Slovenija

Dohodnina do konca aprila

Ljubljana, 18. 01. 2007 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
I.H./D.J./STA
Komentarji
1

Dohodninske obrazce lahko pričakujemo v marcu, davčno napoved pa bomo morali oddati do konca aprila.

Napoved za odmero dohodnine bomo morali letos oddati do konca aprila
Napoved za odmero dohodnine bomo morali letos oddati do konca aprila FOTO: POP TV
Postopek izpolnjevanja napovedi za odmero dohodnine bo letos drugačen kot v prejšnjih letih, saj bo davčna uprava zavezancem na dom poslala že izpolnjene obrazce, v katere bodo vpisali manjkajoče podatke oziroma vpisane podatke popravili. V poštnih nabiralnikih jih lahko pričakujemo do konca marca, do konca aprila pa se izteče rok, do katerega jih bo treba vrniti davčnim uradom.

Novost je tudi ta, da davčni zavezanci izpolnjenih obrazcev na dom ne bodo dobili po priporočeni, ampak navadni pošti. Davčna uprava RS bo tako prihranila dobra dva milijona evrov.
Simič ne pričakuje večjih težav
Simič ne pričakuje večjih težav FOTO: POP TV

Da bodo lahko na davčni upravi pravočasno pripravili izpolnjene obrazce, jim morajo podjetja oziroma drugi izplačevalci prejemkov do konca januarja poslati podatke o izplačanih dohodkih. Na osnovi teh podatkov bodo za vsakega zavezanca sestavili predizpolnjeno napoved za odmero dohodnine in mu jo poslali po pošti. Od približno 60.000 jih je za zdaj zahtevane podatke posredovalo 7650. Za zamudnike so predpisane tudi globe, ki se gibljejo med 1600 in 25.000 evri oziroma za odgovorno osebo med 400 in 4000 evri.

Generalni direktor DURS Ivan Simič pri odmeri dohodnine ne pričakuje večjih težav, bodo pa po njegovi oceni zaradi spremenjene zakonodaje dohodnino obračunali približno 250.000 zavezancem manj kot v preteklih letih.

Simič je še povedal, da so se na DURS odločili prenoviti informacijski sistem, zato bodo predvidoma v marcu objavili mednarodni javni razpis, na katerem naj bi izbrali novega ponudnika. S tem naj bi v času elektronskega poslovanja takšno poslovanje omogočili tudi davčnim zavezancem, je dejal.

Pojasnil je tudi, da bo tudi letos mogoča oddaja napovedi za odmero dohodnine prek sistema e-Davki, predizpolnjene napovedi pa bodo po pošti na dom prejeli tudi tisti, ki so doslej napoved za odmero dohodnine oddajali po elektronski poti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
18. 01. 2007 15.00
Kaj pa je zdaj to, kot navadne pošiljke? Je večja verjetnost, da se pošiljka izgubi???? Da bo lahko ta grdi sosed, če jo dobi po pomoti, malo pokukal, koliko denarja imaš. No, tudi bančni izpiski prihajajo kot navadne pošiljke, ampak to je le 1/12. Ampak tole????? Za celo leto. Naj pri telefonskih pogovorih, avtomobilih, privatnih prevozih, .... varčujejo?!!! >:-l