Slovenija

Drnovšek na obisku v Moskvi

Ljubljana, 12. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski premier Janez Drnovšek se je v okviru dvodnevnega obiska v Rusiji sestal z ruskim premierom Mihailom Kasjanovom, s katerim je podpisal deklaracijo o prijateljskih odnosih in sodelovanju med državama.

Z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom se bo premier Drnovšek srečal jutri v njegovi letni rezidenci v Sočiju ob Črnem morju. Osrednja tema pogovorov bo vsestranski razvoj dvostranskih odnosov, predvsem v gospodarstvu. Pogovarjali se bodo tudi o evropskih in svetovnih varnostno-političnih procesih ter odnosih obeh držav z Evropsko unijo in zvezo Nato. Pozornost bo posvečena še razmeram v JV Evropi in vlogi Slovenije v regiji.

Deklaracija o odnosih med Slovenijo in Rusijo

Po pogovorih z ruskim premierom Mihailom Kasjanovom je Janez Drnovšek povedal, da so postavljeni temelji za dolgoročno sodelovanje med državama. K boljšemu sodelovanju bo po mnenju obeh premierov pripomogla tudi deklaracija o prijateljskih odnosih in sodelovanju, ki sta jo danes podpisala v Moskvi. Deklaracija naj bi predstavljala mejnik v dvostranskih odnosih in temeljni kamen za nadaljnje sodelovanje na vseh področjih.

V deklaraciji se strani zavzemata za razvoj dvostranskih odnosov na podlagi splošno priznanih načel in norm mednarodnega prava. Zavzemata se tudi za krepitev sodelovanja v okviru mednarodnih organizacij, pa tudi za dialog s ciljem gradnje demokratične evropske arhitekture stabilnosti in varnosti. Državi se izrekata za sodelovanje v boju z novimi globalnimi izzivi 21. stoletja, posebej proti mednarodnemu terorizmu. Državi se v deklaraciji izrekata za razvoj povezav na področju gospodarstva, financ, gradbeništva, industrije, prometa, telekomunikacij, znanosti in tehnologije ter na obrambnem in varnostnem področju. Zavzemata se za ugodne pogoje za sodelovanje podjetij obeh držav, ugotavljata pa tudi pomen razvoja povezav na področju goriva in energetike ter pri širitvi prometnih omrežij in infrastrukture. Premiera sta izrazila zadovoljstvo tudi nad sodelovanjem na drugih področjih, kot so kultura ali turizem.

Slovenija in Rusija sta danes podpisali še dva sporazuma

Drnovšek je ruskega cerkvenega dostojanstvenika povabil na obisk v Slovenijo
Drnovšek je ruskega cerkvenega dostojanstvenika povabil na obisk v Slovenijo FOTO: Reuters

Ministrica za gospodarstvo Tea Petrin je podpisala sporazum med vladama Slovenije in Rusije o pomorskem prometu, obrambni minister Anton Grizold pa sporazum med vladama Slovenije in Rusije o sodelovanju na področju civilne zaščite in preprečevanja posledic naravnih in civilizacijskih nesreč.

Pogovori tudi o reševanju klirinškega dolga

Premiera sta se pogovarjala tudi o vprašanju reševanja klirinškega dolga nekdanje Sovjetske zveze nekdanji Jugoslaviji. Kasjanov je izrazil upanje, da se bodo o problemu kmalu uskladile naslednice, nato pa je ruska stran pripravljena na nadaljnja pogajanja. Rešitev naj bo takšna, da bo vodila v okrepitev razvoja dvostranskega gospodarskega sodelovanja, je poudaril.

Drnovška na obisku v Rusiji spremlja tudi visoki predstavnik RS za nasledstvena vprašanja Rudi Gabrovec. Kot je povedal novinarjem, se je v Moskvi sestal s predstavniki nekdanje sovjetske izvozne banke Vnešekonom banke, pri kateri je knjižen dolg nekdanje Sovjetske zveze nekdanji SFRJ. Šlo je za predhoden informativen sestanek, na katerem naj bi ugotovili, kako daleč so prišla pogajanja o rešitvi vprašanja klirinškega dolga.

Patriarh Aleksij II.: Slovenija in Rusija imata veliko skupnega

Slovenski in ruski premier
Slovenski in ruski premier FOTO: POP TV

Slovenija in Rusija imata veliko skupnega, saj obe državi vzpostavljata svojo državnost, v obeh pa poteka tudi duhovni preporod, je po srečanju s slovenskim premierom Janezom Drnovškom povedal patriarh ruske pravoslavne cerkve Aleksij II.. Zavzel se je, da bi slovanski narodi razvijali medsebojno sodelovanje, Slovenija pa je prva slovanska država, ki meji na Zahod, je poudaril ruski patriarh.

Govorila sta tudi reševanju krize v Iraku, patriarh Aleksij II. pa je menil, da bi morebiten vojaški poseg prinesel le nesrečo v življenju ljudi. Tako se je zavzel, da bi naredili vse za rešitev krize po mirni, politični poti. Tudi slovenski premier se je strinjal, da je vojaška sila zadnja možnost in da je rešitev treba poiskati v političnih sredstvih. Premier Drnovšek je še povedal, da bo politika težko sama rešila napetosti, ki so se pojavile v svetu v 21. stoletju. Tu imajo po njegovem mnenju zelo pomembno vlogo verski voditelji, dialog med religijami, zmanjševanje napetosti in večja strpnost.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA