Slovenija

Domov, ko odbije polnoč

Ljubljana, 12. 01. 2006 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V povezavi s tragedijo pred lokalom Lipa nekateri pozivajo h kakovostnejšemu preživljanju prostega časa.

Predstavniki društva Pobuda za šolo po meri človeka so zaradi tragedije pred lokalom Lipa spregovorili o skupni odgovornosti za kakovostno preživljanje prostega časa mladih.

Da se tragedija ne bi ponovila, je društvo na vlado naslovilo apel, v katerem med drugim predlagajo, da vlada "nemudoma sprejme ukrep prepovedi mladoletnim osebam, da se brez utemeljenega razloga oziroma brez spremstva odraslih oseb po 24. uri ne smejo zadrževati na javnih mestih in v lokalih".

Predlagajo uvedbo 'policijske ure': Poziv vladi, naj po tragediji pred lokalom Lipa predlaga prepoved mladoletnim osebam, da se brez spremstva odraslih zadržujejo na javnih mestih.
Predlagajo uvedbo 'policijske ure': Poziv vladi, naj po tragediji pred lokalom Lipa predlaga prepoved mladoletnim osebam, da se brez spremstva odraslih zadržujejo na javnih mestih. FOTO: POP TV
Angelca Likovič: Šole so postale administrativne ustanove, ki premalo skrbijo za vrednostni in čustveni razvoj učencev
Angelca Likovič: Šole so postale administrativne ustanove, ki premalo skrbijo za vrednostni in čustveni razvoj učencev FOTO: POP TV

Predlagajo tudi, da mladoletne osebe ne smejo več obiskovati diskotek, v katerih točijo alkoholne pijače in je dovoljeno kajenje. "Mladoletne osebe tudi ne bi smele več obiskovati razne rave in njim podobne prireditve," je na novinarski konferenci povedal predstavnik društva Hubert Požarnik.

Podpredsednica društva Angelca Likovič je poudarila, da je treba za preprečevanje takšnih tragedij v prihodnosti najprej odkriti vzroke zanje. Po njenih besedah velik problem predstavlja ozračje v družinah. "Na to pa vpliva velika odsotnost staršev, predolgi delovni časi, premalo določene odgovornosti, dolžnosti in pravice članov družine ter preveč svobode in prehitro odraščanje," je povedala Likovičeva.

Na vrednote mladine po mnenju društva vplivajo tudi razmere na ravni osnovne šole, ki je po mnenju predstavnikov društva v pretežni meri postala pravno-administrativna ustanova in v manjši meri vzgojno-izobraževalna institucija. "Zaradi reforme osnovnega šolstva v preteklih desetih letih današnja osnovna šola tako premalo skrbi za celostni razvoj otroka na intelektualnem, moralnem, vrednostnem, čustvenem, duhovnem in delovnem področju," je prepričana Likovičeva.

Vzgoja ni samo skrb staršev

Požarnik je zato pozval tudi k večji družbeni odgovornosti glede tega, kje in kako mladi preživljajo prosti čas. "Vzgoja namreč ni samo skrb staršev, temveč celotne družbe, ki je zato odgovorna zanjo, " je povedal Požarnik.

Na novinarsko vprašanje, ali so v društvu prepričani, da ukrep prepovedi zadrževanja mladoletnih oseb na javnih prostorih po 24. uri lahko rešuje problematiko zabave teh oseb, je Hubert Požarnik odgovoril, da ne rešuje zadevo, temveč je le eden izmed ukrepov. "V celi vrsti kulturnih in demokratičnih evropskih držav je praksa takšna," je še dodal. Na dodatno vprašanje pa ni želel navesti, v katerih evropskih državah poznajo takšne ukrepe.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA