Slovenija

Drnovšek končal obisk v ZDA

Ljubljana, 19. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janez Drnovšek se je vrnil z delovnega obiska v ZDA, ki ga je včeraj sklenil s srečanjem z ameriškim predsednikom Bushem. Ob prihodu je obisk ocenil kot uspešen.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Srdjan Zivulovic/Bobo

ZDA so nas pripravljene sprejeti v zavezništvo kot svojega zaveznika, je dejal Drnovšek po prihodu na brniško letališče in dodal, da formalne odločitve o članstvu v zvezi Nato še ni. Iz celotnega konteksta pogovorov pa Drnovšek ocenjuje, da so za to zelo velike možnosti.

Glede prihodnjih odnosov z zvezo Nato je bil Drnovšek v današnji izjavi za novinarje na brniškem letališču optimističen. "Gre za strateške, zgodovinske odločitve in menim, da se morajo Slovenci pravilno odločiti takrat, ko nam bo - mislim, da nam bo - ponujena možnost za vstop v zavezništvo," je dejal.

"V ZDA imamo veliko prijateljev, to se je pokazalo tudi med obiskom. Razpoznavnost Slovenije je zdaj veliko večja kot pred leti. ZDA so nas pripravljene sprejeti v zavezništvo kot svoje zaveznike," je dejal premier. Ob tem je poudaril, da so bile ZDA naši zavezniki v drugi svetovni vojni, v devetdesetih letih pa je Nato na Balkanu omogočil tudi našo varnost. Premier zato meni, da je pomembna zgodovinska odločitev za Slovenijo, da to zavezništvo gojimo še naprej, in sicer tudi organizirano v zvezi Nato.

O svojih načrtih in potezah doma ter o svojem zdravstvenem stanju Drnovšek danes še ni želel govoriti.

Premier se je v okviru štiridnevnega obiska v Washingtonu srečal s senatorji in vodstvom predstavniškega doma ameriškega kongresa in z državnim sekretarjem Colinom Powellom. Osrednje teme pogovorov so bile deset let dvostranskih odnosov, pa tudi slovenska prizadevanja za vstop v Nato pred vrhom zavezništva v Pragi. Pred obiskom v Washingtonu se je premier Drnovšek v New Yorku udeležil posebnega zasedanja Generalne skupščine ZN o otrocih.