Slovenija

Dogovor o obratovalnem času

Ljubljana, 01. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trgovci in sindikati so se dogovorili, da bodo trgovci smeli tedenski obratovalni čas določati med ponedeljkom in soboto, za obratovanje ob nedeljah in praznikih pa bodo potrebovali soglasje zaposlenih.

Trgovci in sindikati so morali uskladiti zlasti vprašanje, ali bodo prodajalne odprte šest ali sedem dni v tednu. Medtem ko so se trgovci zavzemali za to, da se obratovalnega časa ne bi omejevalo na določeno število dni, ampak bi ga trgovci določili sami ob sodelovanju zaposlenih, je sindikat vztrajal pri šestdnevnem obratovanju.

Pogajanja o plačah se še nadaljujejo

V trgovskem sindikatu bodo soglasje izkoristili in se s predstavniki delodajalcev pogajali o ceni nedeljskega dela. Ta zdaj znaša 50 odstotkov izhodiščne plače, zahtevali pa bodo 100 odstoten dodatek, saj upajo, da se trgovcem ob takšnih pogojih ob nedeljah in praznikih ne bo splačalo odpirati trgovin.

Današnja uskladitev dopolnila k vladnemu besedilu novele zakona o trgovini je po opozorilu sekretarja sindikata delavcev trgovine Sandija Bartola zgolj načelna, saj bo njihova dejanska podpora k predlogu v državnem zboru odvisna od pripravljenosti združenja za trgovino, da čimprej začne korektna in poštena pogajanja o višini dodatkov za nedeljsko, nočno in praznično delo. Sindikati so vseskozi nasprotovali nedeljskemu obratovanju prodajaln, za kar pa so bili vsesplošno napadeni. Zato so omenjeno možnost kot izjemo ob pridobljenem soglasju zaposlenih pripravljeni podpreti, vendar zgolj ob pogoju ustrezne cene dela.

"Ne nameravamo dati soglasja predlogu, ki bo ob upoštevanju tarifnega dela kolektivne pogodbe omogočil delo ob nedeljah za zgolj 300 tolarjev. Za ceno dela se nameravamo pogajati in tako posredno doseči, da se bodo trgovci zaradi previsokih stroškov dela avtonomno odločali za zapiranje prodajaln ob nedeljah,"so pojasnili sindikalisti. "Zavzemali se bomo za avstrijski model, v skladu s katerim naj bi delavcem za delo ob nedeljah namesto sedanjega 50-odstotnega dodatka na osnovno plačo pripadal 100-odstotni dodatek," še zagotavljajo.

Predstavniki vseh treh socialnih partnerjev (Združenja za trgovino, Sindikata delavcev trgovine in ministrstva za gospodarstvo) so kljub omenjenemu odprtemu vprašanju izrazili zadovoljstvo nad iztekom pogajanj, kar pa po besedah sekretarja Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije Jožeta Kovača še ne pomeni konca tvornega sodelovanja med delojemalci in delodajalci v dejavnosti trgovine. Po Bartolovih besedah je sindikat delavcev trgovine namreč že dobil zagotovilo, da se bodo pogajanja o tarifnem delu kolektivne pogodbe začela septembra. Dolgotrajnost pogajanj o obratovalnem času je namreč pokazala, tako Bartol, da tudi uskladitev glede dodatkov ne bo enostavna. Vendar pa je Kovač pri tem opozoril, da njihovega zaključka jeseni še ni realno pričakovati.

Mercator obratuje po starem

Največji slovenski trgovci o tem, kateri in če sploh kateri dan bi imeli zaprto, ne razmišljajo, saj zakon še ne velja. Pri Mercatorju, ki je z nedeljskim obratovalnim časom razvadil potrošnike, ne predvidevajo nobenih sprememb, nadaljevali bodo z obratovalnim časom, ki so ga prijavili za letošnje leto.