Slovenija

Dražji vrtec za primestne otroke

Ljubljana, 23. 01. 2006 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mestni svet je na izredni seji za primestne otroke za deset odstotkov podražil ljubljanske vrtce.

Ljubljanski mestni svet je za primestne otroke podražil ljubljanske vrtce
Ljubljanski mestni svet je za primestne otroke podražil ljubljanske vrtce FOTO: POP TV

Ljubljanski mestni svet je povišal cene vrtcev za deset odstotkov, kar je največ, kolikor dovoljuje veljavni pravilnik, hkrati pa sklep prinaša povišanje subvencije za starše otrok iz ljubljanske občine za deset odstotkov.

Svetniki so soglašali tudi z akontacijskim izplačevanjem povečane delovne uspešnosti v Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, s čimer bodo plače ostale na lanski ravni, med zaposlene pa bodo do sprejema zaključnega računa zavoda razdelili polovico dobička iz pridobitne dejavnosti.

Svetniki so sprejeli še dva sklepa v zvezi s predšolsko vzgojo. Na predlog Mihaela Jarca (Lista za čisto pitno vodo) mora oddelek za predšolsko vzgojo naročiti izdelavo analize o znižanju stroškov poslovanja vrtcev in jo mestnemu svetu predloži v obravnavo do 30. junija. Na predlog Janija Möderndorferja (frakcija LDS) pa mora isti oddelek do konca marca poslati mestnemu svetu v obravnavo strategijo razvoja predšolske vzgoje, ki jo oddelek pripravlja že nekaj let.

Svetniki so za oddelek za predšolsko vzgojo sprejeli še dve novi navodili
Svetniki so za oddelek za predšolsko vzgojo sprejeli še dve novi navodili FOTO: Dare Čekeliš


Načelnica oddelka za predšolsko vzgojo Nada Pavšer je v uvodni predstavitvi poudarila, da predlagane cene ne vsebujejo vseh stroškov v vrtcih, kar pomeni, da bo potrebno del stroškov za plače zaposlenih v vrtcih financirati iz proračuna MOL. Vse finančne posledice novega pravilnika o metodologiji mora kriti občina ustanoviteljica, kar pomeni, da se plačilo za starše iz zunanjih občin poveča le za 10 odstotkov in nikakor ne do polne ekonomske cene. Ocenjujejo, da bo prišlo do povečanih stroškov za mestni proračun v višini 320 milijonov tolarjev letno.

Za financiranje stroškov v vrtcih so sredstva zagotovljena v osnutku proračuna MOL za leto 2006, sredstva za plačilo razlike med predlaganimi prehodnimi in ekonomskimi cenami v višini 320 milijonov tolarjev pa bodo zagotovljena v predlogu proračuna MOL za leto 2006. Predlagane cene bodo veljale za leto 2006, je še pojasnila Pavšerjeva.

Podžupan Miloš Pavlica je pojasnil, da v ljubljanske vrtce hodijo otroci iz 140 občin in z vsemi župani se niso pogovarjali. Ob tem je poudaril, da je pravilnik znan vsem občinam in da so vedeli, kakšne bodo posledice, vendar noben župan nima interesa sofinancirati.


Predsednik odbora za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Stane Pejovnik je povzel stališča odbora, in sicer, da morajo biti dodatna proračunska sredstva v proračunu 2006 namensko opredeljena. Odbor po Pejovnikovih besedah ne pristaja na prerazporeditve znotraj sredstev, predvidenih za predšolsko vzgojo v osnutku proračuna, saj je teh sredstev, skupaj z novembra sprejetim sklepom o desetodstotni subvenciji, kar 480 milijonov tolarjev. Terjal pa je tudi pojasnilo, ali se je županstvo s primestnimi župani pogovarjalo o primerni udeležbi pri subvencioniranju in deležu pri investicijah v tiste javne zavode, v katerih so otroci iz primestnih občin.

Z akontacijskim izplačevanjem delovne uspešnosti bodo v Lekarni Ljubljana plače ostale enake kot lani
Z akontacijskim izplačevanjem delovne uspešnosti bodo v Lekarni Ljubljana plače ostale enake kot lani FOTO: POP TV


Izplačevanje delovne uspešnosti v Lekarni Ljubljana

Načelnica oddelka za zdravstvo Tilka Klančar je ob predstavitvi razlogov za akontacijsko izplačevanje delovne uspešnosti v Lekarni Ljubljana pojasnila, da znaša delež akontacijskega izplačevanje 31,11 odstotka skupne vsote sredstev za plače brez delovne uspešnosti, to pa pomeni le ohranitev enake ravni plač, kot jih izplačujejo v Lekarni Ljubljana v skladu s sklepom mestnega sveta v letu 2004.

SORODNI ČLANKI