Slovenija

Dražje zavarovanje za manj izkušene

Ljubljana, 02. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenske zavarovalnice so z današnjim dnem pri obveznem avtomobilskem zavarovanju uvedle dva nova rizična kriterija povečane nevarnosti za voznike z manj kot tremi leti vozniških izkušenj ter za uporabo vozila v lasti pravne osebe.

Manj izkušeni se bodo za dodatno zavarovanje odločali prostovoljno
Manj izkušeni se bodo za dodatno zavarovanje odločali prostovoljno FOTO: 24ur.com

Premije se bodo v obeh kategorijah zvišale za 20 odstotkov. Medtem ko se bodo vozniki z manj kot triletnimi izkušnjami za plačilo dodatka odločali prostovoljno, pa bo za osebna in kombinirana vozila v lasti pravne osebe plačilo dodatka obvezno.

Zavarovanec z manj kot triletnimi izkušnjami se bo za plačilo dodatka odločil prostovoljno. Vendar pa v primeru, da dodatka ne bo plačal in se bo zgodila prometna nesreča, lahko zavarovalnica od njega zahteva povrnitev dela odškodnine z zamudnimi obrestmi in stroški. O plačilu dodatka pa bo moral razmisliti tudi zavarovanec z več kot triletnimi izkušnjami, če bo z njegovim vozilom upravljala tudi oseba, ki še nima treh let vozniških izkušenj.

Pravne osebe bodo morale za svoja vozila dodatek k premiji pri sklenitvi obveznega avtomobilskega zavarovanja plačati obvezno. Ob tem pa jim dodatka za voznike z manj kot triletnimi izkušnjami ne bo treba plačati.