Slovenija

Dodik za POP TV: BiH mora konsenz najti sama

Ljubljana, 07. 11. 2010 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Martin Tomažin/B.S.
Komentarji
69

Imenovanje Kučana za poročevalca o BiH sproža nasprotujoče si odzive. Zanimivo bo videti, kako bo nekdo, ki je pripomogel k razpadu Jugoslavije, pripomogel k ohranitvi male Jugoslavije, je za Pop TV dejal predsednik srbske vlade Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Reuters

Imenovanje Milana Kučana za poročevalca za Bosno in Hercegovino sproža nasprotujoče si odzive. Za Pop TV se je na to odzval predsednik vlade Republike Srbske Milorad Dodik, ki pravi, da v BiH nihče ni prosil za kaj takšnega, zato se mu imenovanje zdi na nek način neobičajno.

“Kučan je brez dvoma tvorec slovenske države, ampak za nas Srbe je tudi človek, ki je skupaj z Miloševićem in Tuđmanom delal na razbitju bivše Jugoslavije,” je Dodik povedal za oddajo 24UR in dodal, da bo zato kljub poznavanju razmer težko pripomogel k rešitvi, kot sam pravi, male Jugoslavije.

Po njegovem mnenju BiH ne potrebuje nikakršnih odposlancev, ampak mora konsenz o ključnih vprašanjih najti sama.

Türk pozdravlja imenovanje

Na imenovanje se je medtem odzval tudi urad predsednika države. Predsednik Danilo Türk imenovanje pozdravlja. Zamisel, kot pravi, ni nova, je pa zdaj primeren čas za nov napor pomagati BiH na njeni poti v EU.

Poznavalci razmer so sicer skeptični. “Mislim, da gre spet za solo akcijo predsednika slovenske vlade,” meni strokovnjak za balkanske študije z Inštituta Ifimes Zijad Bećirović. “Akcija tudi ni skladna s smernicami slovenske zunanje politike do zahodnega Balkana."

Po naših informacijah nekoliko nedefinirana vloga bega tudi Milana Kučana, zato naj bi se o podrobnostih s premierjem še dogovarjala v naslednjih dneh.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
09. 11. 2010 14.22
Če ni Pahor bolan pa sem lahko bicikel.ZAKAJ?Stare penzjoniste zaposluje koliko dobrih mladih zgodovinarjev pa je še brez dela.Halo zaposluje samo prijatelje "Mi smo partija" za kozlati.
Jurek Jurek
08. 11. 2010 23.52
Kučan pač ni nič pripomogel k razpadu Juoslavije. Ravno nasprotno. On sa je zavzemal, da se Slovenija ne osamosvoji.
nihad27
08. 11. 2010 22.24
aja pa še nekaj DODIK je eno veliko djubre ki ne spoštuje ne prebivalcev bosni niti same države to je dokazo z svojimi dejanji. ja mislim da bi bilo bolje za njega da se vrati švercanju cigarama čujem da ga tam po ARIZONI traže pošto je dobavljo najbolji ronhill 100s.:)
nihad27
08. 11. 2010 22.21
LAZA se vi imate svojo državo imenuje se srbija ne republika srbska. noben referendum ni bil lažen to je vse v vaših glavah. moja babica je iz kotor varoša 60 let je živela na svojem v svoji hiši pila kavo na svojem dvorišču en dan je to morala vse zapustit zaradi politike in naroda ki je tem politikom verjel. v bosni je zelo dosti nacionalizma in naši dragi politiki dobro vedo to in vsi palijo narod na to varko. narod pa hvala bogu polupismen pa vse verjame in dokler bo tak se v bosni nebo čist nič spremenili. za kot musliman bi zelo rad da se država imenuje bosna in hercegovina in da v njej živijo 3 naroda z 1 predsednikom bi blo ziher boljše ko pa je zdaj!
nihad27
08. 11. 2010 22.16
BATUTOBIS hahahha,mile majstor to je tipična izjava enega podpornika dodika pa njemu podobnih. celi svet ve kaj se je zgodilo v bosni in hercegovini sam srbi govorijo da oni niso nič krivi! in če jim muslimani pa hrvati ne pašejo pa pač naj grejo v srbijo tam jim bo lepše pa nam tudi. republika srbska je pridobljena z agresijo na nedolžne ljudi!!!!!!!
Nastja77
08. 11. 2010 13.30
čudno da svet še ni spoznal velikega rešitelja boruta lahko bi ga uporabili za svetovnega pogajalca recimo med korejama v afganistanu skratka ta človek rešuje svet le slovenije ne zna rešiti.
batutobis
08. 11. 2010 12.43
nihad27 07.11.2010, 23:17 -15 Takozvana republika srbska je prdobljena genocidom pobijanjem nedolžnih ljudi izselitvijo nesrbskega prebivalstva. tak da vi srbi ce hocete neko svojo državo se vsi lepo poberite iz BOSNE IN HERCEGOVINE pa idite v beograd tam vas bodo ziher lepo sprejeli. nihad a poves ,komu pripadas,babinim al alijinim?
batutobis
08. 11. 2010 12.41
hahahha,mile majstor BIH je sod smodnika,tenzije napete,zelo teske razmere za sozivljenje,umazane stvari se dogajajo...
matko70
08. 11. 2010 08.57
kr nej gre dol ,pa nej dol tud ostane!
laza
08. 11. 2010 08.07
Jasamtaj -ključni problem BiH je prav referendum 1991 v BiH.Bil je ponarejen in to vsi vedo.In pojem Velika Srbija živi v glavah Velikohrvatov mogoče nekaterih polpismenih Srbov.So pač srbski etični prostori tako kot so slovenski in hrvaški ali katerikoli drugi.In še nekaj zelo važnega kar antisrbi hitro spregledate: na pogorišču AVSTROOGARSKE so iz nje izšli Hrvati,Slovenci in prekodrinski Srbi z enakimi pravicami.Torej z etnikusom,ozemljem,željo po državi in dr.Torej Slovenci imate svojo državo,Hrvati svojo,Hvala Bogu tudi Srbi Prečani nekaj kar nam ne dovlite da se mu reče država Republiko Srbsko.
24Ppkur
08. 11. 2010 06.49
.... bolje da je v Bosni, kot pri nas ....
nikhrast
08. 11. 2010 06.48
NATO bi moral totalno stolčti Srbe, šli bi skozi katarzo, potem bi pa bil mir in red. No, z Nemcam in Japoncem zdaj nimamo nobenih problemov, no, vprašanje pa je če so Srbi...
WikiX
08. 11. 2010 05.49
Dejstvo je, da je Kučan razbil Komunistično partijo oziroma ZKJ ni mogla voditi Jugoslavije, saj ni mogla več upravljati s Slovenijo. Največ problemov je imela s tem armija, od katere se je pričakovalo, da bo umirila zadeve, gospodarstvo je že prej sledilo nacionalnim politikam in se prilagodilo. Vprašanje je, kaj so se v resnici zmenili, ko je JNA zapustila Slovenijo. Takoj po vojni, so nas preplavili begunci, čeprav smo se jih uradno otepali, je naša vlada izvajala kar dva načrta naenkrat, nezaželjene so diskriminatorno izbrisali, preverjene pa asimilirali. Treba je vedeti, da so takrat Srbi že kontrolirali dele Hrvaške ob meji in večji del BiH, kar je imelo za posledico preseljevanje posameznih manjšin. Uradno je še obstajala Jugoslavija, vendar sta bili Slovenija in Hrvaška že samostojni, zato masi posameznikov ni bilo jasno, kje bodo živeli. Naša država je postala prehodno ozemlje za kontrolirane migracije, kar je nadzirala naša ogromna tajna policija, povsod po državi. Takrat so se začele spletati mreže poznanstev, ki do danes poslujejo v senci držav, katere omejuje uradna politika. Danes je BiH etnično razdeljena, vendar niso vsi zadovoljni z Daytonsko razdelitvijo oziroma bi radi zaokrožili ozemlja, kjer živijo posamezne etnične skupine. Za nas so najbolj zanimivi deli ob Hrvaški meji, ki so pripadli Srbom, vendar tam živi precej hrvatov, ki jo hočejo zase. Mi pa smo specijalci za malo delo, zato je marsikomu prišla prav tudi stavka carinikov, da so lažje navozili robe. Pravzaprav je teh brezposelnih agentov in kanalov toliko, da se nam zgleda tja splača pošiljati celo Kučana, ki bo menda pomagal usmerjati politiko ter mogoče založil domorodce še z našo belo tehniko in pivom, morebiti jih bo navdušil tudi nad novimi železniškimi povezavami in podobno. Tako je enkrat že razpadla Jugoslavija, čeprav je izgledala enotna in neuničljiva, so ji gospodarske naveze prišle do živega, pri komunistih je treba vedno računati na pohlep.
