Slovenija

Drnovškov pogreb bo v torek

Ljubljana/New York/Podgorica/Sarajevo, 24. 02. 2008 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Janeza Drnovška bodo pokopali v torek, in sicer v domačem Zagorju. Pogreb bo v ožjem družinskem in prijateljskem krogu.

V žalno knjigo se je vpisalo že več tisoč ljudi.
V žalno knjigo se je vpisalo že več tisoč ljudi. FOTO: Dare Čekeliš

V žalno knjigo za preminulim bivšim predsednikom države Janezom Drnovškom se je bilo mogoče v predsedniški palači vpisati tudi danes med 8. in 20. uro. Drnovška bodo pokopali v torek, in sicer v domačem Zagorju.
Pogreb bo v ožjem družinskem in prijateljskem krogu.

Danes je v Slovenijo iz Nemčije, kjer je na podiplomskem študiju, že prispela tudi Nana Forte, hči pokojnega predsednika. Čani njegove družine pa so jutri, ko bo dan žalovanja, vabljeni tudi na žalno sejo državnega zbora.

V ponedeljek ob 13. uri bo v državnem zboru potekala žalna seja za pokojnim bivšim predsednikom, na kateri se bodo njegovemu spominu poklonili poslanci in člani ministrskega zbora. Prenos žalne seje si boste lahko ogledali tudi na POP TV.

Na poklon bivšemu predsedniku je pred predsedniško palačo množica ljudi čakala več ur, v žalno knjigo pa se je vpisalo že več tisoč ljudi. Po podatkih državnega protokola se je v soboto med 17. in 20. uro v žalno knjigo vpisalo 300 ljudi, med njimi 20 visokih predstavnikov političnega in družbenega življenja. Danes opoldne so za vpis odprli tri žalne knjige hkrati. V soboto in danes se je v žalne knjige vpisalo več tisoč ljudi.

Žalno knjigo bodo jutri odprli še v dveh slovenskih občinah, v Zagorju, torej v domačem kraju nekdanjega predsednika, ter na Zaplani in na Vrhniki, kamor se je predsednik Drnovšek iz Ljubljane preselil pred dobrima dvema letoma.

Borut Pahor ob vpisu v žalno knjigo
Borut Pahor ob vpisu v žalno knjigo FOTO: Dare Čekeliš

Danes so se v žalno knjigo med drugimi visokimi gosti vpisali tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman z delegacijo, predsednik SD Borut Pahor, evropski poslanec Jelko Kacin, predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik, rektor Univerze na Primorskem in nekdanji notranji minister Rado Bohinc ter nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar.

Odlika Janeza Drnovška za časa predsednika vlade je bila, da je imel zelo jasno vizijo in da je premogel veliko preudarnost, je dejal predsednik SD Borut Pahor ob vpisu v žalno knjigo. Pahor tudi meni, da je bil pokojni bivši predsednik med številnimi slovenskimi politiki eden redkih državnikov.

Opus Janeza Drnovška, še izpred časov demokratičnih sprememb, ko se je zavihtel na čelo jugoslovanske države, kot od Slovencev izvoljen predsednik, pa vse do njegove predsedniške funkcije, nam lahko sporoči samo to, da smo imeli srečo, da smo imeli Janeza Drnovška, je poudaril Pahor. Čeprav je preminul, bo navdih tudi za prihodnost, še meni.

Kacin: Drnovšek je bil drugačen od drugih

V žalno knjigo ob smrti Janeza Drnovška se je vpisal tudi evropski poslanec Jelko Kacin. Ob tem je v izjavi za javnost dejal, da je bil Drnovšek drugačen od drugih. "Nazadnje, ko je bil predsednik republike, je bil povsem drugačen. Ker je premagal samega sebe, se je na ta način dotaknil vsakega posebej in vseh nas," je dejal.

Ob vsem tem, kar je počel in kako je živel, je Drnovšek na koncu po Kacinovih besedah pustil povsem drugačno sporočilo, kot ga je pustil, ko je postal predsednik vlade. "Dolga pot je za njim, mnoge dolžnosti je opravljal, a na koncu je ostal samo še Janez in kot takega si ga bomo zapomnili," je zaključil Kacin.

