Slovenija

Določili dodatek za upokojence

Ljubljana, 18. 05. 2006 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upokojenci bodo skupaj z majskimi pokojninami prejeli letni dodatek v višini 81.760 oziroma 49.675 tolarjev.

Dodatek bodo upokojencem izplačali skupaj z majsko pokojnino konec meseca
Dodatek bodo upokojencem izplačali skupaj z majsko pokojnino konec meseca FOTO: POP TV

Upokojenci bodo 31. maja skupaj z majskimi pokojninami prejeli letni dodatek (nekdanji dodatek za rekreacijo) v višini 81.760 oziroma 49.675 tolarjev, je na današnji seji sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Višji dodatek bodo prejeli tisti upokojenci, ki imajo pokojnino enako ali nižjo od 87.668 tolarjev, nižji znesek pa vsi ostali. Dodatek se je glede na lansko leta povišal za 2,97 odstotka, s tem pa so upokojenci izenačeni z zaposlenimi v javnem sektorju, katerih regres je bil povišan za enak odstotek in znaša 149.000 tolarjev. Za izplačilo letnega dodatka bo sicer ZPIZ namenil 30,2 milijarde tolarjev.

Ignac Polajnar je menil, da mora ZPIZ skrbeti tudi za prihodnje in ne le sedanje generacije upokojencev. Koliko pravic bodo imeli upokojenci čez deset ali dvajset let, če bo šlo tako naprej, se je spraševal. Dodal je, da gre za demagoški predlog, saj bi ga bilo treba sprejeti pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami.

Tudi generalni direktor ZPIZ Marijan Papež je ocenil, da bi lahko širjenje dodatnih pravic prineslo nižje pokojnine in da je treba najprej narediti izračune morebitnega povišanja dodatka.


Polemiko na seji sveta je sprožil Vinko Gobec (Zveza društev upokojencev Slovenije) s predlogom, da svet posreduje pobudo ministrstvu za delo za zakonsko spremembo, ki bi omogočila postopen dvig dodatka na 75 odstotkov regresa zaposlenih v javnem sektorju. Po predlogu Gobca bi do leta 2008 oziroma 2009 vsi upokojenci prejeli enak dodatek v omenjeni višini. S tem je Gobec predlagal podobno kot v pisnem stališču Sindikat upokojencev Slovenije, ki se zavzema za uskladitev enotnega dodatka na 72,5 odstotka regresa v treh letih.

Gobec je argumentiral, da se upokojenci že sedem let borijo za omenjene rešitve, saj je znesek glede na višino regresa javnih uslužbencev nepravičen. Poleg tega je regres določen za vse enako, medtem ko kar 355.000 upokojencev prejema nižji dodatek, le 105.000 pa višjega, je navedel Gobec.

Predlogu so nasprotovali vladni predstavniki z argumentacijo, da svet ni pristojen sprejemati takšnih pobud in da niso ovrednotene finančne posledice predloga. Vsi nas svarijo, da nam grozi finančni kolaps, mi pa ga še napenjamo, je dejal Srečko Klančar.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fanika Baraga
19. 04. 2011 19.05
ali ne znate napisati v evrih??? že dolgo imamo evre pa pišete v tolarjih ali lahko prevedete???