Slovenija

Doslej 686.480 evrov kazni

Ljubljana, 12. 12. 2006 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi prepočasnega dela sodnikov in sodnic je Slovenija do danes plačala več sto tisoč evrov odškodnin.

Doslej še ni bila opravljena analiza o povezanosti števila sodnih zaostankov s pogostostjo groženj s podtaknjenimi bombami na sodiščih
Doslej še ni bila opravljena analiza o povezanosti števila sodnih zaostankov s pogostostjo groženj s podtaknjenimi bombami na sodiščih FOTO: Jani Dolinšek

Minister za pravosodje Lovro Šturm je na današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici projekta za odpravo sodnih zaostankov do konca leta 2010 Lukenda poudaril, da bo večina ukrepov za odpravo zaostankov začela učinkovati v letu 2007. Prihodnje leto naj bi bilo tako po njegovih besedah "prelomno".

Več stotisoč evrov odškodnin

Na novinarsko vprašanje o tožbah na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu proti Sloveniji je minister Šturm dejal, da so bili v času pred projektom Lukenda le posamezni primeri, prvi pomembnejši primer pa je bil prav Lukenda. Kot je znano, je Franjo Lukenda uspel s pritožbo na evropskem sodišču zaradi kršitve pravice do sojenja v razumnem roku. Po njem pa so poimenovali tudi omenjeni projekt.

Državno pravobranilstvo je po podatkih ministrstva do danes prejelo od evropskega sodišča v Strasbourgu 161 sodb, plačalo pa je skupaj odškodnino in stroške v višini 686.480 evrov.

Na evropskem sodišču je vloženih še nekaj zadev, ki še niso rešene in "tu ne vemo, kakšno bo ravnanje sodišča - ali bo nadaljevalo s postopki ali pa zadeve prepustilo v reševanje Sloveniji glede na to, da imamo novo zakonodajo", je dejal Šturm.

Trend je ugoden

Trend, v katerem se število nerešenih zadev znižuje, se je po njegovih besedah sicer začel že leta 2005, kar je po oceni ministrstva spodbuden podatek glede na to, da še niso v celoti vpeljani ukrepi v skladu s projektom Lukenda.

Po ministrovih besedah so bili glavni ukrepi, ki so se na ministrstvu v letošnjem letu za večjo učinkovitost pravosodja prednostno uresničevali, zagotavljanje prostorskih pogojev za pravosodne organe, zagotavljanje ustreznega števila sodnikov, sodnega osebja in drugih pravosodnih funkcionarjev ter priprava sprememb zakonodaje.

Ministrstvo je v letošnjem letu na internem trgu nepremičnin pridobilo poslovne prostore za pravosodne organe s skupno površino približno 8700 kvadratnih metrov z ocenjeno vrednostjo okoli 2,5 milijarde tolarjev. V letu 2006 pa so izvedli tudi aktivnosti za zagotovitev zemljišča za izgradnjo nove sodne zgradbe v Ljubljani.

Razpisali nova delovna mesta

V letu 2006 so razpisali skupaj 227 sodniških mest, v letu 2007 pa načrtujejo 90 novih sodniških mest in 250 sodnega osebja, v letu 2008 pa še 18 novih sodniških mest.

Pripravili so tudi več zakonskih predlogov. Tako so med drugim pripravili zakon o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, ki bo začel veljati s 1. januarjem 2007, pa tudi nekatere druge zakonske predloge.

Pomembnejše prednostne naloge v skladu s projektom Lukenda, ki se bodo uresničevale v prihodnje, so tudi zagotavljanje varnosti na sodiščih, informatizacija pravosodja in izobraževanje v pravosodju za različne pravosodne funkcionarje in ostale zaposlene v okviru novoustanovljenega Centra za izobraževanje v pravosodju.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi 2
12. 12. 2006 22.27
...sej tut mi davkoplačevalci plačujemo policaje kateri nas pol kaznujejo:) a je to demokracija?dvakrat jih plačujemo;)hehe
Vegos
12. 12. 2006 19.28
Kritika, dokler se bo tožilstvo ukvarjalo z izkopavanjem kosti, bompo plačevali zaradi zaostankov.
Krbo?
12. 12. 2006 19.20
@xes: in to pomeni da je placala drzava. Kaj pa pomeni drzava? Drzava smo mi :) Mislim da je to jasno :)
xes
12. 12. 2006 18.54
Popravek... kazni ni placala drzava ampak smo jo placali njeni davkoplacevalci.... malo v razmislek....
scan102@hotmail.com
12. 12. 2006 18.03
Ja mislim, da bi vlada morala narediti red na sodiščih. V vseh aferah je razvidno, da ostali državni organi naredijo vse pravočasno dokler stvar ne pride na sodišče. Ko pa je stvar na sodišču se zatakne. Mislim, da je te bogove treba razhajkat, jim postaviti plan in ukiniti trajni mandat. Plačani morajo biti po delu, ne pa po nalaganju zadev v omaro.
kritika@email.si
12. 12. 2006 17.13
Kako zaostala država je Slovenija. Naj se uvede individualna odgovornost tako kot v vseh razvitih državah in se bo takoj spremenil odnos do dela. Dokler pa bo kolektivna odgovornost bo itak vsak delal, kar mu paše, plačevali pa bomo vsi za takšne nevestneže.
tomi 2
12. 12. 2006 17.13
sej prav da plačuje država kazni...dokler ne bojo sodniki znal dat v višjo prestavo in jih noben ne bo preganjal bomo plačal kazni tok k smo dobil kupnine za lek:)