Slovenija

Drnovšek Janši stopil 'na rep'

Ljubljana, 27. 07. 2006 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Drnovšek je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj spet kritiziral vlado Janeza Janše.

Predsednik Janez Drnovšek je do vlade Janeza Janše zelo kritičen
Predsednik Janez Drnovšek je do vlade Janeza Janše zelo kritičen FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik republike Janez Drnovšek se je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj odzval na izjave predsednika vlade Janeza Janše, ki je med drugim Drnovškovo ravnanje označil kot "nehigienično" in ga pozval, naj se počasi začne obnašati kot predsednik vseh državljanov.

"No, ste videli? Če mački stopiš na rep, zajavka! Ravno to je storil predsednik vlade, ko je bral spletno stran Gibanja za pravičnost in razvoj. Namesto, da bi resno vzel opozorila, da se dogajajo stvari, ki se ne bi smele, je odgovoril z žaljivimi napadi," je zapisal Drnovšek.

Kot je dodal, je treba opozarjati na pomanjkljivosti v delovanju države in jih postopno odpravljati. Pa ne zato, ker bi bili proti tej ali drugi vladi, pač pa zato, da bo naša država boljša in prijaznejša. "Če bo vlada delala dobro in v korist državljanov, jo bomo pohvalili. Vendar za zdaj izgleda, da se ta vlada bolj ukvarja sama s sabo in z utrjevanjem svoje oblasti. Od nikoder ni tolikokrat najavljenih gospodarskih reform, vlada ne rešuje in niti ne poizkuša reševati zapletenih odnosov s sosedi, veliko pa kadruje, v gospodarstvu, v medijih, povsod. Izgleda, da je pomembna predvsem lojalnost vladi oziroma stranki, ne pa kakovost ljudi," je kritičen Drnovšek.


Premier Janez Janša je Drnovškovo ravnanje označil kot "nehigienično" in ga pozval, naj se počasi začne obnašati kot predsednik vseh državljanov
Premier Janez Janša je Drnovškovo ravnanje označil kot "nehigienično" in ga pozval, naj se počasi začne obnašati kot predsednik vseh državljanov FOTO: Dare Čekeliš

Če kdo opozori na te pojave, je takoj deležen ostrih napadov vladnih predstavnikov in zasmehovanja s strani provladnih časopisov. "Pa nekateri kritizirajo Rusijo zaradi avtokratske politike. Ne bi bilo treba iti tako daleč," ugotavlja predsednik republike.

Še je upanje...

Predsednik republike tudi meni, da ima vsak priložnost, da se spremeni in začne delati drugače - tudi predsednik vlade in njegovi možje. Bilo bi v veliko korist naše države in vseh državljank in državljanov, če se to zgodi. "Zakaj bi se morali tako trdo med sabo ločevati po strankarski ali kakšni drugi pripadnosti, ko pa bi lahko skupaj, z medsebojnim upoštevanjem in spoštovanjem, storili zelo veliko," še sprašuje.

"Z veseljem bomo sprejeli ponujeno roko za sodelovanje na podlagi pravice in poštenosti. Če pa bo odgovor sovražen in žaljiv, pa se mu bomo tudi znali postaviti po robu. Še naprej bomo opozarjali na slabosti, podprli pa bomo vse dobro, kar bo naredila ta ali kakšna druga vlada," sklene predsednik republike.


Drnovšek je opozoril na napake pri nakupu operacijskih miz, kjer bi, po njegovem mnenju, lahko minister Bručan deloval učinkoviteje
Drnovšek je opozoril na napake pri nakupu operacijskih miz, kjer bi, po njegovem mnenju, lahko minister Bručan deloval učinkoviteje FOTO: POP TV

Kot je znano, je premier Janša v sredinem pogovoru za Radio Ognjišče zavrnil vse očitke Drnovška, ki je kritiziral ministra za zdravje Andreja Bručana v zvezi z nakupom operacijskih miz in ministra za javno upravo Gregorja Viranta v zvezi z gradnjo asfaltne baze v Planinski vasi ter premiera posredno pozval k njuni zamenjavi.

