Slovenija

Drnovška ni bilo

Sežana, 08. 09. 2007 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
I.P./T.V./V.A./Š.Z.
Komentarji
61

Slovesnosti, ki jo je pripravilo društvo TIGR, se je udeležil vrh politike. Manjkal je le predsednik države.

Priključitev Primorske je bila tudi zasluga TIGRa, je poudaril Janša.
Priključitev Primorske je bila tudi zasluga TIGRa, je poudaril Janša. FOTO: POP TV

Pred 80 leti je bila na Nanosu ustanovljena organizacija TIGR, prva antifašistična organizacija v Evropi. Njene vrednote neguje Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, ki je ob visokem jubileju včeraj v sežanskem Kosovelovemu domu pripravilo slavnostno akademijo. Častni pokrovitelj proslave premier Janez Janša je ob tem izpostavil, da brez TIGR-a ne bi bilo priključitve dela Primorske k matični domovini. "Združenju ni šlo za ideologijo ali oblast, ampak za Slovenijo in svobodo," je poudaril.

Organizacija TIGR je bila začetnik boja proti fašizmu, ki je zgradil temelje kasnejšega splošnega primorskega upora proti okupatorju v drugi svetovni vojni in je bil kot tak temelj za enoten odpor leta 1991 proti tistim, ki so želeli preprečiti slovensko osamosvojitev, je poudaril Janša.

Bil je prva prva protifašistična organizacija v Evropi, prvi pa je organiziral tudi oborožen boj zoper italijanske okupatorje izven Primorske, je dodal in omenil, da organizaciji ne pripada toliko pozornosti, kot si jo zasluži. Spomnil je, da je v drugi svetovni vojni glavno breme upora proti okupatorju nosilo partizanstvo, a bi bilo "bolje, če bi partizanstvo prevzelo bistveno več vrednot tigrovcev in manj sovjetski vzorcev, zaradi katerih danes v Sloveniji odkrivamo nova grobišča".

''Vlečni konj in idejni voditelj''

TIGR je bil "vlečni konj in idejni voditelj" upora na Primorskem, je izpostavil predsednik istoimenskega društva Marjan Bevk. "TIGR je bil začetnik vstajenja Primorske, a brez enotne volje vsega primorskega prebivalstva tega ne bi zmogli," je poudaril in dodal, da se je po zmagi nad fašizmom vseslovenska zgodba o organizaciji izgubila, a jo društvo ponovno obuja.

Slovesnosti se je udeležil slovenski vrh. Bilo ni le predsednika države.
Slovesnosti se je udeležil slovenski vrh. Bilo ni le predsednika države. FOTO: POP TV

Slavnostni govornik na akademiji je sicer bil primorski rodoljub in pisatelj Boris Pahor, ki je poudaril, da se prvinski odklon TIGR-a od fašizma ni pojavil zaradi ideologije. Ob tem je spomnil na pomen zamejskih Slovencev za matično domovino tudi v današnjem času, a hkrati tudi njihovo ranljivost.

Slovesnosti, ki jo je sooblikoval zaznamoval podmladek društva TIGR, so se udeležili številni predstavniki slovenskega političnega življenja. Ob Janši so prišli še prvaki nekaterih drugih političnih strank, ministra za obrambo in notranje zadeve Karl Erjavec in Dragutin Mate ter nekateri predsedniški kandidati. Manjkal je le predsednik države Janez Drnovšek.

Že pred slavnostno akademijo pa so v Sežani predstavili novo knjigo Zgodba o TIGR-u avtorja Silva Faturja. S publikacijo želijo na preprost način predstaviti TIGR, o katerem ljudje vedo malo, je pojasnil Bevk.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

