Slovenija

Drnovškov poziv Mollieru

Ljubljana, 05. 05. 2006 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik republike poziva celjsko podjetje, da odstopi od pritožbe v aferi operacijske mize.

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek in minister za zdravje mag. Andrej Bručan
Predsednik republike dr. Janez Drnovšek in minister za zdravje mag. Andrej Bručan FOTO: POP TV
Skupina na ministrstvu za zdravje, ki vodi nabavo operacijskih miz, tehta tudi o možnosti, da bi mize kupila urgentno brez razpisa, vendar bi v vsekam primeru morali počakati, da revizijska komisija odloči o pritožbi.

Zaradi zapleta z operacijskimi mizami se je na Onkološkem inštitutu s pristojnimi in ministrom za zdravje Andrejem Bručanom sestal predsednik republike Janez Drnovšek. Predsednik je pozval celjsko podjetje Mollier, ki se je, ker ni dobilo posla, pritožilo, zaradi česar se primer vse bolj zapleta, naj v dobro bolnikov odstopi od svoje pritožbe in omogoči nabavo nujno potrebnih operacijskih miz.

Afero z operacijskimi mizami je Drnovšek označil za 'nesrečno zgodbo'. Kot je dejal se je z ministrom za zdravje in z vodstvom Onkološkega inštituta pogovarjal, kako iz zapletene situacije. "Prišel sem do ugotovitve, da bi bila najhitrejša pot za rešitev te situacije ta, da podjetje Mollier iz Celja, ki se je pritožilo na rezultat tega razpisa, odstopi od svoje pritožbe. To bi potem pomenilo, da se nabava operacijskih miz lahko realizira v najkrajšem času in da se lahko potem izvede preselitev Onkološkega inštituta v novo stavbo," je dejal predsednik republike.

Roman Šumak, direktor podjetja Mollier
Roman Šumak, direktor podjetja Mollier FOTO: POP TV

Dodal je, da vztrajanje pritožnika pri pritožbi pomeni škodo za ljudi, ki so že tako ali tako prizadeti zaradi bolezni in čakajo na operacijo. Pa tudi osebje Onkološkega inštituta zaradi nerazrešene situacije dela v težkih razmerah, saj morajo bolnike prestavljati v drugo stavbo in nazaj.

"Apeliram na podjetje Mollier iz Celja, da skuša pomagati bolnikom in da odstopi od pritožbe. Prepričan sem, da bo v prihodnje še veliko razpisov za različno opremo in da bodo lahko pri tem sodelovali in da bodo uspešni, če bodo imeli dobre ponudbe. Ampak v tem primeru bo njihovo vztrajanje preneslo škodo vsem, vsem vpletenim. Vsi bodo imeli škodo od tega in tudi njim, če bodo vztrajali, to ne bo ne v korist, ne v čast," je dejal predsednik Drnovšek.

Mollier je v zadnjih šestih letih v poslih z ministrstvom za zdravje zaslužil skoraj milijardo in 131 milijonov tolarjev.