"Nekoliko nehigienično je, da ljudje, ki so v rokah imeli škarje in platno in bi zadeve lahko razrešili, pozivajo, k odstopu." Gre za nehigienično ravnanje in za amnezijo, ko gre za njihovo lastno odgovornost, je dodal premier. Drnovšek bi moral po njegovem mnenju razčistiti, ali je predsednik stranke oz. gibanja ali pa predsednik vseh državljanov in se počasi začeti tudi tako obnašati.

Predsednik se je glede sporne gradnje asfaltne baze sestal tudi z ministrom Virantom. Drnovšek je po pogovoru ocenil, da sta tako minister kot upravna enota v tej zadevi ravnala zakonito in korektno. Opozoril pa je na širše razsežnosti zadeve, predvsem na sporne odločitve občinskega sveta, ki je kljub drugačnim odločitvam ministrstev s svojim prostorskim aktom legaliziral sporno asfaltno bazo.

MZZ zavrača obtožbe

Zunanje ministrstvo je v zvezi z izjavami predsednika republike Drnovška, da ni ustrezno obveščen o zunanjepolitičnih dejavnostih slovenske vlade, danes sporočilo, da ministrstvo predsednika redno obvešča o svojih dejavnostih in je torej seznanjen s praktično vsemi zunanjepolitičnimi dejavnostmi ministrstva.

Na Drnovškovo izjavo o zunanjepolitičnih aktivnostih vlade se je odzval tudi kabinet premierja, ki je predsednikovo izjavo označil za neresnično.


MZZ trdi, da predsednika redno obveščajo o dogajanju na zunanjepolitičnem področju
MZZ trdi, da predsednika redno obveščajo o dogajanju na zunanjepolitičnem področju FOTO: POP TV

Kot so sporočili, je urad predsednika republike v letu 2006 prejemal v povprečju 9,4 poročila predstavništev Slovenije (t.i. depeš) dnevno. To po mnenju MZZ pomeni, da je predsednik sproti obveščen praktično o vseh, ne samo o najpomembnejših zunanjepolitičnih dejavnostih MZZ.

MZZ je spomnil, da je vlada marca lani oblikovala delovno skupino za usklajevanje zunanjepolitičnih dejavnosti Slovenije, v kateri sodelujejo tudi predstavniki predsednikovega urada. Skupina je nato pripravila uredbo o sodelovanju, obveščanju in usklajevanju na področju zunanjih zadev in mednarodnih odnosov, ki jo je vlada sprejela decembra lani.

MZZ nadaljuje, da je vlada na podlagi uredbe januarja sprejela načrt predvidenih srečanj predsednika republike, predsednika DZ, predsednika vlade, predsednika DS, ministrov in vodij vladnih služb za leto 2006. Načrt je bil usklajen z vsemi omenjenimi institucijami in resorji, so sporočili.

Na podlagi uredbe in v skladu z napovedanimi dejavnostmi predsednika republike vlada na svojih sejah redno in sproti sprejema gradiva (t.i. informacije) za predsednika. Gradiva pripravlja MZZ, z njimi pa obvešča predsednika o stališčih vlade glede ključnih zunanjepolitičnih vprašanj, ki so povezana z obiski v tujini in pogovori s tujimi sogovorniki v Sloveniji. Vlada je od začetka leta sprejela 14 takšnih informacij, navajajo na MZZ.

Zunanje ministrstvo je oblikovalo tudi strateški svet, ki se ukvarja z aktualnimi zunanjepolitičnimi vprašanji. Na seje strateškega sveta je vedno vabljen tudi zunanjepolitični svetovalec predsednika republike, ki pa se je po navedbah MZZ udeležil le ustanovne seje 1. junija lani. Ostalih osmih sestankov se ni udeležil, pri čemer praviloma ni opravičil svoje odsotnosti, še navajajo na MZZ.