friderik1st
09. 09. 2007 02.34
Zakaj kastrirat , saj so ga ze juznoamerikanki vraci!!
?ri?ek
08. 09. 2007 23.31
Ivan Grozni pa fige v žepu... Kastrirat!!
romantik75@email.si
08. 09. 2007 19.45
Ne vem ali nekdo tu briše poste, če človek omenja komunistične povojne in med vojne zločine.Ker napisal sem kar nekaj o tem pa najprej je gor potem pa kar čudežno izgine, očitno so na tem forumu še vedno v vrhu ludje, ki jih resnica še kako boli in to ni čudno, vsaj vsi vemo koga podpira POP TV.
romantik75@email.si
08. 09. 2007 19.38
Dejtva govorijo v prid Danski, ki je osamsvojitev dobila pre ene žrtve zaradi svoje pametne politike. Pri nas pa so se komunisti borili samo za oblast. In zame koministi niso nikoli bili zavestni partizani. Zavestni partizani so bili tisti navadni partizani, ki so se borili resnično za svojo domovino in niso nikoli razmišljali, da bi kdaj bili na oblasti in takih poznam kar večino, samo ravno tako kot ti mešajo jabolka in hruške. Ne vejjo pa, da so ti komunisti partizani pobili tudi nekaj njihovih zavednih partizanov, samo zato, ker so ti zavedni partizani vedeli za koga se borijo iskreno ti komunist in ker so to javno oznanjali med partizani so jih ti komisit partizani pošiljali na misije, ki so vodile v zanesljivo smrt te zavedne partizane, ki so bili njihovi nasprotniki, imeli pa so visoke čine v partizanih. Eden takih je bil Franc Rozman Stane in eden je bil tudi eden izmed mojih sorodnikov, ki je imel najvišji čin v partizanih v našem koncu in enega izmed najvišjih v vseh partizanih. Povej mi katera vojska pošilja svoje generale in komandante na prvo linijo fronte in celo v izvidnico. Drugaće pa sem bil na Svetem Urhu, sem še generacija, ki so jo pumpali tako kot so tebe z pravljicami o herojstvu komunizma, zamolčali pa so njihovo drugo zločinsko plat. Ti pa povem, da obsojam zločine komunizma, fašizma in nacizma in vseh njihovih sodelovcem.
friderik1st
08. 09. 2007 19.33
Izgovor Dr Dr , da ne bo jedel in pil na Jansev racun je bos, saj gre tako ali tako iz nasih zepov.
Prvo Bore
08. 09. 2007 19.30
romantik75 Ti si pa vse tako zmeša, da se več ne vidiš ven. Kapitulacijo primerjaš z odporom proti okupatorjem pod vodstvom KPJ. Zakaj se ni cerkev in klerikalci proti okupatorjem ? Dej ne kvasi neumnosti. Kako se ne dogajajo v demokraciji umori ? Kenedi ? Ne blentaj
romantik75@email.si
08. 09. 2007 19.13
Prvo Borec. Ja v Jugoslaviji so kralja zrušila iz oblasti, Danska kraljevina pa je kapitulirala, torej so jih Nemci ravno tako zavzeli kot je bilo zavzeto našo ozemlje, na koncu pa so Danci zaradi svoje bol pametne politike ni bilo nobenega ne potrebnega prelivanja krvi, kar se je dogajalo pri nas. In očitno ne veš, da se je bela garda pojavila ravno zaradi nasprotja komunistične ureditve in vsega tega ne bilo, če bi ravnali isto kot je Danska, pa da ne pozabim Danska ni izgubila niti metra svojega ozemlja mi Slovenci pa smo kar preveč. Poleg tega pa sem bil na Svetem Urhu in ne podpiram zločinov neglede ali so jih pozvročili komunisti, fašisti in nacisti s svojimi sodelavci. Samo v demokraciji, ki je pri nas ni bilo po vojni, se ljudi ne pobija, sploh pa ne brez obsodbe kakor je to počela komunistična partija. Poleg tega pa so tvoji kvazi partizani komunisti, pobijali ali pa na kak drug način spravili v grob tudi svoje soborce partizane, ki se nikoli niso borili za oblast in se niso strinjali z njihovo politiko, ki je bila za ene znana že tudi med vojno. Lep primer je bil Franc Rozman Stane in takih zavednih partizanov, ki se nikoli niso borili za oblast je bilo še mnogo in eden izmed njih je bil tudi moj sorodnik, ki je bil ravno tako imel najvišji čin na našem koncu v partizanih in so kljub temu poslali komunisti partizani v smrt na konju v izvidnico in nobena normalna vojska ne pošle v izvidnico človeka, ki ima tako visok čin, ker ve, da je to praktično samomor.
