Slovenija

Dohodnina na internetu

Ljubljana, 15. 06. 2006 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DURS je na svojih spletnih straneh objavila obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2006.

Davčna uprava RS je na svojih spletnih straneh objavila obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2006.
Davčna uprava RS je na svojih spletnih straneh objavila obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. FOTO: POP TV

Davčna uprava RS je na svojih spletnih straneh objavila obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. Za razliko od lanskega ima obrazec za letošnjo dohodnino le šest in ne osem strani, spremlja pa ga navodilo za izpolnjevanje na 24 straneh.

DURS bo tako kot letos tudi prihodnjo pomlad poslal zavezancem obrazce napovedi za odmero dohodnine na dom po pošti, pri čemer naj bi tokrat obrazce predizpolnili že na davčni upravi, na zadnjih straneh pa bo tudi informativni izračun dohodnine.

Dohodnina je obveznost, ki jo izpolnjujemo enkrat letno. "V DURS smo se odločili, da zavezancem objavimo ta obrazec že med letom, da se lahko celo leto na njega navajajo in pripravljajo," je pojasnil generalni direktor DURS Ivan Simič. Zavezanci bodo tako lahko že med letom vnašali podatke in spremljali svoje dohodke ter ob koncu koledarskega leta že vedeli, koliko dohodnine bodo morali doplačati.

V napovedi za odmero dohodnine za leto 2006 ni več rubrik o višini obresti, dividend, dohodkov iz vzajemnih skladov ter dobičkov iz kapitala, saj je novela zakona o dohodnini razdelila dohodke fizičnih oseb na aktivne in pasivne. Pri tem so t.i. pasivni dohodki, kamor spadajo dohodki iz obresti in dividend ter dobički iz kapitala, po novem obdavčeni po proporcionalnih stopnjah, medtem ko so ostali, t.i. aktivni dohodki, še naprej obdavčeni na letni ravni s progresivnimi davčnimi stopnjami in ob upoštevanju davčnih olajšav.

"V DURS smo se odločili, da zavezancem objavimo ta obrazec že med letom, da se lahko celo leto na njega navajajo in pripravljajo," je pojasnil generalni direktor DURS Ivan Simič.
"V DURS smo se odločili, da zavezancem objavimo ta obrazec že med letom, da se lahko celo leto na njega navajajo in pripravljajo," je pojasnil generalni direktor DURS Ivan Simič. FOTO: POP TV


Napoved za odmero dohodnine za leto 2006 bo treba davčni upravi oddati najpozneje do 2. aprila 2007. Napovedi pa ne bo V obrazec za letošnjo dohodnino so dodali telefonsko številko zavezanca, s čimer naj bi zmanjšali stroške in razbremenili delavce DURS. Dodali so tudi možnost navedbe podatka, kdo je zavezanca uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana. V rubriki dohodek iz dejavnosti je med drugim dodana možnost navedbe dohodka, doseženega s pridelavo vina, olivnega olja ali s čebelarstvom.

DURS bo tako kot letos tudi prihodnjo pomlad poslal zavezancem obrazce napovedi za odmero dohodnine na dom po pošti, pri čemer naj bi tokrat obrazce predizpolnili že na davčni upravi, na zadnjih straneh pa bo tudi informativni izračun dohodnine.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.