Slovenija

Določen sedežni red v parlamentu

Ljubljana, 08. 10. 2008 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na levi strani bodo sedeli poslanci SD, na desni poslanci SDS. Predsednika mandatno-volilne komisije dobi SD, podpredsednika pa SDS. V Zaresu bodo predlagali predsednika DZ.

Poslanci SD bodo v DZ sedeli na levi strani, poslanci SDS pa na desni.
Poslanci SD bodo v DZ sedeli na levi strani, poslanci SDS pa na desni. FOTO: POP TV

Začasni vodje poslanskih skupin so danes na sestanku pri predsedniku DZ Francetu Cukjatiju določili dnevni red ustanovne seje državnega zbora, sedežni red poslancev v razpravni dvorani in sestavo mandatno-volilne komisije. Na ustanovni seji bodo poslanci volili novega predsednika in podpredsednike DZ.

Kot je po sestanku pojasnil Cukjati, so začasni vodje poslanskih skupin na sestanku sodelovali korektno ter se brez zapletov dogovorili o dnevnem redu seje in sedežnem redu v veliki parlamentarni dvorani. Kot so se dogovorili, bodo mesta na levi strani dvorane pripadla poslancem SD, na desni strani jih bodo zasedli poslanci SDS, vmes pa bodo razporejeni poslanci preostalih petih poslanskih skupin.

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili tudi, da bo mesto predsednika mandatno-volilne komisije pripadlo največji poslanski skupini SD, podpredsedniški položaj pa bo zasedel eden od poslancev SDS.

V SD bodo za podpredsednika DZ predlagali Mirana Potrča

Sedežni red v novem mandatu državnega zbora
Sedežni red v novem mandatu državnega zbora FOTO: Državni zbor

Tudi v SD po besedah začasnega vodje poslanske skupine Bojana Kontiča ne vedo, kdo bo kandidat za novega predsednika DZ, vedo pa, da bodo za podpredsedniško mesto predlagali Mirana Potrča, za predsednika mandatno-volilne komisija pa Dušana Kumra.

V poslanski skupini SDS bodo državnemu zboru za podpredsednika DZ predlagali svojega kandidata, ki ga bodo določili na seji poslanske skupine ta teden, ko bodo določili tudi kandidate za druge funkcije poslancev SDS, je napovedal Jože Tanko. Dosedanji predsednik Cukjati je po Tankovih besedah za podpredsedniško mesto "več kot primeren", a kot pravi, je "v igri 28 poslancev za vse funkcije v DZ".

V Zaresu bodo predlagali svojega predsednika DZ

V DeSUS bi za kandidata predsednika DZ predlagali Vasjo Klavoro.
V DeSUS bi za kandidata predsednika DZ predlagali Vasjo Klavoro. FOTO: POP TV

V stranki Zares pa so se odločili, da bodo predlagali svojega kandidata za predsednika državnega zbora, in svojo odločitev že posredovali najverjetnejšemu mandatarju in predsedniku SD Borutu Pahorju. Odločitev, katerega izmed poslancev Zaresa bodo predlagali na to funkcijo, pa bodo sprejeli do konca tedna. Predlagali bodo Pavla Gantarja, Mateja Lahovnika ali Majdo Širca.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je napovedal, da bodo na ustanovni seji glasovali o predsedniku in podpredsedniku DZ, a da še ne vedo, koliko predlogov bo vloženih do začetka seje. Če bodo imeli v DeSUS možnost predložitve svojega kandidata za predsednika DZ, bodo prav gotovo kandidirali Vasjo Klavoro, je napovedal Žnidaršič.

Predsednica LDS in začasna vodja poslanske skupine Katarina Kresal glede kandidata za predsedniško mesto pravi, da je za zdaj to še stvar sprotnih usklajevanj, do dokončnega odgovora pa bodo do ustanovne seje zagotovo prišli. Na vprašanje, ali je sama pripravljena kandidirati za to funkcijo, odgovarja, da obstaja več možnosti, a da je o konkretnih imenih še prezgodaj govoriti.

Po mnenju začasnega vodje poslancev SLS Jakoba Presečnika so na današnjem sestanku odločitve sprejeli korektno. Na vprašanje, ali bi v primeru vstopa v koalicijo pričakovali podpredsedniško mesto v DZ, pa odgovarja, da mora državni zbor na prvi seji pustiti nekaj prostora, da bi bile možne tudi poznejše rešitve.

Srečko Prijatelj (SNS) glede kandidatov za predsednika DZ pravi, da se pojavljajo imena, kot enega od resnejših kandidatov za to funkcijo pa vidi kandidata DeSUS. Pojasnil je še, da bo član poslanske skupine SNS v mandatno-volilni komisiji Silven Majhenič.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
09. 10. 2008 09.47
Tole ni v redu. Za Milana Kučana in Zorana Jankovića je potrebno definirati posebno častno VIP ložo z možnostjo glasovanja seveda. Na volitvah se je več od njiju omenjalo le Janeza Janšo. Seveda v vseh mogočih negativnih konotacijah.
1_Brusli
09. 10. 2008 07.52
Oslovska klop bo? Kdo bo tam sedel?
Tonček Balonček
08. 10. 2008 19.50
+1
Ta sedežni erd je pa res blazno pomemben! Več ali manj itak surfajo ali sedijo po okoliških gostilnah!
jansa-arms
08. 10. 2008 18.24
narobe svet ! a zdaj bojo pa sd-jevci na levi sedel sds-ovi pa na desni ! le kam to pelje ?
titovka
08. 10. 2008 17.50
kje pa moj stolček...a ne mene so pozabli????
GTR
08. 10. 2008 16.10
No pa na tiste barske stolčke tut ne pozabmo. Bolj fajn se mamo na njih kot teli grebatorji na svojih. ;P
DarthRevan
08. 10. 2008 15.08
Se strinjam. Če ne gre drugače naj bo kot v šoli, se v zapisn ik vpiše kdo manjka.
resslovenka
08. 10. 2008 15.00
Pravzaprav za davkoplačevalce ni relevantno kje sedijo izvoljenci ljudstva. Da le ne bodo poslanski sedeži večinoma prazni, kot v preteklih obdobjih. Bil bi že čas, da se končno zavejo, da jih plačujemo davkoplačevalci in da morajo za dobro plačano delo, tudi dobro delati.
mounty
08. 10. 2008 13.37
Pričelo se je rezanje pogače!