romantik75@email.si
08. 09. 2007 18.53
Ja in potem vsi vemo kam nas je to pripeljalo nas in kam kapitulacija Dansko, ki je bila pred državnim udarom ravno tako kraljevina, pri nas smo se šli pobijanje lastnega naroda in s tem diktaturo po ruskem vzoru, Danska pa se je demokracijo po zahodnih merilih, pa čeprav s kraljem načelu, veš vseeno imeti svobodo brez prelivanja krvi in kralja kot pa da se pobija lastni narod in na način kot je Danska prišla do samostojnosti je najbolj idealen in njhova politika je bila že med drugo svetovno vojno bol pametna kot pa naša komunistična, ki se ji je šlo izključmo samo za oblast. Ti pa povem, da ne nešam partizanstva in komunizma kot ga ti. Partizani so se borili za domovino, komunisti pa v prvi vrsti za oblast in šele potem za domovino, s poudarkom maščevanja proti vse, ki se niso strinjali s njihovo politiko in dejstva so da so določeni zavedni partizani bili likvidirani s strani teh partizanskih komunistov. Lep primer je bil komandant Stane in takih nekomunistov partizanov, ki so bili likvidirani s strani kominstov partizanov je bilo še kar nekaj in vem, da za določene niti ne veš, ti pa povem da je bil eden izmed njih tudi moj sorodnik.
Prvo Bore
08. 09. 2007 15.51
Saj v Wikipedijo poglej , preden butneš ven. Kraljevina Jugoslavija je 25. marca 1941 na Dunaju podpisala pristop k trojnemu paktu in se tako pridružila fašističnim silam. Dva dni kasneje 27. marca zaradi pristopa k trojnemu paktu so v Beogradu izbruhnile demonstracije. Skupina proangleško usmerjenih častnikov in meščanskih politikov, oprta na proteste jugoslovanskih narodov, je izvedla državni udar. Zrušila je kneza Pavla in za polnoletnega razglasila Petra II. kot kralja. Vodenje vlade je prevzel letalski general Dušan Simović. Tako je država dejansko izstopila iz fašističnega tabora.
Prvo Bore
08. 09. 2007 15.47
clementia555 Ti si velika pizda, to že vsi vemo. romantik75 kaj si letnik 75 ? No saj vem da ne boš rekel, da si priča, ki je bila v Kočevskem Rogu in Teznu. Nikoli pa nisi bil na Svetem Urhu, seveda. Pozabil si napisati Kristjanstvo in da je bil Papeš Janez Pavel II največji vojni zločinc in veliki hinavski kapitalist. Aja pogovarjamo se o Tajnem društvu PGC. Kakor se spomnim, smo mi tudi imeli takšno tajno društvo. Kradel smo jagode in jabuka komunistom. Ali bom kaj dobil za to ?
clementia555@yahoo.com
08. 09. 2007 15.39
Prvo Borec: O tem kdo so pi**e, bi lahko razglabljala. Bi te pa samo opomnila, da so nasi komunisti najprej sodelovali z Hitlerjem, nato z zavezniki in po koncu vojne samo z ZSSR. Toliko o oportunističnih pi**kah. :-)
romantik75@email.si
08. 09. 2007 15.36