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
02. 08. 2006 13.31
In kaj je po tvoje, nejc, interes države?
nejc.skrabar@siol.n
28. 07. 2006 19.03
Drnovšek je imel priložnost vrsto let, da bi kaj spremenil.Zakaj takrat ni ustavljal tajkunov,ki jih je bilo polno prav iz njegovih vrst?Seda ko se je spremenil sam, kar je zanj osebno čisto prav, bi moral razumeti kdaj nastopa kot predsednik države in kdaj kot Janez Drnovšek iz Zaplane.Podpiram stališče Janeza Janše, da mora predsedstvo in vlada delovati enotno, kadar gre za interese države. Janezu Drnovšku želim vse dobro, kot predsedniku države pa predlagam, da zaradi njegove preobrazbe in svojim novim nastopom v javnosti, ne utežuje delo drugim državnim organim.
ivanz
28. 07. 2006 16.37
janša ni nič drugega kot opurtunist. predlog za plebisiticid je predlagal socialistična stranka (sedaj del LDS), zaslugo pa si je prilastila janšamafija. sedaj pa pljuva po državi, ki mu je omogočila zastonj šolanje in zdravstveno oskrbo in ga celo postavila na visok položaj v socialistični mladini. potem začne kritizirati vojaško parado, nakar ga izključijo, na kar očitno ni računal, saj je kmalu zaprosil za ponovni pristop z najbolj osladnim pismom, kar sem ga kdaj imel čast prebrati. šele ko je prišlo do resnih preobratov v slovenski politiki je izbral stran, tokrat na žalost pravo. če bi ostal z "komunisiti" (narekovaji zato, ker so bili tej komunisti v resnici srbofili zvesti beogradu in so pozabili doktorino) bi bil zdajle najbrž soustanovitelj foruma 21.
ja2rise@email.si
28. 07. 2006 16.07
+1
Ne razumem, že tako nas je malo, pa se še med sabo kregamo... Namesto da bi skupaj stopili in poskusili delovati enotno... Vsi, ki tako vneto zagovarjate vlado, pa pozivam da pošteno ocenite njeno delo in priznate, da tudi ta vlada počne napake in na te napake jo je treba opozarjati...
ja2rise@email.si
28. 07. 2006 15.50
Tipično. Če imaš svoje mnenje si pa kar za ubit... veš jsmazarot, ko smo se odločali za odcepitev od Jugoslavije nas je bila večina ZA odcepitev, in poleg politike, so šli tudi preprosti ljudje na ceste in se uprli tako da ne vem od kje ti ideja da nas je rešil Janez Janša...
jsmazarot@email.si
28. 07. 2006 15.34
Vi ste tako smešni ljudje, da jih na svetu ni bolj! Šinfate in šifate, ko vas pa za rešitev vprašajo pa ečete da se vas ne tiče! Čez Janšo tolčete kot največjega komunista in diktatorja, če ga pa ne bi bilo, bi pa vsi govorili srbsko in šele naši otroci bi se rešili spon jugoslavije! Malo razmisliti o teh besedah, jaz nočem v jarku s takimi kreteni kot ste vi sedet, vas raje sam vse pobijem...
ecoliqua
28. 07. 2006 14.26
Jansa obraca besede vsem ,ki imajo proti njemu. Valda Drnovsek govori resnico saj po izgledu nima vec kot par let zivljenja. Janso pa so financirali komunisti zdaj ko je pa dolznik ostal jih pa pluva itd. Meni se ovc nebi merkal kaj sele drzavo HAHAHA tip na zalost pojma nima.
pomi@auspuh.com
28. 07. 2006 14.08
Jasno, glede tega je profesor. Če bi živel na kitajskem bi se pisal Janez Zedong.
albertinum@excite.com
28. 07. 2006 13.56
