Slovenija

Dogovorili so se za sestanek

Ljubljana, 16. 03. 2007 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nepovezani poslanci so se vendarle odločili in premierju predlagali delovni sestanek glede partnerstva za razvoj.

Nepovezani poslanci se bodo glede partnerstva za razvoj sestali s premierjem Janšo
Nepovezani poslanci se bodo glede partnerstva za razvoj sestali s premierjem Janšo FOTO: POP TV

Poslanska skupina nepovezanih poslancev, ki jo vodi nekdanji poslanec LDS Matej Lahovnik, je predsedniku vlade Janezu Janši odgovorila na pobudo za sodelovanje v Partnerstvu za razvoj. Premieru predlagajo delovni sestanek, na katerem bi izmenjali poglede o možnostih sodelovanja, so sporočili iz poslanske skupine.

Skupina nepovezanih poslancev s predsednikom vlade sicer ne deli zadovoljstva z dosedanjimi rezultati partnerstva za razvoj. Vendar pa, glede na velika pričakovanja javnosti v zvezi s partnerstvom in kratek čas, ki je na voljo za izvedbo reform v tem mandatu, vnaprej ne zavračajo dialoga o ključnih razvojnih izzivih Slovenije, so zapisali v pismu Janši.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev sicer združuje šest nekdanjih poslancev LDS - poleg Lahovnika še Pavla Gantarja, Davorina Terčona in Alojza Posedela ter poslanki Cveto Zalokar Oražem in Majdo Širca. Ti so 9. marca ustanovili združenje Zares, ki naj bi po njihovem načrtu sčasoma preraslo v stranko, takrat pa so tudi izrazili prepričanje, da bodo nastopili na prihodnjih parlamentarnih volitvah leta 2008.

Nepovezani poslanci, ki so 9. marca ustanovili združenje Zares
Nepovezani poslanci, ki so 9. marca ustanovili združenje Zares FOTO: POP TV


Novica o Janševem povabilu poslanski skupini nepovezanih poslancev ter poslanski skupini LDS, naj se pridružijo partnerstvu, je prišla na dan 10. marca. Tedaj je vodja poslanske skupine LDS Anton Rop potrdil, da je od Janše prejel povabilo za sodelovanje v partnerstvu, kar je na rednem letnem posvetu SDS v Portorožu potrdil tudi Janša sam.

Nepovezani poslanci so očitno že našli čas, da so se odločili o premierovi pobudi, medtem ko svoje odločitve v LDS za sedaj še niso sporočili, čeprav je predsednik LDS Jelko Kacin že 12. marca povedal, da se po oceni LDS partnerstvo "ni izkazalo".

Sporazum o sodelovanju v Partnerstvu za razvoj so parlamentarne stranke z izjemo LDS podpisale 18. aprila 2006. Premier Janša je tedaj poudaril, da je podpis sporazuma pomemben, ker predstavlja osnovni vsebinski okvir, v katerem bodo partnerji iskali konkretne rešitve in odgovore na slovenski razvojni izziv. S pristopom k partnerstvu naj bi se partnerji zavezali k tvornemu sodelovanju pri iskanju najboljših odgovorov na prihodnje izzive in iskanju soglasja pri sprejemanju reform in njihovi promociji v javnosti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.