Slovenija

Drnovšek v parlamentu o odstopu

Ljubljana, 04. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci državnega zbora so se seznanili z odstopom novoizvoljenega predsednika države Drnovška s položaja predsednika vlade. S tem je sredi parlamentarnega mandata prenehala funkcija celotni slovenski vladi.

Drnovšek med nagovorom poslancem
Drnovšek med nagovorom poslancem FOTO: POP TV

Kot vlada v odstopu bo do izvolitve nove lahko opravljala le tekoče posle. Še zadnjič je v vlogi premiera poslanke in poslance nagovoril Janez Drnovšek, ki se je državnemu zboru ob tej priložnosti zahvalil za desetletno sodelovanje, poslankam in poslancem pa še naprej zaželel uspešno delo.

"Skupaj smo postavili temelje te države," je dejal Drnovšek. "Vlada je predlagala, državni zbor pa sprejel zakone, ki so temelj pravnega reda Slovenije. Na zahtevnih področjih smo skušali dati čimveč od sebe z iskreno željo, da storimo čim več in čim bolje za državo in državljane." Po Drnovškovem prepričanju so skupaj postavili dobre temelje za nadaljnji razvoj Slovenije. Koalicija in opozicija sta pri državotvornih vprašanjih uspeli najti skupni jezik in premagati razlike, znali so "stopiti skupaj", ko je šlo za ključne odločitve.

Tudi na novi funkciji si bo Drnovšek, kot je dejal, v okviru ustavnih pooblastil prizadeval za čim boljši razvoj Slovenije, da bi bilo navznoter čim manj napetosti in čimveč pozitivnega ozračja. "Pred nami je novo obdobje, vstopamo v EU in zvezo Nato, imeli bomo enkratno priložnost za sodelovanje z drugimi narodi pri izgradnji Evrope in sveta. Samo od nas pa bo odvisno, koliko bomo pri tem uspešni in kakšen bo naš prispevek," je dejal Drnovšek. Nastop pred poslankami in poslanci pa je sklenil z besedami, da jih čakajo še težke naloge, vendar jih bodo po njegovem prepričanju zmogli in s tem Sloveniji zagotovili uspešen razvoj in čimboljše življenje.

državni zbor
državni zbor FOTO: POP TV

S seznanitvijo DZ o odstopu premiera se tako lahko začnejo postopki za imenovanje novega mandatarja in celotne vlade. Predsednik države Milan Kučan je za petek že sklical ločena posvetovanja o kandidatu za predsednika vlade z vodji poslanskih skupin.

SORODNI ČLANKI