Slovenija

Drnovšek pisal Bushu

Ljubljana, 12. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik države Janez Drnovšek je pisal ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu v zvezi z vojno v Iraku. V pismu je med drugim zapisal, da je z vojaško akcijo končan le prvi del naloge, saj je treba sedaj zagotoviti normalno življenje iraškemu narodu.

"Vojna v Iraku je končana. Marsikdo v svetu je dvomil v njeno upravičenost. Mnogi pa smo bili prepričani, da je bilo potrebno razorožiti režim Sadama Huseina, čeprav smo upali, da se je mogoče izogniti vojni. Vi ste bili prepričani, da je to nujno storiti v interesu nacionalne varnosti in v interesu človeštva", je v pismu zapisal predsednik Drnovšek. Predsednik je v pismu še izrazil sočustvovanje z vsemi žrtvami vojne in s svojci vseh padlih ameriških vojakov.

Predsednik Drnovšek je še zapisal, da so sile koalicije uspešno končale bojne naloge, ceni pa tudi, da je bila vojna akcija izpeljana tako, da je poskušala čimbolj zmanjšati človeške žrtve, zlasti med civilnim prebivalstvom. "Vendar je s tem opravljen le prvi del naloge. Končno sodbo bo svetovna javnost in zgodovina dala, ko bo uspešno vzpostavljeno mirno in normalno življenje iraškega ljudstva," je še zapisal predsednik in dejal, da ne dvomi, da bo to življenje veliko bolj svobodno, kot je bilo v času vojaškega režima Sadama Huseina.

Predsednik je v pismu Bushu še poudaril, da so razmere danes v Iraku takšne, da je nujna hitra in zelo učinkovita akcija, da se vzpostavi red in ustavi plenjenje ter zagotovi najnujnejše aktivnosti za mirno življenje prebivalcev. Predvsem je po Drnovškovem mnenju potrebna takojšnja humanitarna pomoč, zlasti nujna medicinska oskrba. "Od tega, kako uspešno se bo ta situacija razrešila, bo odvisno tudi, kako bo iraško ljudstvo sprejelo akcije koalicije," je še dejal predsednik in ob tem posebej izpostavil, da je tudi Slovenija pripravljena po svojih močeh pomagati pri humanitarnih akcijah.