Drnovšek se je torej učil v Beogradu. Janša pa je o socializmu in komunizmu učil kar druge, ko jih je poučeval o izgradnji socialistične države in svetlim načelom marksizma, ki jim moramo slediti. Ja, ja, naš vrli predsednik vlade zdaj zna komunistično-diktatorske metode s pridom uporabljati pri prevzemu gospodarstva in medijev.
pomi@auspuh.com
28. 07. 2006 13.46
Janšo pa so na fakulteti za obramboslovje. A je to sploh kakšna fakulteta???
tomazbodner
28. 07. 2006 13.41
rosomoh: se vedno bolje, da v Srbiji kot v Sloveniji. Ce bi bil Jansa z Ruplom na oblasti v Srbiji, bi bila Kosovo in Crna Gora ze davno Albanska...
rosomoh@email.si
28. 07. 2006 13.18
Vsako kokodakanje in pridiganje s politične prižnice še ne pomeni "stopanja na rep".Drnovška so politične kulture učili in naučili v Beogradu,zato ne preseneča to kar počne.
pomi@auspuh.com
28. 07. 2006 11.33
dadamn- so ti pa dobro sprali možgane ali so ti skisali sami od sebe. Janša NI BIL ves čas v opoziciji, bil je tudi komunist in delal za KOS. Zmanjševanje brezposelnosti---???????? papirnato; davek na plače - korist za tiste, ki že imajo preveč; demonopolizacija trga - priključitev mobitela k telekomu je po vsej logiki monopolizacija; da ga bodo lahko lažje prodali - prodali tujcem, kot so vse prodali Čehi in Hrvati). Sicer Janša niti ni tako napačen, ima pa neverjetno veliko tepcev okoli sebe.
nekdo...
28. 07. 2006 11.05
lado.k moji možgani niti najmanj niso oprani, ker moji možgani znajo razmišljati po svoje in mojih možganov niso kučan pa drnovšek
ja2rise@email.si
28. 07. 2006 10.56
dadamn: ali se ti zdi prodaja Mercatorja pravična in transparentna?
birdslo
28. 07. 2006 10.31
Kaj res ne moremo dobiti ene poštene stranke ali politika v Sloveniji?Kar bo Janša naredili je isto kot so naredili tisti pred njim-dela samo za svoj žep.
ja2rise@email.si
28. 07. 2006 10.24
Da ne bo pomote tudi jaz si želim, da bi bila zdajšnja vlada uspešna in efektivna, ker konec koncev vpliva na naša življenja. Žal pa imam občutek, da se vlada vse preveč izgublja v svojih obljubah, za kar krivi predvsem delo prejšnje vlade in svoje zdajšnje "nasprotnike".
ja2rise@email.si
28. 07. 2006 10.18
dadamn: očitno si prepričan v svoj prav... zmanjševanje brezposelnosti - zanimivo bi bilo pogledati za kolikšen procent zmanjšanja je dejansko "kriva" vlada(upam, da ni zmanjšala brezposelnosti z zaposlovanjem v javni upravi:), zniževanje zaposlenih v javni upravi - št. zaposlenih se je povečalo za 165 (http://www.finance-on.net/?MOD=show
jimi.hendrix@email.si
28. 07. 2006 10.15
dadamn, če tako drago plačuješ kruh v Mercatorju, sej zdej je pa "vaš" Žiga Debeljak tam glavni zakaj pa on ni znižal cene?Zato ker znajo vsi lepe pravljice govorit na katere skoraj vsi nasedajo
albertinum@excite.com
28. 07. 2006 10.06
Dadamn, Virantova statistična gimnastika še ne pomeni zmanjševanja zaposlenih v državni upravi. To so pravljice za lahko noč. Glavna naloga Janševe vlade je prevzem gospodarstva in medijev, ostalo (tudi reforme) so obrobne kosti za glodanje, da se zamoti ubogo ljudstvo, medtem ko Janša in njegovi politkomisarji nemoteno privatizirajo državo in vzpostavljajo diktaturo.