, ki so glede na naravo obolelosti še posebej nemočni. ( številka dopisa 070-160/98-14 ) , podpisala ga je takratna vodja Pravne službe in sedanja vodja Kabineta Ministra za notranje zadeve g. Darja HRAST. In kje je ta Zakon?? NI ga ljubi državljani, podpisana resnost in obljuba je bila pač fraza, verjemite tudi tobačni dim bo aktualen le dokler bo nekje drugje Ministru potreben in potem bo zopet samo dim in ubogi bedaki , ki so verjeli manipulantom. Ljudje ne pustite se " nategovati" populističnim nastopom pokvarjenih nastopačev, ki samo ščitijo svoje riti in obljubljajo vse ali pa vržejo kost, da se narod z njo zajebava oni pa za hrbtom zganjajo svinjarije na njegov račun. Hinko MUROVEC
katy 1986
20. 01. 2007 14.43
jaz tud kadim, vem da bom mogla nehat in to čimprej tko da ne bi blo slabo če bi omejil kajenje. sm že nehala pol pa prideš u lukal pa te premam, vem da morš met močo voljo da nehaš in res občudujem vse k so nehal, upam da bom kmal tud jst ena izmed njih.
civitasstain@gmail.com
20. 01. 2007 08.58
Jaz bi uvedel strogi zakon in to brez pardona. Prepovedano kadi v vseh javnih prostorih in tako bi zascitil, otroke in nekadilce pred nevsecnim smradom in pred skodljivim nikotinom. Basta. Tako bi se izognil vsem neumnim diskusijam in ne bi poslusal neumne argumente tobacne industrije in gostilnicarjev. Doma pa naj kadilci kadijo, kolko jim pljuca prenesejo.
doki007@email.si
20. 01. 2007 08.02
nehte kadit, da ne boste imel rumenih prstov in pljuč kot oglje,.....to je slabo za izgled}{}{}{!!!
tonic@stajerska.com
19. 01. 2007 18.20
tonček ti pa če boš to kaj si zaj povedo reko v REAL LIFE pa boš še dodatno označen z modrimi fleki.. idijot sam sem proti kajenju ampak da z taksnimi neumesnimi ven prides pa mi je slabo zraven
hermankastelic@siol.net
19. 01. 2007 17.58
Bil sem strasten kadilec še do pred 9-imi meseci. Res je prve mesece odvajanja kriza, vendar je sedaj počutje neprimerljivo boljše. Mislim, da v bodoče ne bom več zastrupljal sebe in okolice.
neti
19. 01. 2007 17.07
tonček a ti boš pa ime rumen balonček...)
Tonček Balonček
19. 01. 2007 16.54
Predlagal bi tudi, da kadilci nosijo na obleki jasno oznako, ne ravo zvezde ampak vendar, da se jim pravočasnoizognemo in preprečimo nezakonit vstop b tzaprte prostore, kjer potencialno lahko ogrožajo zdravje osveščenih državljanov. Nekaj bo potrebno napraviti zudi s tistimi, ki imaj pretirane evtrove, gre za eksplozivne pline (metan npr.), paziti bo potrebno predvsem na letališčih. Posbno poglavje so ljudje, ki smrdijo, najhujši pa prenašalci virusov, ki se širijo z aerosolom (gripe, viroze tuberkuloza itd.). Te bi morali označiti zelo razvidno, tu ne gre le za "pasivno kajenje". Pa tudi slabe volje se lahko nalezemo ali smo pa pasivni, nehote udeleženi pri komunikacijah s takimi tipi in postanemo aktivno tečni. Stran z njimi, razmišljajmo pozitivno!!! Skratka, veliko zakonov nas še čaka, preden bomo svet očistili razne golazni.