Slovenija

Dražje avtomobilsko zavarovanje?

Ljubljana, 09. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor DZ za zdravstvo je na sredini seji pripravil predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Po novem bi morale zavarovalnice zdravstvenemu zavodu poravnati stroške zdravljenja za poškodbe v nesrečah, zaradi česar se obeta velika podražitev obveznega avtomobilskega zavarovanja.

Minister za zdravje Dušan Keber
Minister za zdravje Dušan Keber FOTO: POP TV

Minister za zdravje Dušan Keber je članom Odbora DZ za zdravstvo, delo, družino, socialno politiko in invalide povedal, da sodijo ti stroški med posebne rizike, zato po njegovem ni prav, da jih plačujejo vsi zavarovanci. Direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Miro Kaluža je ostro nasprotoval sprejetju sprememb plačevanja stroškov zdravljenja ljudi, ki se poškodujejo v prometnih nesrečah. Ob tem je napovedal šok zaradi povečanja premij obveznega avtomobilskega zavarovanja, ki bi se po nekaterih ocenah lahko podražilo za 30 do 50 odstotkov.

Če bo zakon sprejet, bodo morale zavarovalnice zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) v prihodnje poravnati stroške zdravljenja za vse, ki se bodo poškodovali v prometnih nesrečah in ne več le v prometnih nesrečah, povzročenih iz malomarnosti. Ta predlog so člani odbora za zdravstvo v sredo z veliko večino glasov potrdili pri odločanju o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ali bo to določilo še ta mesec tudi uzakonjeno, bo odvisno od odločitve poslancev državnega zbora. "Če bo uzakonjeno, da bo ZZZS upravičen do povračila stroškov za vse prometne nesreče, bo tako skozi stranska vrata pridobil dodaten denar za zdravstveno zavarovanje," meni Kaluža.

Tudi vodja Odbora za zdravstvo, Stanislav Brenčič, je prepričan, da je napovedana podražitev nepotrebna, označil jo je celo za zlonamerno.

Stanislav Brenčič
Stanislav Brenčič FOTO: POP TV

"Ta strahovit pristop zavarovalnice, da se bo zavarovanje tako povečano je neutemeljen in lobistično pripravljen," meni Brenič.

Meni, da bi bila najboljša rešitev za zavarovance dogovor med zavarovalnicami na eni in Zavodom za zdravstveno zavarovanje na drugi strani. Sicer pa so po njegovem spremembe, ki jih prinaša predlog preprosto nujne.

Zavod je moral namreč doslej sodno dokazovati, da je njihov zahtevek po povračilu stroškov zdravljenja utemeljen, torej, da je bila prometna nesreča povzročena iz malomarnosti ali namenoma.

"Seveda zavarovalnice so pa skozi to vedno kalkulirale tako kot vidimo, odškodninskega zahtevka niso priznavale, zato so sebi ustvarjale večji dobiček," še dodaja Brenčič.

Letna poročila za minulo leto pravijo: Zavarovalnica Triglav 2,6 milijarde tolarjev čistega dobička, Zavarovalnica Maribor 1,7 milijarde, Adriatic slabih 500 milijonov. Zavod za zdravstveno zavarovanje: slabih 9 milijard tolarjev izgube - za letošnje leto napovedujejo primanjkljaj v višini kar 14 milijard. Če bodo zavarovalnice Zavodu povrnile stroške zdravljenja bo izguba v prihodnjem letu manjša.

Simon Vrhunec
Simon Vrhunec FOTO: POP TV

"V najboljšem primeru je ocena, da bi se zmanjšala izguba za 7 milijard, vendar pa so realne napovedi med 5 in 6 milijard," je pojasnil Simon Vrhunec, državni sekretar Ministrstva za zdravje.

Trenutno zavod iztoži le za okoli 400 milijonov tolarjev. Glede napovedi o povečanju premij pa so na ministrstvu za zdravje prepričani, da so številke, ki krožijo popolnoma nerealne.