Slovenija

Dokazov o trgovini z organi ni

Trst, 21. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.K./A.M.I.
Komentarji
0

V italijanskih časopisih so se pojavili namigi, da naj bi preko slovensko-italijanske meje potekala trgovina s človeškimi organi. Tržaško tožilstvo je namige že zanikalo, saj o domnevni trgovini nimajo nikakršnih dokazov.

Glavni tržaški tožilec iz protimafijskega urada v Trstu, Nicola Pace, je potrdil, da strogo zaupna preiskava poteka že od leta 1997, doslej so zbrali precej sledi, trdnih dokazov pa še ni. Pace dodaja: "Slovenija je za preiskavo zanimiva, ker predstavlja strateško vozlišče migracijskih tokov z vzhoda. Kar zadeva trgovine z organi, pa nimamo nobenih dokazov, da se to dogaja prav v Sloveniji."

Podobno sporočilo je danes objavila tudi slovenska policija, ki zatrjuje, da o domnevni trgovini z organi nima nikakršnih informacij. Prav tako niso obravnavali nobenega primera trgovine s človeškimi organi, ki naj bi po pisanju italijanskih medijev potekala preko slovensko-italijanske meje.

Slovenija je že dve leti vključena v Eurotransplant in je med šestimi evropskimi državami, ki imajo zakonsko in sistemsko urejeno področje darovanja organov. Zakon o transplantacijski dejavnosti določa, da lahko organe odvzamejo le mrtvim darovalcem, živim pa le izjemoma. Smrt mora biti komisijsko določena, sorodniki pa morajo odvzem dovoliti. Strogo je zaščiten tudi transport organov čez državno mejo. Nacionalna koordinatorka za transplantacijski program, Jasna Vončina, je zatrdila, da se kaj takega v Sloveniji ne more zgoditi, ker imajo transplantacijsko mrežo tako dobro zavarovano, urejeno in dokumentirano, da ne more noben organ, ki ne bi bil legalno pridobljen, priti v ta sistem. "Mi uporabljamo samo organe, ki jih pridobimo v Sloveniji ali pa v centrih Eurotransplanta, s katerimi smo povezani. Tudi naši organi potujejo v Eurotransplant za izmenjavo," je dejala Vončinova.