Dodal je še, da bi morala vlada in državni zbor v najkrajšem času popraviti Zakon o javnih naročilih in upoštevati vse, kar se dogaja, zlasti v zadnjih dveh letih, z javnimi razpisi, predvsem v zdravstvu. "Državljani in državljanke tega ne morejo razumeti, kako da država ne zna rešiti tega problema. Tako, da sem prepričan, da je sedaj treba po hitrem postopku spreminjati ta zakon in zagotoviti, da v prihodnje ne bo več prihajalo do takšnih primerov," je še dejal predsednik republike.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DIDAKTIK@SIOL.NET
07. 05. 2006 00.51
predsednikova beseda pa le nekaj pomeni,če že pride do nje! Dejstvo je, da je Drnovšek začel delat korake in namesto da bi ga podpirali, smo že tako vajeni pokvarjencev, da ga ne podpremo.Kaj lahko izgubimo?NIČ VEČ!Podprite človeka, ki želi nekaj storit za narod, mogoče pa se obrestuje z blaginjo, ki jo je P DAMJAN obljubljal---aja kaj pa je sedaj s tem človekom--eh poniknit poizkuša, ko je zavohal da bo odgovoren za sranje, ki ga vlada dela - hehehe--- ne ne DAMJAN --ne tako hitro ---TI SI OBLJUBLJAL IN TI SI JAMČIL--- KAJ JE SEDAJ? to ne gre tako---dvignemo prah, potem pa špura--e-e---- Ni narod tako za luno, kot Janša računa---bo že prišlo na dan---če ne prej, pa takrat, ko bomo EVRO prevzeli in ko bomo vsi na ulice šli!---Če gre Nemcu slabo kaj ne bo šlo nam---ne se hecat -- tak bomo pušili, da bo hudo---zato pa---Drnovšek stoj jim ob strani in jih opazuj, da ne bodo delal kozlarij--hehehehehehe--
ebola@siol.net
06. 05. 2006 10.20
Kam pa smo prišli da se predsednik Slovenije vmešuje v gospodarske zadeve in prosi naj se nekdo odpove svojemu dobičku in vso odgovornost preleviti na Mollier. Halo kje pa smo.... Ministerstvo je zamočilo pri javnem naročilu...ker ima nekdo v ministerstvu svoj osebni interes in bo dobil od teh miz veliko denarnico ... Dotična odgovorna oseba ne želi da bi se Mollieru dalo kar jim pripada..Če so bili ugodnejši in poundili boljše pogoje imajo pravico in dolžnost da vstrajajo in iščejo svojo pravico (žal tukaj trpijo seveda bolniki...) ... Verjamite da je marsikdo pripravljen napraviti marsikaj za kakšen miljonček ali dva ki mu greta v njegov žep...Predsednikovo vmešavanje je pa itek višek...smo demokratična država z pravili ali balkan.... Samo si zamislite da je zunaj razpis in ima nekdo osebni interes ($$$) in seveda nakupi dražjo opremo, oz. izbere ponudnika ki mu je pripravljen dasti več $$$$. In to se dogaja..vsak dan in vedno več.....
jungle@email.si
06. 05. 2006 09.17
če rabimo mize in jih rabimo jih moramo kupit, ne vem al je to tak problem, Mollier je podjetje ki samo izsiljuje, bolniki pa trpijo , operacijske mize so nujne in jih moramo imeti ne vem zakaj jih država ne kupi, ampak se grejo neke igrice z podjetji ki hočjo mastno zaslužit. ( kot je Mollier )
watchdog@email.si
06. 05. 2006 09.01
Tako butastega TV prispevka pa že dolgo ne. Človek ne ve, ali gre za poročilo, komentar ali kaj tretjega. Krona neunosti je pa novinarkino prevaljevanje odgovornosti za zakasnitve pri dobavi na privatno družbo, ki v okviru danih pravnim možnosti išče svojo domnevno izgubljeno pravico. Maloumna vprašanja tipa "ali ste se pripravljeni odpovedati dobičku v dobrobit pacientov?" pa lahko postavimo tudi lastnikom večine farmacevtskih družb. Država je denimo največji delničar družbe Krka, ki letos kuje rekordne dobičke na račun tudi slovenskih (predvsem pa ruskih) pacientov. Nič kaj ne kaže, da bi se bila temu dobičku v korist pacientov pripravljena odreči. Malo konsistentnosti pa politikom res ne bi škodilo, a ne?
silvo.lah
06. 05. 2006 07.49
Odstopi naj minister za zdravje, ker očitno ni sposoben voditi svoj resor, da prihaja do takšnih in podobnih zapletov. Tole apeliranje na bolane ljudi in stem pometanje nesposobnosti nekaterih pod preprogo je pa mal prehuda.
DIDAKTIK@SIOL.NET
06. 05. 2006 06.40
Ja no-glede na to,da sem pred meseci dvomil in se posmehoval Drnovškovim pobudam in akcijam,sem zadnje dni že hudo presenečen nad njegovo politično angažiranostjo.Če bo takole nadaljeval,se ga bom mogoče res spomnil kot aktivnega predsednika RS.Mislim,da še nobeden politiik,da ne govorim o Kučanu ni bil tako aktiven na področju zdravja in blaginje naroda,torej zaključujem z enim samim stavkom---SPOŠTOVANI PREDSEDNIK DRNOVŠEK--KAR TAKO NAPREJ!-Mogoče pa je še kaka drobtinica upanja za slovenski narod?
fausta@siol.com
05. 05. 2006 23.01
Sramotno je, da razpisi ustavljajo tako pomembno delo, kot so operacije težkih onkoloških bolnikov. Ali so v Molileru v Celju brez duše in srca? Sama sem bila uspešno operirana pred "razpisi" v letu 1992, dovolite, da bodo še drugi! pacijentka
mihaelz@yahoo.com
05. 05. 2006 22.58
Čuden tale Drnovškov komentar.Pri prejšnji nabavi operacijskih miz je (bivša)opozicija dvignila tak halo,sedaj pa pri dražjih mizah in čudnih kriterijih za dobavitelja,posreduje celo predsednik države.Minister Bručan pa nič,bi rekel Levstik,davkoplačevalci pa še manj