Slovenija

Drnovšek o prepotrebnosti onkologije

Ljubljana, 25. 10. 2007 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Onkološko zdravljenje raka je edino učinkovito, nobene alternative ni, je ob odprtju nove onkologije dejal Drnovšek.

Janez Drnovšek in Zofija Mazej Kukovič ob odprtju nove onkologije
Janez Drnovšek in Zofija Mazej Kukovič ob odprtju nove onkologije FOTO: POP TV

Vsak zdravilec, ki pravi, da lahko zaustavi tako bolezen, je šarlatan, je bilo prvo od treh sporočil, ki jih je predsednik Janez Drnovškovih izrekel ob svečanem odprtju nove stavbe Onkološkega inštituta v Ljubljani. Izrazil je veselje, da je nova onkologija končno odprta in dejal, da si "tako bolniki kot zdravstveno osebje zaslužijo boljše pogoje za zdravljenje in delo".

Drnovšek se zaveda, da preseneča

"Ko je rak diagnosticiran, se v večini primerov razvija hitro in takrat ni časa za to, da bi bolnika zdravili na tak način, da bi usposobili obrambne mehanizme njegovega telesa. Ta čas je minil in ko je bolnik tako daleč, pomagajo proti agresivnemu raku le tako agresivna sredstva, kot jih uporablja onkologija," je dejal Drnovšek.

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič ter direktor Onkološkega inštituta Aljoša Rojec sta z zalivanjem sončnic slovesno odprla novo stavbo Onkološkega inštituta (OI), ki se je v začetku tega meseca dokončno preselil. Mazej Kukovičeva je ob tem opozorila, da bo treba vso novo in sodobno opremo na OI "maksimalno izkoristiti" vsaj 16 ur dnevno. Za to pa bo po njenih besedah treba boljšo organizacijo in prilagajanje omejenih virov, predvsem ljudi.

"Morda boste presenečeni nad to mojo izjavo, saj se je o meni veliko pisalo, češ da preferiram alternativno zdravljenje pred uradno medicino. To ni res. Moj primer je bil drugačen, šlo je za bolj redko obliko počasi napredujočega neagresivnega raka, ki je bil odporen na kemoterapijo in obsevanja. Zato je bilo na razpolago dovolj časa, da sem lahko sam našel poti za dvig obrambne sposobnosti organizma. Pri tem pa mi niso pomagali alternativci, kot velikokrat slišim ali berem. Še najbolj mi je pomagala narava, ki je po mojem prepričanju še vedno najboljši zdravilec," je svoje izjave in dejanja pojasnil predsednik.

Kot je pojasnil, je o tem danes prvič spregovoril zato, da bi zdravstvenim delavcev povedal, da ceni njihovo delo in tudi zato, da ljudje ne bi več zlorabljali njegovega primera.

Duh mora ostati močan

V zadnjih desetletjih pojavnost raka strmo narašča, s tem pa tudi obremenjenost Onkološkega inštituta. Tako je bilo predvsem v zadnjih letih pogosto slišati pozive in opozorila tako onkoloških bolnikov kot tudi zdravstvenega osebja inštituta k ukrepanju.

Poleg tega je predsednik republike opozoril na pomembnost "vedrosti, optimizma in pozitivnega odnosa" tako pri zdravstvenih delavcih kot pri bolnikih na Onkološkem inštitutu. To je izjemno pomembno tudi za sam izid zdravljenja, saj lahko pripomore k uspešnosti zdravljenja, je poudaril Drnovšek. Zdravstvene delavce pa je opozoril, da je pozitiven odnos pomemben tudi zanje same, sicer se bo "slej kot prej kaj pritaknilo".

Drnovšek je ob tem ministrici za zdravje Zofiji Mazej Kukovič "položil na srce", naj za svojo prioriteto postavi uvedbo telemedicine oz. elektronskega zdravljenja in modernizacijo zdravstvene kartice, kar je označil za pomanjkljivost v slovenskem zdravstvu.

Telemedicina namreč omogoča takojšen posvet med zdravniki ne glede na to, kje se geografsko nahajajo - kjer koli na svetu. S takšnim načinom posvetovanja bi se namreč kvaliteta zdravljenja bistveno povečala. Osnova za to pa je prav drugačna elektronska kartica zdravstvenega zavarovanja, ki bi vsebovala vse zdravstvene podatke o posamezniku, je dejal Drnovšek. "Če ne bo tega nadaljnjega napredka, bo težko slediti napredkom znanosti in stroke drugod po svetu".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
28. 10. 2007 23.18
V tujini se baje da že marsikaj ozdraviti. Drnovšek in Peterle sta bila veliko zunaj in baje nič na onkološkem. Za navadn folk je onkološki pač zadostno poceni...
bedarija2003@yahoo.com
26. 10. 2007 00.37
knes, tebe pa mal vejce matrajo:)
kandazar@gmail.com
25. 10. 2007 22.57
Po govoru sodeč in pa odsotnosti v javnem življenju imam očutek da je dr. drnovšek hudo bolan. Res škoda je takega človeka kot je dr. drnovšek.
boschko1@yahoo.com
25. 10. 2007 21.29
Drnovšek ti si car, upam da se ne boš umaknil iz javnega življenja, saj si pionir sodobne družbe in vzgled borca za življenje.
rozlicek@gmail.com
25. 10. 2007 21.07
Tudi mene je presenetil v pozitivnem smislu. Je pa tako, da Drnovšek, če je sam, že vredu govori in ne dela konfliktov, ko pa so za njim razni Lovrinci ipd., takrat se mu pa odtrga in govori traparije. To se točno vidi po odnosu s predsednikom vlade. Od začetka sta bila v dobrih odnosih potem je pa nekdo v Murglah začutil, da to ni dobro, so se pa začela podtikanja.
knes
25. 10. 2007 20.51
Predsednik republike, ki je, sicer, v oblici primerov, v zadnjem casu (predvsem imam v mislih dogajanje okoli guvernerja slovenske centralne banke), deloval kot navadno politikantsko govedo, me je tokrat res pozitivno presenetil. Lepo je razjasnil dvome in čenče o njegovem zdravljenju in bolezni ter jasno in glasno, s kredibilnostjo cloveka, ki je sam nekaj izkusil, povedal nekaj pametnega. Mogoce samo skoda, da se ni tako lepo izjasnil ze kdaj prej. Drugace pa - tokrat - bravo Drnovsek, tokrat bi morale tvoje besede seci do srca mnogim. Me je pa mozakar res presenetil :)). Fino.
Tonček Balonček
25. 10. 2007 20.49
Ena velika razlika je. Onkološki bolniki imajo zdravljenje zastonj oziroma ga krije zdr. blagajna, zdravilci pa te ljudi v stiski in njihove svojce ožamejo do zadnje pare, sploh če se rak razvija počasi traja...
123_Zoke_vec_ni
25. 10. 2007 20.29
A potem je SOVA plačala Sadanandu (razvpitemu alternativnemu zdravilcu) letalsko karto, da je šel zgolj na kavico in korenček k Drnovšku????
Tonček Balonček
25. 10. 2007 20.03
Škoda, pa ravno danes sem kupil neke piramide in kristale! Jutri, ko grem na seanso, kjih bom poizkusil vrniti.