Slovenija

Drnovšek bo moral pojasnjevati

Ljubljana, 31. 05. 2007 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ od predsednika zahteva, da jim posreduje pojasnila v zvezi z imenovanjem guvernerja.

Drnovšek ima 15 dni časa, da poslancem pojasni dogajanje in odločitve v zvezi s predlaganjem guvernerja Banke Slovenije.
Drnovšek ima 15 dni časa, da poslancem pojasni dogajanje in odločitve v zvezi s predlaganjem guvernerja Banke Slovenije. FOTO: POP TV

Državni zbor je podprl predlog poslanskih skupin SDS, NSi in SLS, da predsednik države Janez Drnovšek poslancem in poslankam v roku 15 dni posreduje mnenje o imenovanju novega guvernerja Banke Slovenije. Predlog je podprlo 39 poslancev, nasprotovalo pa jih je 30.

Predlog so podprli poslanci treh največjih koalicijskih poslanskih skupin, preostali poslanci pa so mu nasprotovali, in sicer tako iz formalnih kot vsebinskih razlogov. Pravni svetovalec DZ Miroslav Cerar je namreč že na seji kolegija predsednika DZ Franceta Cukjatija opozoril, da mora biti takšna zahteva čim bolj določna in jasna, kar pa za koalicijski predlog ne velja.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so poslanci SD, LDS, NP, SNS in DeSUS opozarjali, da gre za neodgovorno zahtevo in poskus diskreditacije predsednika države. Poleg tega pa predlagatelji zahteve kljub jasnemu sklepu kolegija niso oblikovali besedila, ki bi bila skladen z zahtevo iz poslovnika.

Opozicijski poslanci so imeli na predlog poslanskih skupin SDS, NSi in SLS tako formalne kot vsebinske pripombe.
Opozicijski poslanci so imeli na predlog poslanskih skupin SDS, NSi in SLS tako formalne kot vsebinske pripombe. FOTO: POP TV

Opozarjali so še, da se predsednik Drnovšek v tem tednu s poslanskimi skupinami dogovarja o novem kandidatu za guvernerja, zato bi bila zahteva po njegovem mnenju nesmiselna. Predlagatelji pa so po drugi strani menili, da čeprav pogovori potekajo, ne pomeni, da je zahteva kaj manj aktualna.

Drnovšek naj bi zdaj pojasnil vsebinske razloge, zakaj je po zavrnitvi Mitje Gasparija in Andreja Ranta drugi prijavljeni kandidat za guvernerja Banke Slovenije Boštjan Jazbec zanj neprimeren kandidat in zakaj zavrača predhodne pogovore z vodji poslanskih skupin.

'Več kot ustrezen kandidat'

Drnovšek je včeraj vodjem poslanskih skupin parlamentarnih strank kot kandidata za guvernerja Banke Slovenije pred uradno vložitvijo predloga v DZ predlagal ekonomista Marka Kranjca. Stranke so potezo, da se o kandidatu z njimi posvetuje pred uradno objavo imena, pozdravile. Kranjca so označile za strokovnjaka, v večini pa bodo o podpori njegovi kandidaturi razpravljali v okviru poslanskih skupin.

Ekonomist Marko Kranjec, ki ga predsednik države Janez Drnovšek v pogovorih s parlamentarnimi strankami predlaga kot kandidata za novega guvernerja centralne banke, je po ocenah poslanske skupine SD "več kot ustrezen kandidat", je po srečanju z Drnovškom povedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

Povedal je, da so v poslanski skupini prvo konzultacijo v zvezi z guvernerjem že opravili in so Drnovška seznanili, da vlada enotno mnenje, da je Kranjec glede na njegovo strokovno delo doslej, poznavanje delovanja Banke Slovenije, mednarodnih ekonomskih institucij in razmer v Evropi več kot ustrezen kandidat.

"Res bi mu težko kdor koli kaj očital, zato ga bomo z velikim veseljem podprli," je povedal in dodal, da pričakuje, da "bo pamet srečala tudi koalicijo". Dodal je še, da bodo sicer, ko bo predlog za Kranjčevo kandidaturo tudi uradno podan, zagotovo opravili še en posvet, vendar pa njegovo kandidaturo podpirajo.