krainburger
08. 11. 2010 04.58
ko me je "reševal" kučan, sem pristal na sončni upravi. zdi se mi, da ga bo pahor poslal v paketu: " kučan in nekdanji vegradovi sužnji"! medtem bo hilda štela solde in se bo mirno pripravljala na upokojitev! za bosance bo "manj boleče", če jih milanček vrne nazaj! na spizu že ploskajo, tako borutu kot milanu. božičnica bo kar zajetna. cca 600 vegradovih delavcev je 30 let prispevalo v to vrečo brez dna, na koncu pa le kratko sporočilo: delodajalec ni plačal prispevkov, pa bo!
Penzic
08. 11. 2010 04.45
Vsekakor mi nova vloga Milana Kučana v BiH ni jasna, ker enostavno ni potrebe, da pride še on na ta zelo spolzek politični parket, predvsem pa ker je že tam preveč napihnjenih poznavalcev razmer v Bosni, ki so tam samo z enim razlogom, da pristavijo svoj piskerček in s tem samo še bolj pripomorejo, da država, še bolj tone in propada, vse na račun ubogih ljudi, ki so preživeli vojno in zdaj v mirnem času, preživljajo še eno, sicer vojno v miru, ki pa je za nekatere celo hujša, kot tista, kjer je tekla kri in to je vojna za vsakodnevno preživetje in življenje v izolaciji, vse pod krinko razvoja demokracije in bla, bla, bla, Živeti od besed se ne da, vsaj povprečen človek ne. Sploh pa mi ni jasno, kdo je Dodik, da se ga sploh kaj vpraša, njegovo mesto se ve kje je, v zaporu. Vodi entitet, ki so ga etnično očistili med vojno in uspešno nadaljevali mirodobno vojno po Dajtonu, tako da so zdaj dosegli etnično čisto Republiko Srbsko, ki pa je postala lastnina gospoda Dodika, saj je dotični lastnik vsega v tem entitetu. Da ne morejo imeti referenduma o odcepitvi je jasno, kajti ne moreš imeti referenduma o odcepitvi, ko si pregnal ali ubil vse tiste, ki morda ne mislijo tako kot večina. Gospodu Kučanu vsekakor ne bi svetoval, da gre mešat "drek" v Bosno, kajti zanj je veliko boljše, da čuva svoje vnuke v Murgljah in ostane še naprej priljubljen pri Slovenceljnih, predvsem pa nisem prepričan v njegovo "strokovnost" kar se tiče plesanja po spolzkem diplomatskem in političnem parketu, predvsem pa mi ni jasno kaj je sploh namen zelo akvinega vključevanja v reševanje bosanskega problema. Mislim da Fajonova in Kacin del svojih poslanstev zelo uspešno delita na lobiranju za BIH in to je čisto dovolj. Prav tako mi ni jasno kje je Slovenija bila pred leti glede BIH, ko bi bilo potrebno zavzeti jasna stališča, seveda takrat nas ni bilo zraven, ker so se potihem ščitila gospodarska "haranja" v BIH, kjer je bil glavni cilj izkoristiti zelo negotovo situacijo v državi in pobrati ekstra dobičke. V BIH se morajo sami odločiti, kako naprej, mednarodna skupnost se je predolgo mešala v notranje politične stvari, bila je potrebna za končanje vojne, potem pa se bi moralo začeti delati na izgradnji države s strani lokalne politike in odgovornosti lokalne politike za vsa svoja dejanja, ne pa da se je mednarodna politki, brez vsake odgovornosti, mešala v vsako poro bosanske realnosti.
bita3
08. 11. 2010 02.03
Vlada stalno govori kako je treba šparat,ne mi reč da bo Kučan zastonj hodil v Bosno.In Bosanci oziroma vsi narodi v Bosni ne rabijo posrednika,ali so mogoče zopet kaki biznisi v planu koliko orožja bo treba prepeljat čez Slovenijo da se rešite iz krize.Ko Kučan prvič vstopi v Bosno ali Republiko Srbsko ga zvežite na prvi most in pustite par dni brez hrane da vidimo kako bo potem govoril še plavo čelado mu dajte na glavo.
dražek85
08. 11. 2010 00.32
za osamosvojitev slovenije je bilo okoli 90% prebivalstva...tako, da so prebivalci odločili in noben Kučan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
100per
07. 11. 2010 23.54
Dodik 100% ma prav!
ljx
07. 11. 2010 23.48
Za Boruta Pahorja bi pa bilo bolje če bi šel Dodiku na kakšen tečaj ali seminar iz gospodarskih zadev,namreč Dodik je Republiko Srpsko iztrgal iz primeža mafijcev in vojnih dobičkarjev,ter v času Evropske konjukture imel od 10-13% gospodarsko rast. Tko da Borut pri temu mojstru se raje uči,kot pa da prodajaš Evropske fore.
nihad27
07. 11. 2010 23.17
Takozvana republika srbska je prdobljena genocidom pobijanjem nedolžnih ljudi izselitvijo nesrbskega prebivalstva. tak da vi srbi ce hocete neko svojo državo se vsi lepo poberite iz BOSNE IN HERCEGOVINE pa idite v beograd tam vas bodo ziher lepo sprejeli.