Slovenija

Dohodnino bodo morali oddati

Ljubljana, 18. 04. 2007 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski zavezanci za dohodnino, zaposleni v Avstriji, morajo vložiti napoved za odmero za leto 2006.

Dolžnost vložitve letne napovedi za odmero dohodnine za leto 2006 velja za vse zavezance, ki so bili v letu 2006 rezidenti Slovenije, dohodke pa so prejemali v tujini
Dolžnost vložitve letne napovedi za odmero dohodnine za leto 2006 velja za vse zavezance, ki so bili v letu 2006 rezidenti Slovenije, dohodke pa so prejemali v tujini FOTO: POP TV

Zavezanci za dohodnino, ki so rezidenti Slovenije, zaposleni pa so v Avstriji, morajo kljub odločitvi vlade, da bo predlagala spremembo meddržavnega sporazuma z Avstrijo, vložiti napoved za odmero dohodnine za leto 2006, opozarjajo na Davčni upravi RS (Durs). Do začetka uporabe spremenjene konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja z Avstrijo se namreč upoštevajo določila veljavne konvencije.

Vlada je prejšnji teden sprejela odgovor na zahtevo Civilne iniciative Apače za sprejem spremembe konvencije med Avstrijo in Slovenijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja. Vlada se bo poskušala z Avstrijo dogovoriti, da se dohodki iz zaposlitve, ki jih prejemajo rezidenti Slovenije iz naslova zaposlitve v Avstriji, oprostijo plačila davka v Sloveniji in s tem obdavčijo samo v Avstriji, kjer te dohodke pridobivajo. Vlada bo tudi predlagala, da sprememba konvencije velja od 1. januarja 2006 dalje.

Kot opozarjajo na Durs, pa se do začetka uporabe spremenjene konvencije upoštevajo določila veljavne konvencije, na podlagi katere je za odpravo dvojne obdavčitve v Sloveniji dogovorjena metoda navadnega odbitka. To pomeni, da se davek v Sloveniji zmanjša za znesek davka, plačanega v državi vira, ki je enak davku, ki bi ga Slovenija sama odmerila od dohodka, doseženega v drugi državi.

Dolžnost vložitve letne napovedi za odmero dohodnine za leto 2006 tudi sicer velja za vse zavezance, ki so bili v letu 2006 rezidenti Slovenije, dohodke pa so prejemali v tujini. To so v prvi vrsti tisti, ki imajo v Sloveniji uradno prijavljeno stalno prebivališče, poleg teh pa tudi drugi, ki so v kateremkoli času v letu 2006 izpolnjevali katerega od naslednjih pogojev: običajno prebivališče v Sloveniji, središče osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, prisotnost v Sloveniji več kot 183 dni in drugi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.