O podpori Marka Kranjca bodo stranke razpravljale v okviru poslanskih skupin.
O podpori Marka Kranjca bodo stranke razpravljale v okviru poslanskih skupin. FOTO: POP TV

Tudi po ocenah poslanskih skupin SLS in DeSUS je Kranjec sprejemljiv kandidat, zato ga nameravata poslanski skupini podpreti. Kot je povedal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik, so Kranjčeve reference znane. "Kranjca ocenjujemo pozitivno; poslanska skupina ga bo v celoti podprla," je po srečanju z Drnovškom zatrdil Presečnik. Poslanska skupina SLS sicer namerava pred samim odločanjem o novem guvernerju Banke Slovenije kandidata povabiti na razgovor, pri čemer Presečnik zagotavlja, da to ne bo vplivalo na odločitev poslanske skupine o podpori.

Da je Drnovšek zelo hitro in skrbno pripravil novega kandidata za guvernerja Banke Slovenije, pa meni vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. "Naša poslanska skupina ga bo absolutno podprla. Kranjec je politično neobremenjen in izpolnjuje strokovne kriterije. V njegove sposobnosti ne dvomimo in ga bomo podprli," je povedal. Sestanek poslanske skupine DeSUS s Kranjcem po njegovih ocenah ni potreben, če pa se bo kandidat želel predstaviti poslanski skupini, pa ga bodo z veseljem sprejeli.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
02. 06. 2007 11.36
piko, ena podrobnost - drni ni naredil napake, torej nima česa pojasnjevati. okej?
piko2263
01. 06. 2007 17.27
Kdo WTF pa je Drni, da se mu nebi bilo potrebno zagovarjat za napake. Mene so osebno pred leti klicali na DURS, ker sem naredil napako pri obračunu dajatev pri uvozu. Znesek je bil natanko 50 starih SIT. Seveda sem se poizkusil izgovoriti na neznanje, pa mi je ga.Inšpektorica odgovorila, da neznanje ne opravičuje napak. In še mimogrede so mi pregledali knjige za zadnje 3 mesece. Tko, da ne se jeb.t folk. Drni bi moral odgovarjati, še 10x bolj, kot predstavnik naroda po katerem naj bi se zgledovali!!!
balon200
01. 06. 2007 08.43
Jazbec je itak preslinav. To je edini in popolnoma legitimni razlog. Verjetno je hodil v šolo 20 let, dela tudi 15-20 let max,...to je premalo. Rabi še vsaj 10 let dela in poslovnih stikov,...naj še malo žgančkov je,.....potem lahko gre za uravnoteženega ne z ambicijami obsedenega guvernerja, ...saj ima še veliko časa,...bo že. Guverner mora bit sivolas,..tako da paše na usnjeni fotelj,..v ozadju pa bukve, ki jih ima v glavi,...potem guvernerska fotka dobro izpade. ;-)
marjanka99
01. 06. 2007 08.14
Jaz pa mislim, da mu ne bo uspelo pojasniti, ker ga ti ljudje pač ne morejo razumeti. Oni zahtevajo samo eno in edino: da predlaga Jazbeca za guvernerja. Drugega jih ne zanima nič, torej ni kaj pojasnjevati.
malasutra@gmail.com
31. 05. 2007 23.05
v dopisu naj piše: ničesar nisem dolžan pojasnjevati, saj sem ves čas delal izključno po črki zakona.
Uporabnik113189
31. 05. 2007 23.01
malasutra, če se bo tudi JJ zagovarjal za oklepnike, za katere nima vojakov, pa za razsuto SOVO, za ogrožanje nacionalne varnosti, pa za nasilno selitev družine iz njihovega stalnega bivališča, za ropanje davkoplačevalskega denarja z namenom podkupovanja svojih političnih pristašev, pa še za...sto drugih svinjarij zaradi katerih bi vlada že zdavnaj morala odstopiti. Če bi bila opozicija kaj vredna, ima dovolj streliva za naslednjih 50 let, ne samo za naslednje volitve. Če ta vlada odstopi, potem lahko gre tudi Drnovšek na zagovor.
malasutra@gmail.com
31. 05. 2007 21.26
itak. drni, pošlji jim dopis, menda se ne boš poniževal pred to bando.
tomazbodner
31. 05. 2007 21.13
Bi bilo za pricakovati, da bo SDS kompliciral, ker Kranjc pac ni iz njihove stranke... Ce bi Drnovsek Jazbeca predlagal, pa ne bi bilo vazno niti, ali je ta opravil prvi razred osnovne sole...