Slovenija

Drnovšek odstopil

Ljubljana, 02. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
E.R./B.M./STA
Komentarji
0

Zmagovalec predsedniških volitev Janez Drnovšek je po pogovoru z dosedanjim predsednikom države Kučanom odstopil s položaja predsednika vlade. Zdaj so se začeli pogovori o rekonstrukciji vlade, saj naj bi njeno vodenje prevzel finančni minister Anton Rop.

Janez Drnovšek odstopil kot predsednik vlade
Janez Drnovšek odstopil kot predsednik vlade FOTO: Reuters

Drnovšek je odstopil s položaja premiera, potem ko se je sestal z dosedanjim predsednikom Milanom Kučanom, ki bo predsedniško funkcijo predal Drnovšku 23. decembra. "Kar se tiče zamenjave v vladi, je bila ta predvidena še preden sem začel z volilno kampanjo. O tem smo se pogovorili, tako v stranki kot v koaliciji. Neki temeljni dogovori so bili sklenjeni, zato ne pričakujem, da bi prišlo do večjih težav," je o zamenjavah v vladi dejal Drnovšek.

"Kar se tiče zamenjave v vladi, je bila ta predvidena še preden sem začel z volilno kampanjo. O tem smo se pogovorili, tako v stranki kot v koaliciji. Neki temeljni dogovori so bili sklenjeni, zato ne pričakujem, da bi prišlo do večjih težav," je o zamenjavah v vladi dejal Drnovšek.

Na mestu premiera bo Drnovška najverjetneje nasledil finančni minister Anton Rop. Zamenjavo na položaju predsednika vlade je predvidela že koalicijska pogodba, ki so jo LDS, ZLSD, SLS in DeSUS podpisale po državnozborskih volitvah leta 2000. V tej pogodbi je tudi člen, ki določa, kateri stranki pripada posamezen vladni resor. Predsednik sveta LDS Gregor Golobič je sicer napovedal, da bo nova vlada izvoljena do 20. decembra, podporo najverjetnejšemu mandatarju za sestavo vlade Ropu pa sta napovedali tudi ZLSD in DeSUS.

Nova vlada do 20. decembra

Slovenija naj bi po nekaterih napovedih novo vlado dobila do 20. decembra. Novoizvoljeni predsednik države Janez Drnovšek pa naj bi pred poslankami in poslanci zaprisegel tri dni kasneje.

Slovenija naj bi po nekaterih napovedih novo vlado dobila do 20. decembra. Novoizvoljeni predsednik države Janez Drnovšek pa naj bi pred poslankami in poslanci zaprisegel tri dni kasneje.

Potem, ko se bo o Drnovškovem odstopu seznanil državni zbor, bodo stekli roki za imenovanje novega mandatarja. Posvetovanja s poslanskimi skupinami naj bi opravil dosedanji predsednik države Milan Kučan, ki bo predlog poslal v državni zbor. Ta bo odločil o izvolitvi, novi predsednik vlade pa bo državnemu zboru predlagal listo kandidatov za nove ministre. Če bo prišlo do zamenjav različnih ministrov ali samo finančnega ministra, ki bo zasedel funkcijo premiera, bo znano v naslednjih dneh, ko bodo v posameznih koalicijskih strankah začeli pogovore o učinkovitosti določenih ministrov.