Albin Gutman ob vpisu v žalno knjigo
Albin Gutman ob vpisu v žalno knjigo FOTO: Dare Čekeliš

Za vojake je izguba vsakega borca izredno težka

V žalno knjigo se je vpisal tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Albin Gutman z delegacijo. Ob vpisu je v izjavi za javnost dejal, da je "za nas vojake izguba vsakega borca izredno težka, še posebej, če gre za takšnega borca, kot je bil Janez Drnovšek".
Mnogi Slovenci državljanke in državljane pozivajo, naj v ponedeljek, 25. februarja v spomin na pokojnega Janeza Drnovška na svojih oknih prižgejo sveče.


Kot vrhovni poveljnik je bil izredno skrben in pronicljiv sogovornik, razumel je vse težave slovenske vojske in kolikšna so prizadevanja, da se stanje v vojski izboljša, da postanemo kredibilni partner vsem državam v Natu, je še dejal Gutman.

Kot zagovornik svetovnega miru je, kot se spominja Gutman, tudi SV usmerjal v to, da se vključuje v ohranjanje varnosti v svetu. "Spomnim se, ko je tik pred sprejemom Slovenije v Nato dejal, da sprejemamo izredno veliko odgovornost za ohranjanje svetovnega miru in s to mislijo se bo SV tudi v prihodnje vključevala v zagotavljanje miru na svetu," je zaključil.

Že v soboto so se v žalno knjigo vpisali predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora France Cukjati, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Poleg njih pa še predsedniki nekaterih političnih strank, ljubljanski župan Zoran Janković s člani svoje svetniške liste, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik ter nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Jože Mencinger.

Sožalja ob Drnovškovi smrti

Sožalje ob Drnovškovi smrti je izrekel tudi črnogorski predsednik Filip Vujanović, ki je v soboto sožalje poslal slovenskemu predsedniku Danilu Türku.

Predsedniku Türku je sožalje poslal tudi bošnjaški član predsedstva BiH Haris Silajdžić. Slednji je med drugim poudaril, da lahko Drnovškova vloga pri osamosvajanju Slovenije, uvajanju večstrankarskega sistema ter velikim korakom na poti članstva v Evropski uniji služi kot primer.

Sožalje ob Drnovškovi smrti so izrekli številni tuji državniki.
Sožalje ob Drnovškovi smrti so izrekli številni tuji državniki. FOTO: Reuters

Nekdanji vrhovni poveljnik zveze Nato upokojeni ameriški general Wesley Clark pa je sporočil, da je bil bivši slovenski predsednik Drnovšek pogumen voditelj z vizijo, ki je Sloveniji pomagal vstopiti v moderno Evropo.

Nekdanji predsedniški kandidat ZDA je še sporočil, da je Drnovšek v urad predsednika države in Evropi prinesel velike veščine, razumevanje in vodstvo.

Številni tuji državniki so že včeraj izrazili sožalje ob smrti Janeza Drnovška, med njimi tudi Jose Manuel Barroso, Javier Solana, Giorgio Napolitano, Wolfgang Schüssel, Stipe Mesić, Ivo Sanader. O Drnovškovi smrti so poročale tudi številne tuje televizijske postaje.

V žalno knjigo se lahko vpišete tudi v ponedeljek in torek, med 8. in 20. uro.
V žalno knjigo se lahko vpišete tudi v ponedeljek in torek, med 8. in 20. uro. FOTO: Tomaž Ungar

Ponedeljek dan žalovanja

Za ponedeljek je vlada razglasila dan žalovanja. Na ta dan naj bi se odpovedale vse prireditve kulturnega, športnega in zabavnega značaja, ki so bile napovedane za ta dan, televizije in radiji pa naj bi svoj program prilagodili tako, da se na ta dan ne bi predvajale oddaje in vsebine zabavnega značaja.

Vlada je organizatorje različnih prireditev in vodstva institucij javnega pomena (kulturne centre in zavode, kinematografe, trgovska središča, javne gostinske lokale itd.) tudi pozvala, naj izvajanje svoje redne dejavnosti po lastni presoji in moralni drži prilagodijo dnevu primerno.