Slovenija

Drnovšek pri Putinu

Moskva, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janez Drnovšek je zaključil dvodnevni uradni obisk v Rusiji, potem ko se je v Sočiju ob Črnem morju sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Voditelja sta se strinjala, da so predvsem na področju gospodarstva odnosi med državama izjemno dobri.

V sproščen pogovoru sta premier Drnovšek in ruski predsednik Putin, največ pozornosti namenila gospodarskemu sodelovanju med državama. Po Putinovem mnenju je naloga, ki sta si jo zadali državi, da bi dvostranska blagovna menjava dosegla milijardo dolarjev, uresničljiva, tudi zaradi stabilnih razmer v Sloveniji, tako političnih kot gospodarskih.

Rusija pa si zdaj želi povečati raznovrstnost gospodarskih poslov, to predvsem pomeni, da bi Slovenija iz Rusija uvažala različne izdelke, saj trenutno v večji meri kupuje le plin in nafto.

Sogovornika sta obenem pozdravila deklaracijo o prijateljskih odnosih in sodelovanju, ki sta jo premiera obeh držav podpisala včeraj. Kot je poudaril Putin, je dokument po obliki deklaracija, vendar pa državi zavezuje k načelom, ki so podlaga za okrepljeno sodelovanje. Pohvalil je tudi dober razvoj odnosov na področju humanistike in kulture; tako je pozdravil zamisel o ustanovitvi Centra slovanskih kultur, ki bi imel sedež v Ljubljani, ter dober razvoj sodelovanja med slovenskimi in ruskimi ministrstvi na resorni ravni.

Podoben pogled na mednarodne probleme

Putin je obenem poudaril, da Rusija in Slovenija podobno gledata na mednarodne probleme, npr. na razmere v Jugoslaviji. O iraški krizi imata državi po Drnovškovih besedah podobne poglede. Rusko stališče je, da je treba krizo reševati v okviru Varnostnega sveta Združenih narodov, uporaba vojaških sredstev pa bi bila možna le v primeru, če bi Irak odklonil nov prihod inšpektorjev za oboroževanje.

Govorila sta tudi o načrtovani širitvi zveze Nato. Kot je povedal Drnovšek, Putin pozna slovensko stališče, ki mu ne nasprotuje in zanj vidi razloge, vendar pa meni, da se bo morala zveza Nato preoblikovati in vzpostaviti nov smisel v novih razmerah. "Kar se tiče slovenske kandidature za Nato, ni popolnoma nobenega nasprotovanja ali pomislekov s strani Rusije, saj navsezadnje tudi Rusija sama vzpostavlja poseben partnerski odnos z zvezo Nato," je povedal Drnovšek.

Že četrto srečanje Putina in Drnovška

Pogovor med Putinom in Drnovškom je potekal v prijateljskem vzdušju (Foto: POP TV)
Pogovor med Putinom in Drnovškom je potekal v prijateljskem vzdušju (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Tudi Drnovšek, ki se s Putinom tokrat srečuje četrtič, je poudaril, da se dvostranski odnosi razvijajo dobro, in to na vseh področjih, Putinu pa je čestital za vodenje države. "Pod vašim vodstvom je v razmerah, ki niso enostavne, Rusija postala pomemben dejavnik v mednarodni skupnosti," je dejal.

Drnovšek je Putina povabil, naj obišče Slovenijo. Do obiska, bodisi uradnega bodisi neformalnega, bi morda lahko prišlo prihodnje leto, če bo za to priložnost. Po Drnovškovih besedah je Putin temu naklonjen in sedaj bodo skušali uskladiti termin.

SCT gradi letališče v Sočiju

Kot je še poudaril Drnovšek, ga je na obisku spremljala močna gospodarska delegacija, ki je v rusko stranjo vzpostavila dobro ozračje, tako da se poslovnežem obeh strani odpirajo nove možnosti in zamisli. Ob koncu dvodnevnega uradnega obiska v Rusiji pa si je v mestu Soči ob Črnem morju ogledal letališki terminal, ki ga bo dokončalo slovensko podjetje SCT. Gre za enega največjih slovenskih gradbenih projektov v Rusiji, ki naj bi skupno z že opravljenimi deli dosegel vrednost okrog 100 milijonov dolarjev.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA