Slovenija

Dražja elektrika za velike družine

Ljubljana, 11. 11. 2008 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Irena Dolschon
Komentarji
28

Obiskali smo družino, ki že tako pazi na porabo, stanovanje in vodo ogrevajo z drvmi, imajo varčne žarnice, pa so kljub temu uvrščeni v višji cenovni razred.


KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr.remington@gmail.com
12. 11. 2008 14.56
polo19sdi zakaj je pobiranje smeti krivično? Imate skupne kontejnerje verjetno pa plačujete pavšal? Nabavite si svojega in boste plačevali toliko kot potrebujete :)
bakiras
12. 11. 2008 14.46
bravo slotech, kaj naj damo še aplavz za iznajdbo progresivne lestvice. Očitno si še mlad in brez izkušenj. Ko bo drugače, bo tudi tvoje mnenje drugačnego. Če pa se gremo enakosti pred zakonom, naj bomo tudi pri cenah enaki. Da pa bo elektrika dobavljiva pa naj poskrbijo proizvajalci elektrike. Saj zato so tu. Ali naj še to preide na pleča državljanov, in si vsak sam naredi svojo elektrarno?
polo19sdi
12. 11. 2008 14.22
Sej je tudi pobiranje smeti krivično. v bajti ali stanovanju kjer je 5 oseb plačuje isto kot nekdo ki sta samo 2. Kje pa je tle pravica? Nekaj mi ni jasno, kako nekdo v stanovanju porabi več električne energije kot jaz v bajti. Ko sem gledal obračunano moč, ki sem jo porabil v letu 2007, sem bil približno za 50 manjši porabnik od povprečja v Sloveniji.
coctacola
12. 11. 2008 13.29
Finec, kako kaj tvoji finski kolegi?
finec
12. 11. 2008 13.00
Upam, da bo Pahor zaustavil val podtražitev, ki nam jih je kot zadnje darilo zrežiral Janša.
porka.malorka
12. 11. 2008 12.30
Jaz pa preprosto ne razumem zakaj bi se morala elektrika podražit. Ko pa imajo že sedaj dobičke. Glede na celotno elektro distribucijo. Energenti so se pocenili. Tako da se mi zdi to totalno neupravičeno.
mr.remington@gmail.com
12. 11. 2008 12.17
Stari starši starši otroci .... Bronco40 ... kdo zdej koga poka? Mogoče tebe kdo po buči...
Brabus
12. 11. 2008 11.28
SloTeh, se popolnoma strinjam z tabo.V Sloveniji je moderno samo jamrat in čakat,kaj bo z lufta padl.Tudi mi smo štirje,pa ravno tako peremo, ko budale,ampak ob pravi uri,imamo varčne žarnice,in zato porabimo veliko manj od povprečka. Novi avto pa ni nikoli predrag,le življenski stroški vse motijo. Glede velikih družin je pa tako, da je to njihova zadeva. Treba je prej študirat,al boš še počil kakšnega,da ga boš lahko živel. Saj imajo dolgo let vsepovsod subvencije.
mr.remington@gmail.com
12. 11. 2008 10.56
Točno tako, velikočlanske družine so diskriminirane po novem. Ja 1 član res rabi hladilnik ,pečico, ... in če ti ni jasno, da več članske potrebujejo več (daljši čas kuhanja, večkrat pranje, več tople vode ...), potem ti res ni pomoči.
SloTech
12. 11. 2008 10.18
mr.remington, dej si prvo poglej prispevek. Ženska sama pove da nikoli ne perejo po cenejšem toku. Mož pa reče da bi lahko tudi kako varčno žarnico dali namesto navadnih. Seveda če delaš z elektriko kosvinja z mehom jo pa še plačaj. Pa ne mi zdaj z enim števcem pa veliko člani družine. Tudi tisti kjer je samo ne človek rabijo hladilnik, pečico in ostale električne aparate. Progresivnost bo predvsem pripomogla k temu da bojo ljudje dejansko začeli pazit kaj z elektriko počnejo. Se pa strinjam z nekaterimi komentarji, da bi lahko tudi pri javni razsvetljavi tudi malo bolj pazili. Vendar pa je to druga zgodba, ker je to elektiko pač treba porabit, ker bi drugače nastajali presežki v proizvodnji. Nuklearke pač ne moreš čez noč dol zaret.
comment123
12. 11. 2008 10.05
NAJ MESTNI VELJAKI IN TRGOVCI NUJNO ZMANJŠAJO OKRASNO OSVETLITEV,PREDVSEM PA ČAS,KI SE TUDI LAHKO OMEJI NA RECIMO OD BOŽIČA DO KONCA LETA, NE PA DA GORI NA TISOČE ŽARNIC VES MESEC ALI CELO DLJE.TO JE NUJNO DEJANJE, ČE ŽELIMO BITI VSAJ DELČEK EKOLOŠKO NARAVNANI.TODA, ZAVEST MANJŠEGA ŠTEVILA LJUDI NE BO PREVLADALA NAD KAPITALOM.
mr.remington@gmail.com
12. 11. 2008 10.03
Evo zakaj so bile afere (čista lopata, patria, ...)in ostalo metanje peska v oči ... tole so pa vzadaj lepo speljali. Banda.
mr.remington@gmail.com
12. 11. 2008 10.01
SloTech men je postalo slabo, ko sem tvoj kvazi prispevek bral ...Če nimaš nič pametnejšega za povedat, bodi rajši tiho drugič. Zgleda, da maš polno rit, da takele serješ... Tako plačevanje elektrike je diskriminatorno do velikih družin, ki živijo v eni hiši (en števec). Vsak član ima svoje potrebe (porabo). Kljub temu, da šparajo, bo zaradi porabe taka družina padla v najvišji plačilni razred. In ja obnovljivi viri so zato, da se prišpara kakšen eur-o in so okolju prijazni.
SloTech
12. 11. 2008 09.38
Jao še en neumen prispevek na Preverjeno!! Ja valda naj grejo lepo k družini ki pere 3x na dan seveda vse čez dan in po možnosti še kuhajo na elektriko pa majo 3 hladilne skrinje ... in joj lej kolk elekritke plačajo. Kdaj bo folk pogruntal da elektrika ni zastonj in da se kdaj pa kdaj splača kako luč ugasnit če ni nikogar v prostoru in pa vklopit stroj ob 10-ih zvečer tud ni nek velik problem. Drugače obstajjao tudi vtičnice na tajmer, ki stanejo ene 10 evrov in maš strošek not v enem do dveh mesecih. Ampak seveda je najlažje jokat in nič narest, pa raje kazat razna društva, ki jokao kako je vse krivično. Če več porabiš več plačaj in pika!! Pa še glede toplotne črpalne - spet pristransko poročanje. Seveda plačajo 50 evrov elektrike, nikjer pa ne povvejo da na ta račun prišparajo vsak mesec 200 evrov, ki bi jih drugače porabli za kurilno olje. Dejte folk no zresnite se. Vsakokrat ko samo preklopim na Preverjeno mi postane slabo ko gledam te pompozne in zavajajoče prispečiče kvazi novinrajev.
apostoli
12. 11. 2008 09.08
to vam je dal kucane i jankovice i pahore.
andi1111
12. 11. 2008 09.08
PA KAJ JOKATE! SAJ LAHKO ZAMENJATE PONUDNIKA ELEKTRIČNE ENERGIJE (NPR. ELEKTRO MARIBOR), KI ŠE NI DVIGNIL CENE ELEKTRIKE IN NIMA PROGRESIVNE LESTVICE, PA BOSTE PLAČEVALI ENAKO KOT DO SEDAJ! Jaz in moji sodelavci smito naredili v oktobru in naše položnice se ne bodo zvišale. NOVINARKI PA EN VELIK MINUS, DA MOŽNOSTI ZAMENJAVE PONUDNIKA SPLOH NI OMENILA!
apostoli
12. 11. 2008 09.07
banda komunisticna.
apostoli
12. 11. 2008 09.07
nova vlada je ze zacela delat.
hakihak
12. 11. 2008 08.57
kaj je pa sedaj s tistem, imejte veliko otrok???
vladob
12. 11. 2008 08.53
Nekje v ustavi je člen kateri govori o enakopravnosti Primerjava: 3 članska družina v stanovanju - osvetlitev skupnih prostorov (stopnišča, avle, ...), stroški ostale opreme (črpalke za vodo, črpalke za centralno ogrevanje, dvigalo, ...) ne plačujejo neposredno. - javno razscetljavo paririšča, dovozne poti, pešpoti ne plačujejo neposredno. Mi smo 5 članska družina, tako da poleg porabe elektrike v hiši, moramo na istem računu plačevati tudi elektriko za pogon centralnega ogrevanja (črpalke, avtomatika, ...), razsvetljavo okoli hiše - prva javna razsvetljava je dobre pol kilometr od hiše. Problem 1: veččlanska družina plača več elektrike, logično, več tudi porabi, vendar za kaj po višji ceni. Problem 2: ves čas vsi plačujemo za javno razsvetljavo, katera je všteta v ceno elektrike, že ves čas tisti kateri nimamo javne razsvetljave za to plačujemo več kot tisti kateri jo imajo. Sedaj pa še občutno več, oziroma po višji ceni, Problem 3: Toplotne črpalke. Le te država načelno spodbuja, ker uporabljajo obnovljive vire, oziroma toploto okolice (podtalnih voda, zraka ali površinskih voda). Za pogon toplotne črpalke se uporablja seveda elektrika. Sedaj država deklarativno spodbuja, dejansko pa kaznuje uporabo obnovljivih virov ogrevalne energije.