Prvo Borec, daj priznaj da so tvoji heroji tisiti, ki so se borili za komunizem in zato niso izbirali sredstvev. Ja in kaj je narobe, če je Danska kraljevina, saj je bila Jugoslavija pred vojno tudi kraljevina si pozabil na del zgodovine? Pa so potem vaši ralja izgnali samo zato, da so se lahko šli revolucijo.Ja pa ko govoriš tolk v prid cerkvenikom ali jih niso ravno tebi ljubi komunisti po vojni še kako zaničevali in pobijali, če niso mislili in govorili kot so oni želeli. Ja komunisti ste pa zločicni tak, če tega ne veš. In enportisijski sistem ni mogel biti nikoli demokratičen sploh pa ne na način po ruskem vzoru, kjer se je pobijalo vse kar se ni strinjalo z vašo zločinsko politiko. Zame so KOMUNIZEM, FAŠIZEM in NACIZEM vsi povrsti diktatorski režimi in to je tudi dejstvo, v noben od teh režimov ni bilo svobode govora in vsi so pobijali, KOMUNIZEM pa je bil tako pokvarjen, da je pobijal celo lasten narod, kar pa nista počela ne FAŠIZEM in ne NACIZEM.Tako, da ne klobasaj ne umnosti. Je pa dejstvo, da države, ki so se šle komunizem so vse imele in še imajo nižji standart kot tiste, ki se tega niso šle in to samo zato, ker so komunisti kupovlai socialni mir, da so zdržali na oblasti z krediti, ki jih bodo odplačevali še naši zanamci.
Prvo Bore
08. 09. 2007 14.46
romantik75 kako to veš ? Za mene so bili deci, ker so se upali v klerikaski Sloveniji boriti proti okupatorjem in njihovim pomagačem in predvsem proti cerkvi. Vsaka čast župnikom , ki so bili za narod. Če so jih pa dobili, so jih pa preselili na Hrvaško, tudi to se ve. Danska je kraljevina butelj ""Dansko kraljestvo (krajše le Danska) je najmanjša nordijska država, ki se nahaja v Skandinaviji v severni Evropi na polotoku vzhodno od Baltskega morja in jugozahodno od Severnega morja. Vključuje tudi številne otoke severno od Nemčije, na katero meji tudi po kopnem, in Poljske, poleg teh pa še ozemlja na Grenlandiji in Ferskih otokih, ki so združena pod dansko krono, čeprav uživajo samoupravo."" En veliki sralec si, da kar glava boli. V zavezništvo skupaj z VB in ostalimi je Amerika stopila , šele po napadu Japoncev in nič prej. V Ameriki se še marsikaj nahaja in ne samo komunistične stranke. Vi , klerikalci ali kapitalisti, Vam pa je itak vseeno, kdo Vas okupira. Same pi**e ste.
Eastman
08. 09. 2007 14.44
luzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer....
Lahka konjenica
08. 09. 2007 14.33
dokl007: Če ti ne hodiš v Cerkev, nas tiste, ki danes praznujemo Mali šmaren ali Marijino rojstvo pusti pri meru. Povej mi ti: Si Kristjan, Protestnat, Pravolsavni kristjan ali Musliman? Ali pa si zaprisežen ateist.
doki007@email.si
08. 09. 2007 14.28
luser ,.....sm ti že sto krat povedu da sm jst stranka bodočnosti ,...SNS ,....in razmišljam s svojo glavo !!!!!
Lahka konjenica
08. 09. 2007 14.26
dokl007: Čigav si pa ti frend. Komu si topli bratec. Ropu, Komu? Odgovori?
doki007@email.si
08. 09. 2007 14.13
luser,......sej je bil tvoj homo frend tm ,....zakaj bi moral bit tut vrhovni poglavar ,.....????!!!!
Lahka konjenica
08. 09. 2007 14.10
F10: Saj si tudi ti verjetno to proslavo gledal in nisi bil v Sežani. Pa Drnovšek bi moral biti tam, ker je njegova to dolžnost. Ti pa nisi važen in ti ni treba biti tam. Toliko oi tem.
romantik75@email.si
08. 09. 2007 13.45
Prvo Borec tebi tako in tako ni pomoči, ker bereš še vedno pravljice o partizanih in nemcih. No bi te potem vprašal čemu so bile potem potrebne vse žrtve, če je Danska samostojna že od konca Druge svetovne vojne in to brez ene sam žrtve?Je pač vodila bol pametno politiko, kar je očitno dejstvo. No pa tudi, če so ti ZDA za vzor zaveznikov, upam da veš vsaj to, da v ZDA ni bilo nikoli komunizma in da v ZDA tudi nikoli ni bilo povojnih in izvensidnih pobojev.