Slovenija

Dražje avtomobilsko zavarovanje

Ljubljana/Maribor, 17. 07. 2007 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največje zavarovalnice so konec junija podražile premije za obvezno avtomobilsko zavarovanje.

V največjih slovenskih zavarovalnicah, Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Maribor in Adriatic Slovenici, so potrdili, da so 27. junija, ko je začela veljati novela zakona o obveznih zavarovanjih v prometu, po kateri se je zvišala minimalna zavarovalna vsota za zavarovanje avtomobilske odgovornosti, podražili premije za obvezno avtomobilsko zavarovanje. V Triglavu so jo zvišali za 2,75 odstotka, v Zavarovalnici Maribor in v Adriatic Slovenici pa za 2,86 odstotka.

Po novem kar petkrat višje zavarovalne vsote

Kot so pojasnili, so premijo zvišali skladno s sprejeto zakonodajo in poudarili, da so po novem zavarovalne vsote kar petkrat višje od obstoječih. "Ob povišanju zavarovalnih vsot so aktuarski izračuni na osnovi pričakovanega povišanja odškodnin in stroškov pozavarovanja iz naslova avtomobilske odgovornosti pokazali, da je potreben dvig premije obveznega avtomobilskega zavarovanja," so navedli v mariborski zavarovalnici.

Ne pričakujejo novih podražitev

V vseh treh so zagotovili, da letos povišanja premij ne pričakujejo več. V Adriatic Slovenici so dodali, da so sicer dolgoročnejše napovedi nemogoče, ker "so morebitne korekcije premij vedno odvisne od poslovanja zavarovalne vrste in od razmer na trgu".

Direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Mirko Kaluža je povedal, da "se združenje v cenovno politiko zavarovalnic ne vtika". "Nekateri natolcujejo, da gre za kartelni dogovori. Temu ni tako. Gre enostavno za politiko cenovnega sledenja tržnemu vodji," je poudaril in pojasnil, da je "trenutno na trgu zelo napeto vzdušje glede tržnih deležev in glede portfelja".

Po Kaluževem mnenju so odškodnine zrasle z novo zakonodajo, v dveh letih pa se je zvišala tudi inflacija. "Presenečen sem samo nad nizkim odstotkom povečanja. Pričakovali smo, da bo zvišanje doseglo okoli pet odstotkov," je še poudaril.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
18. 07. 2007 09.51
malipandit in kose si pozabil. Imaš prav OVCE SMO. Podražijo samo delavske cigarete, Marlboro pa ne dovoli. To ti je velika demokracija JJ tiranije.
limonca4
18. 07. 2007 09.48
Čisto vse stvari so se podražile, razen plače, ki se nikakor in nikakor ne mora premakniti navzgor ... (po mojem tudi po zaslugi lopovov a la Šuštar, češ da ni denarja ...).
malipandit@email.si
18. 07. 2007 09.36
Nikoli v zgodovini ljudje niso bili tako naivni kot smo danes. Ko so jih takole stiskali z vseh strani so enostavno poprijeli za orozje in se niso pritozevali na zvezo potrosnikov. Te in vse ostale kvazi zascitniske organizacije so postavljene z razlogom da zavajajo ljudi, kateri potem mislijo da imajo neke moznosti in pravice. Izkoriscanje se bo nadaljevalo in se ne bo ustavilo vse dokler ne bo sprozilo revolucije. Tako je bilo vedno. Kaj ste res tako naivni da mislite da bodo pohlepnezi na vrhu enkrat rekli dovolj je, zdaj pa imamo zadosti, naj ostane se kaj za ljudi. NIKOLI. Vsega je enkrat dovolj le pohlepa ne, saj je pohlep po definiciji nenasiten. Vedno se bo nekaj drazilo. le place ne, vse do trenutka dokler ne ostanemo lacni goli in bosi. Kaj res mislite da nekdo v vladi bdi nad blaginjo drzavljanov. Oni imajo zaposlene ljudi ki spremljajo kje se da se kaj vzeti. Pa ne misliti da bo druga politicna opcija ki se ponuja na volitvah kaj spremenila. Vsaka oblast nam pasove vedno bolj zateguje. Potrebne so korenite spremembe, jamranje tu ne bo pomagalo saj ne veste s kom imate opravka. Pripravite vile.
Prvo Bore
18. 07. 2007 09.30
da sa tvoga puta ne skrenemo. Ja,ja prava pesem. Ampak bo treba pokazati vsem našim tajkunom,menagerjem, kje je TITOVA pot m&k dober, da si plačal samo toliko. Laj če bi plačal za dva špricerja 11 € v istem lokalu. To je engleški lokal v opozorilo vsem. Ceoa nas. Geslo naše države, UDRI PO NARODU
LomilkaSrc
18. 07. 2007 09.10
druže tito mi ti se kunemo ......
Gogibyte
18. 07. 2007 09.07
Auto prodam picikl si bom kupo :)
m&k
18. 07. 2007 09.02
Pridružujem se vsem vam s kritikami, pa to je res noro, vsako leto se mi poveča bonus za 5 pri zavarovanju in vsako leto plačam več, kje je logika ??? Vse se draži, zadnjič sem bil na pijački tukaj na Prešernovem trgu, stane Orangina že 2,50 EUR, to je 600 bivših SIT !!!!???!!!! Plače pa kar mirujejo in mirujejo, več delaš isto oz. še manj nekje...Ni čudno, da je kriminal tako v razmahu...Neverjento res!
?rni panter 1
18. 07. 2007 09.00
A da ni kartelnih dogovorov?Mene zanima kaj dela agencija za zaščito potrošnika in urad za konkurenco.Odprite stran AMZS in izračunajte si zavarovanje za vaš avtomobil.Če imate 50 popusta, vam bo pri 5 različnih zavarovalnicah cena nihala za okoli 1. Če to ni dogovor, ne vem kaj je...Banda smrdljiva. Da ne bi govorili o ceni naftnih derivatov,...Povsod po svetu imajo različni t rgovci različne cene,samo v Sloveniji popolnoma enake (pa pustimo TUŠ bencinske ki jih je samo za vzorec,....)
jasmink@siol.net
18. 07. 2007 07.04
nevem v čem je fora podražitev če recimo paraplegik dobi odškodnine 100000 EUR, to je poštena cena? bedno res
anzi_mahackala
18. 07. 2007 00.56
Prokleti prasci...ne vprasajo pa se kje bomo zbrali denar za zivet. Prokletije..dobesedno edini zivotarimo pri nas v EU.
Mixman
17. 07. 2007 22.58
Ja to še čudno da ovi kretenčki nea zvišajo cestnine pri zavarovanju, tak mamo za drek ceste same luknje! Za prometne nesreče so tud krive slabe ceste kr se jim mormo skoz samo izogibat drugač si tak lahko avto zjebeš če zapelješ v luknjo. Naj si v rit vtaknejo tote podražitve. Lopovi pač
yanker007@gmail.com
17. 07. 2007 19.32
Mater jim j.... Ampak prav vsako poletje podražijo zavarovanje.
Prvo Bore
17. 07. 2007 18.45
Treba izkoristiti vse šanse, dokler so na oblasti.
rudi124@hotmail.com
17. 07. 2007 18.43
Nekaj pa jaz ne razumem, pise "dogovorili so se" ampak da to ni kartelni dogovor, kaj pa potem je ???? Banda